Реалії життя

А ви чому без маски?

І продавці, і покупці обов’язково повинні
дотримуватися санітарних вимог

Оптимізму в нашому карантинному житті-бутті додає нині погода. Хоч і прохолодна, однак весняна, яка, попри все, обіцяє, що літо таки буде. І так помаленьку, у масках чи без, ми з вами доживемо до нього. Всі безмежно зраділи послабленню карантину. Дехто так, що, здається, стрімголов рвонув із карантинного ув’язнення, навіть незважаючи на те, що це лише послаблення. Зрештою, більшість з нас таки законо-слухняна і тому дозволяє собі лиш дозволене.
Нині активно запрацювали салони краси, перукарні. У цих закладах, до речі, найлегше дотримуватися карантинних вимог. Соціальна дистанція між клієнтами — на відстані розсунутих крісел. Усі працівники в масках, рукавичках, руки, інструменти постійно дезінфікуються. Регулярно здійснюється дезінфекція приміщень. Клієнти, до речі, відзначають спокійну й безпечну атмосферу в цих закладах. Кажуть, що туди можна йти без остраху.
Ірина, перукар, звісно, радіє відновленню роботи. Адже два місяці сиділа вдома без копійки. Каже, що під кінець доводилося брати гроші з відкладених на літній відпочинок. А в кого нема, то що робити? Тому й радіють усі, що нарешті можна працювати. Чи бояться вірусу? Ірина уже й не знає, в що вірити. З одного боку, бояться. Але чому тоді не боялися його у великих супермаркетах, які не зачинялися з початку карантину?
На агропродовольчих ринках теж дотримуються правил. На вході виміряють температуру. Якщо все нормально — пропускають. Тут теж усі в масках, рукавичках, є й захисні екрани. Необхідна дистанція витримується. У м’ясному павільйоні вона між продавцями ще більша, ніж вимагається. А все тому, що не всі вийшли на роботу. І якийсь, чесно кажучи, неприродний вигляд мають порожні прилавки, навіюючи на не таких уже й багаточисельних покупців тривогу. Втім жвавіша атмосфера в рядах на свіжому повітрі, особливо, де продають розсаду. Тут покупці, схоже, забувають про карантин. Дехто взагалі нахабніє й опускає маску аж на підборіддя. Однак продавці таким порушникам карантинного режиму роблять зауваження.
Перший заступник начальника управління Держпродспоживслужби України у Хмельницькій області Олександр Садов’юк зазначив, що їхні спеціалісти постійно контролюють роботу агропродовольчих ринків. Перевіряють наявність у продавців засобів захисту, дотримання ними карантинних вимог. Були зафіксовані випадки стихійної торгівлі біля ринку “Ранковий”. Інколи виникають скупчення покупців у певних місцях. Однак усі ці порушення негайно усуваються. “Добре, що запрацювали агропромислові ринки, — каже Олександр Петрович. — Завдяки цьому розвантажились інші об’єкти торгівлі, тому вдається уникати там значного скупчення людей. Взагалі ринки нині працюють далеко не на повну потужність. Адже до Хмельницького не можуть приїхати багато людей із сіл, бо не працює транспортне сполучення”.
Ожили і речові ринки на Львівському шосе. Власниця кіоска на одному з гуртових ринків Анастасія розповідає, що покупців поки небагато, адже відсутнє транспортне сполучення між містами. Втім їхні гуртові покупці приїжджають за товаром власним транспортом. Або ж відряджають мікроавтобус, у якому їде лише водій. Замовлення по телефону, потрібна сума грошей одразу передається. Це не складно, адже продавці знають своїх покупців і який саме товар їм потрібен.
Дотримання протиепідеміологічних вимог на непродовольчих ринках контролюють мобільні групи (всього їх 14, по дві людини у кожній), до яких входять представники різних структур, зокрема поліції, управління торгівлі, Держпродспоживслужби тощо.
За словами Світлани Гаврилюк, заступниці начальника управління торгівлі міської ради,
мета роботи інспекційної групи — роз’яснювальна робота і контроль за дотриманням санітарних норм. Роз’яснювальна робота проводиться перш за все з керівниками — директорами ринків, торгових рядів, майданчиків. До речі, підприємці дотримуються всіх вимог, адже вони найбільш зацікавлені у роботі ринків. Більше порушують правила покупці, певно, лінуючись одягти маску. До того ж про соціальну дистанцію вони взагалі не дбають. Нині мобільні групи перевіряють дотримання санітарних вимог не лише на ринках, а й у закладах, які відкрились у місті з послабленням карантину.
Міський голова Олександр Симчишин наголошує: “Ці групи працюють у магазинах з адміністрацією, перевіряють наявність масок, дезінфікуючих засобів, дотримання безпечної відстані тощо. Обов’язково залишають під підпис власника або керівника лист, що відповідальність за дотримання карантинних вимог лежить на ньому. Людина підписує таку пам’ятку і має можливість протягом 30 секунд скачати через мобільний додаток усі вимоги, визначені головним санітарним лікарем України до того чи іншого суб’єкта підприємницької діяльності”.
Підприємці повинні суворо дотримуватися санітарних вимог. Якщо будуть фіксуватися грубі порушення, ринки, магазини, салони й перукарні можуть знову зачинитися.
Отож, шановні, незважаючи на послаблення карантину, це ще далеко не його кінець. І продавцям, і покупцям потрібно не порушувати протиепідеміологічні вимоги. Іншого не дано. І тоді не тільки продавати й купувати зможемо, а й здоровіші будемо.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *