Місто і влада

Проскурівська матиме свій дизайн-код

Міська влада вирішила зробити головну вулицю міста ще ошатнішою. Під час недавнього чергового засідання виконавчого комітету Хмельницької міської ради було затверджено “Дизайн-код вулиці Проскурівської”.
Що ж він передбачає? Дизайн-код — це комплексний підхід до візуального впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду міста. Іншими словами — це збірка правил і рекомендацій, які повинні застосовуватися при розміщенні та зміні вивісок на фасадах. Адже саме з їхньою допомогою формується стилістично єдине, комфортне і безпечне міське середовище.
Колись вулиця Проскурівська була Олександрівською, згодом — 25-го Жовтня. З 1991 року вона — Проскурівська. Місце, де вона починається, уже протягом трьох століть вважається неофіційним центром нашого міста. І нині вона є улюбленим місцем відпочинку хмельничан та гостей.
Звісно, зовнішній вигляд вулиці, її історичних будівель та простору неодноразово змінювався. Тому нині ця вулиця потребує зовнішніх змін — для збереження та відтворення особливості її архітектури, автентичності історичного середовища і туристичної привабливості.
Фахівці бачать основні проблеми у хаотичному розміщенні вивісок, їхньому величезному розмірі. Окремі вивіски закривають декоративні фрагменти фасадів, площини вікон та дверей. Фасади перших поверхів історичних будівель на Проскурівській оздоблені різними кольорами, що викликає певний дисонанс.
У Європі уже давно розроблені чіткі й при цьому непомітні для мешканців правила, які формують комфортне середовище на вулицях. У Лондоні, наприклад, подібні правила діють ще з 1666 року, коли місто почало відбудовуватися після великої пожежі.
Так от, відповідно до затвердженого документа в центральній частині міста будуть розміщуватися тільки об’ємні літери, великі громіздкі вивіски тепер під забороною. Для інформування відвідувачів біля входу в будівлі розміщуватимуться назви установ, підприємств на прозорих табличках за прикладом європейських міст.
Влада сподівається, що завдяки дизайн-коду вулиця Проскурівська стане ще комфортнішою.
Тож віримо і чекаємо на зміни. Адже на нашій улюбленій Проскурівській так гарно відпочивається!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *