Від слова до діла

Про стан захворюваності на COVID-19 та послаблений режим

Нотатки з брифінгу міського голови
Олександра Симчишина за 27 травня

За словами міського голови, динаміка захворюваності на COVID-19 у Хмельницькому залишається сталою. Нові випадки продовжують фіксуватися, але разом з тим щодня хтось із хворих одужує.
Станом на 9.30 3 червня в місті зафіксовано 41 випадок захворювань на СOVID-19 за період від виявлення першого хворого хмельничанина. Серед інфікованих — зареєстрована в Закарпатті дівчинка, яка перебувала в дитячому будинку Полонного, а коли потрапила в міську інфекційну лікарню, її обліковували в Хмельницькому. На щастя, дитина одужала. Решта облікованих хворих — хмельничани. Загалом станом на 3 червня одужали 26 осіб. З них днями повернувся до нормального життя медпрацівник інфекційної лікарні. Одужала й 67-річна жінка. На жаль, одного пацієнта інфекційної врятувати не вдалося.
“Наразі у нас 14 активних випадків захворювань на коронавірус, чотири особи госпіталізовані в інфекційну лікарню. У всіх середній стан важкості. Крім того, 10 осіб лікуються амбулаторно. Це хворі, які переносять коронавірусну інфекцію в легкій формі. На ПЛР тестували осіб з групи ризику, після двох тижнів можливого розвитку вірусу в їхньому організмі. Був випадок, коли захворів чоловік інфікованої медпрацівниці. Фактично всі нові випадки виявлені після досліджень контактних осіб”, — зазначив Олександр Симчишин.
По області станом на 3 червня зафіксовано 482 хворих.
За словами мера, засобів захисту є в достатній кількості, щоб реагувати на виклики вірусу, які фіксуються в Хмельницькому, хоча останнім часом суттєво зменшилася допомога благодійників і волонтерів. Фактично за останній тиждень медзаклади отримали незначну кількість таких засобів захисту за їхньої підтримки. В основному, придбання та поповнення засобами захисту медичних закладів міста відбувається за рахунок коштів самих медичних закладів або з міського бюджету.
Станом на 27 травня в запасі міста — 96 тисяч 207 масок, 10 тисяч 332 респіратори, 172 тисячі пар рукавичок, 5 тисяч 516 комбінезонів, 1533 костюми, 2679 медичних халатів, 3688 захисних стерильних халатів, 318 пар взуття, 19 тисяч 645 пар бахіл, 2661 засіб захисту очей та обличчя, 28 тисяч 380 шапочок, 3167 літрів деззасобів, 534 кілограми дезінфікуючих засобів, 34 тисячі 318 штук таблетованих деззасобів, 140 кілограмів деззасобів безпосередньо в інфекційній лікарні. І закупівля продовжується.
“Чекаємо благодійної допомоги від міста-побратима (500 комбінезонів і 20 тисяч масок). Що стосується серйознішого медичного обладнання, в міських медзакладах використовуються 20 моніторів пацієнта, 50 інфузійних насосів, 5 концентраторів кисню, низькотемпературна морозильна камера. Постачальники мають передати ще 10 апаратів ШВЛ та 50 пульсоксиметрів. Особливої потреби в них наразі немає. Це мобільні речі, які при потребі швидко демонтуватимуться і вмонтовуватимуться в закладі, що його потребуватиме.
Фактично, завершений ремонт кисневої системи в міській інфекційній лікарні. Кисень потрібен і під час лікування інших захворювань. Завершуємо процедуру придбання портативної кисневої станції для інфекційної лікарні. Ремонтуємо підстанцію екстреної медичної допомоги. На це виділили 200 тисяч гривень із міського бюджету”, — зазначив міський голова.
Окремо Олександр Симчишин зупинився на питанні тестування на COVID-19. Так, станом на 12.00 27 травня в області проведено 6672 тестування на коронавірусну інфекцію методом ПЛР. Це — 5622 мешканці області. З них 1176 хмельничан і 621 медичний працівник.
Відповідно до нових наказів Міністерства охорони здоровʼя України рекомендовано активніше застосовувати IФА-тестування (імуноферментний аналіз).
Як зазначив міський голова, у Хмельницькому є чотири апарати, які дозволяють тестування таким методом. Ними оснащені поліклініка №4, інфекційна лікарня, перинатальний центр та міська лікарня. Також понад півтисячі дефіцитних тестсистем на імуноглобулін M та G закуплено для поліклініки №4, інфекційної та міської лікарень. Активне виділення в організмі імуноглобуліну свідчить, що людина одужала, також тест дає можливість визначити фазу захворювання. Першочергово тестуватимуть хворих, які чекають на планові операції, та медпрацівників.
“Крім того, в міському перинатальному центрі запускаємо свою лабораторію ПЛР-діагностики. Тому що ситуація, коли є затримка на тиждень, коли 700 аналізів в черзі, на нашу думку, є неприпустимою. Нині ми вже відремонтували аплікатор. Тепер потрібно придбати частину обладнання. Договір уже оприлюднили в системі ProZorro на технічне обслуговування аплікатора, купуємо ПЛР-системи. Тестування робитимемо паралельно з обласним лабораторним центром, щоб без проблем тестувати контактних осіб, тих, хто в групі ризику, медпрацівників”, — зазначив міський голова.
Щодо фінансування інфекційної лікарні Олександр Симчишин наголосив, що заклад уже підписав угоду з Національною службою здоров’я на нові пакети послуг. Після звіту про кількість пролікованих хворих на коронавірус заклад очікує на фінансування за додатковими пакетами послуг, а саме з них має виплачуватись і додаткова доплата. Грошей ще немає. Зарплату працівники інфекційної лікарні отримали в повному обсязі. Дефіцит перекритий коштами обласного і міського бюджетів, а також за рахунок муніципальної надбавки. Сподіваємось, що до кінця місяця буде здійснена й надбавка по додаткових пакетах, а це — понад чотири мільйони гривень на місяць — і на доплату, і на придбання медпрепаратів, і на харчування та інші потреби медзакладу.
Також міський голова зазначив, що Хмельницький — у переліку міст, де послаблено карантин. Після рішення обласної комісії з ТЕБ і НС з 1 червня запрацювали спортивні заклади міста і дитсадки. За словами мера, усі дошкільні заклади готові приймати дітей згідно з вимогами щодо індивідуального захисту, окрім двох — дитячого садочка №21 та НВО №1. Вони не працюватимуть до 1 вересня у зв’язку з тим, що в дитсадку №21 розпочалася термомодернізація — утеплення, заміна вікон, обладнання, даху. А в НВО №1 добудовують новий корпус та реконструюють старий (капремонт харчоблоку та їдальні).
Другу половину брифінгу Олександр Симчишин відповідав на запитання журналістів у режимі онлайн.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *