Кримінал

“Хай живе гуманний суд”

Красилівський міськрайонний суд покарав злочинця, який порізав потерпілого, нанісши йому дев’ять ударів ножем, умовним терміном

Рік тому мешканець Красилівського району під час сварки з односельчанкою, яку приревнував до іншого чоловіка, витягнув з кишені ножа і наніс жінці кілька ударів у спину та живіт. За виснов-ками експертів, спричинені травми належать до категорії тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя. Коли потерпіла втратила свідомість, зловмисник наніс їй ще чотири колото-різаних травм. Після чого втік з місця події, сховав ножа, ховався від слідства і після затримання не визнавав своєї вини.
Красилівський міськрайонний суд визнав жителя Красилівського району винним у заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження (частина 1 статті 121 Кримінального кодексу України) і призначив йому покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. Втім на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнив його від відбування покарання з випробувальним терміном — три роки. На користь потерпілої суд стягнув з обвинуваченого 11939 гривень моральної шкоди.
Ні прокурор, ні потерпіла не погодилися з таким рішенням суду, яке, на їхній погляд, не відповідало призначеному покаранню, його наслідкам та особі обвинуваченого, який уже відбував покарання у в’язниці за умисний злочин. Крім цього, уповноважений орган з питань пробації зазначив, що на волі обвинувачений може становити небезпеку для суспільства, в тому числі і для окремих осіб.
Розглянувши апеляційну скаргу, колегія Хмельницького апеляційного суду погодилася, що обрана форма призначеного покарання не є справедливою та співмірною із вчиненим кримінальним правопорушенням. У зв’язку із неправильним застосуванням судом закону України про кримінальну відповідальність апеляційний суд ухвалив новий вирок, призначивши чоловікові покарання — п’ять років позбавлення волі.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *