Актуально

Надійний дах — запорука комфорту

У Хмельницькому вже третій рік успішно діє Програма співфінансування робіт з ремонту багатоквартирних житлових будинків. Вона визначає особливості проведення поточних і капітальних ремонтів у таких будинках на умовах співфінансування: коштів міського бюджету та самих мешканців.
До речі, досвід здійснених за ці роки спільних ремонтів засвідчив, що позитивний ефект відчутний, і не лише у якісно полагоджених дахах чи нових фасадах. Тут спрацьовує психологічний момент: мешканці квартир стають по-справжньому господарями спільного дому. Відтепер немає “моє” і “не моє”. Приходить розуміння, що спільне майно — це й спільна відповідальність.
Минулого року в рамках Програми співфінансування відбулися ремонти у будинках за адресами: вул. Пилипчука, 4 та вул. Лікарняна, 1. На вул. Пилипчука, 5/3, вул. Грушевського, 87/4, вул. Курчатова, 93 капітально відремонтували покрівлі. Так, зокрема, на вулиці Пилипчука, 5/3 було замінено 257 метрів шиферної покрівлі на покриття з профільованого листа. Частка мешканців склала 12658 гривень, з міського бюджету на ремонт витрачено 131 тисячу 151 гривню.
Мешканці старого двоповерхового будинку, що на вул. Кам’янецькій, 155, скористалися Програмою співфінансування уже цього року. Буквально якийсь місяць тому на даху їхнього будинку закінчився ремонт покрівлі, який обійшовся мешканцям лише у 30 тисяч гривень. Решту витрат на себе взяв міський бюджет.
А за кілька днів новий дах матимуть і їхні сусіди — мешканці будинку №151.
Як зазначив начальник житлово-комунального господарства міської ради Василь Новачок, Програма співфінансування дає можливість полагодити старі будинки за досить невелику суму. “Мешканці будинку №151, що на вулиці Кам’янецькій, зібрали трохи більше 20 тисяч гривень. Цього вистачило на те, щоб замінити покрівельний матеріал на дерев’яному каркасі. Решту необхідної суми виділено з міського бюджету.
Незабаром розпочнемо ремонт даху будинку №80/1 на проспекті Миру. Повністю реконструюємо покрівлю. Частка мешканців — 5 відсотків, з міської казни відповідно 95, бо будинок старий”, — розповів Василь Новачок.
Нині також тривають ремонтні роботи будинку №30 на вулиці Свободи.
Всього з початку року в нашому місті за Програмою співфінансування відремонтовано понад 20 багатоквартирних будинків. На п’яти будинках замінено покрівлю.
На капітальні ремонти за цією Програмою у 2020 році у міському бюджеті передбачено 4 мільйони гривень, на поточні — 2,5 мільйона.
Відсоток співфінансування різний, залежно від віку будинку. Чим старіший будинок, тим відсоток співфінансування з боку мешканців менший. Досвід роботи Програми позитивний.
“Це вже пройдений шлях десятками будинків. Люди отримують повністю відремонтований дах і не мають з цим проблем десятки років”, — каже міський голова Олександр Симчишин.
Щоб скористатися Програмою співфінансування, треба звернутися до управління житлово-комунального господарства міської ради за адресою: вул. Проскурівська, 1 або за номером телефону 79-57-65.
Виявіть ініціативу, знайдіть однодумців, подбайте про оновлення вашого будинку. І також зможете мати новий дах, жити у комфорті та затишку.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *