Акцент

Карантин: не плутати послаблення із розслабленням

Ні, карантину поки що ніхто не відміняв (навпаки, до 22 травня продовжили), але вже з 11 травня його дещо пом’якшили. Рішення про це уряд прийняв 4 травня.
“Правильно, треба той карантин узагалі відмінити!” — у захваті кидають шапки вгору скептики і прихильники теорій вірусної диверсії та конспірології.
“Навіщо так поспішати? Ще імунітету не маємо”, — відповідають прихильники абсолютної дезінфекції рук, обтирання хлоркою і спиртом усього, що можна, в тому числі й дверей сусідської квартири. “Дякувати Богу, зможемо піти на роботу, хоч якусь гривню заробити, їсти ж дітям щось треба”, — втішаються треті, які два карантинні місяці вимушено сиділи вдома без роботи, проїдаючи останні копійки.
І ось маємо рішення про послаблення карантинних заходів. Як на мене, то від карантину в нашій країні суворістю й жорсткістю, як кажуть, навіть не віяло. Проте багато хто активно дискутував з приводу порушення конституційних прав та громадянської свободи. Тому часто-густо він (карантин) був схожим на звичайнісінький будень, коли одні на роботі, а іншим конче треба до магазину. Причому кілька разів на день.
Якщо передати основний настрій “карантинників” одним словом, то це буде: “остогидло”. Бо багато хто уже й заяву про розлучення зібрався писати. У розпач впав. Набрав кілька зайвих кілограмів… Тому чекають хоча б уже послаблення, якщо не відміни карантину.
Але стоп, друзі, галопу не треба. Бо це лишень послаблення, не плутайте, будь ласка, із розслабленням. Давайте розберемося: а що ж власне дозволено нам з 11 травня? Як дотримуватися нових правил?
Отже, з понеділка можна відвідувати парки, сквери, зони відпочинку (заради справедливості скажу, що ті ж парки і до цього дуже активно відвідували хмельничани, хіба, може, з певним острахом не отримати штраф у 17 тисяч гривень). Також дозволено відвідування дитячих та спортивних майданчиків.
Дозволена торгівля непродовольчими товарами. Торгувати можна і в маленьких магазинах, і в ТРЦ. 12 травня розпочали роботу і речові ринки на Львівському шосе. Підприємці усі в масках, рукавичках. Соціальної дистанції між покупцями поки вдається дотримуватися, бо їх небагато. Почали працювати перукарні та салони краси, чого так довго чекали наші жінки.
Але робота об’єктів торгівлі та побутового обслуговування дозволяється лише за умови носіння персоналом та відвідувачами засобів індивідуального захисту. До того ж перебувати у приміщенні можна лише одному відвідувачу на кожні 10 квадратних метрів площі.
Певні послаблення будуть дозволені в сфері громадського харчування. Від 11 травня кафе та ресторани зможуть розміщувати клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках. При цьому мають бути виконані такі умови: відстань не менше 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами; розміщення не більше двох клієнтів за одним столом (діти до 14 років при цьому не рахуються).
Як раніше, дозволеною залишається також діяльність закладів громадського харчування через доставку або видачу замовлень із собою (за умови, що об’єкт є оператором ринку харчових продуктів).
Почали працювати стоматологи. Відновили діяльність адвокати, нотаріуси, аудитори та психологи. Дозволено діяльність музеїв та історико-культурних заповідників.
Найголовніша вимога під час послаблення карантину: дотримуватися суворих санітарних вимог.
Між тим, зазначається у постанові, в областях з високим рівнем захворюваності пом’якшення можуть бути переглянуті. Інші карантинні обмеження подовжено до 22 травня.
Отже, почався м’якший період карантину. Уже зроблено перші
стрижки й зачіски. Придбано перші — після двох місяців — непродуктові речі. Можливо, це футболки чи босоніжки, бо карантин ми розпочинали фактично у зимових чоботах. Можливо, колготи і шкарпетки… Випита перша кава на літніх майданчиках кафе. До речі, кіоски з кавою у Хмельницькому, як і продовольчі ринки, почали працювати ще з 1 травня. І, треба зауважити, у більшості продавці кави дотримуються санітарних вимог. Зрештою, це в їхніх інтересах.
Тому відновлення будь-якої діяльності повинно супроводжуватися відповідальністю підприємців, які й забезпечують правильний санітарний режим функціонування і доступу до своїх торгових площ, тобто з дотриманням усіх санітарних вимог.
Безперечно, треба повертатися до нормального життя. Воно не може зупинитися, економіка повинна працювати, а місто розвиватися. Між тим дефіцит надходжень до міського бюджету дуже відчутний: за квітень недоотримано понад 40 мільйонів гривень.
Як уже згадувалося вище, Хмельницький послабив карантин ще 1 травня. Якраз тоді, зважаючи на прийнятну статистику захворювання на COVID-19 у Хмельницькому, міська влада звернулася до Кабінету міністрів з проханням надати владі на місцях повноваження щодо дозволу роботи місцевого бізнесу. Міський голова Олександр Симчишин наголосив: “Влада на місцях повинна визначати, якому бізнесу можна давати можливість працювати, а який ще треба притримати. Адже абсолютно справедливо, що частина торговельного бізнесу і сфери послуг повинна працювати. Бо втрачає бюджет і втрачають люди”.
Авжеж, люди вже тривалий час не мають ніяких доходів, що призвело до значного погіршення якості їхнього життя.
З одного боку, це добре, що потроху повертаємося до звичного ритму. Але саме зараз, як ніколи, треба бути особливо обачними. Адже, хто і як би не нарікав на карантин, він виконав свою основну функцію: нам вдалося поки що уникнути сплеску поширення коронавірусу. Плато, на яке ми нині вийшли за рівнем захворюваності, і є власне досягненням карантину. Головне, що не задихнулася медицина, яка й сама беззахисна нині.
Нам треба і далі так триматися — уже в умовах послаблення карантину. А це, погодьтеся, набагато важче. Як закликають нас інфекціоністи, зокрема головна лікарка міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна, треба навчитися жити по-новому. Миймо руки, носімо маски у громадських місцях, дотримуймося соціальної дистанції (у чергах, будь ласка, не дихайте у вухо тому, хто стоїть перед вами).
А щоб не було дуже сумно, насамкінець зауважу, що всіх розвеселила одна деталь. На літніх майданчиках кав’ярень відвідувачам необхідно перебувати в індивідуальних засобах захисту (масках чи респіраторах). А на час прийому їжі їх дозволено знімати. Дякуємо за це. І смачного!

Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *