Культура

Мандрівка віртуальним музеєм

Наступного року обласний академічний музично-драматичний театр ім. М.Старицького відзначатиме 90-річчя. За цей час в його репертуарі переважала українська класика, а з 1950-х років з’явилися п’єси західних драматургів. Зіграно до 600 вистав. Нині в репертуарі театру 20 вистав для дорослих та дітей. До славного ювілею нещодавно театр запустив свій віртуальний музей.

Створений під час карантину в соціальній мережі Facebook віртуальний музей пропонує відвідувачам переглянути світлини з театрального архіву та цікаві історичні документи. Тут зібрані фото всіх засновників, директорів, акторів та режисерів театру, відомих артистів, які виступали на його сцені.
Історія театру бере свій початок у далекому 1931 році в невеликому містечку Новочеркаську, де був заснований Крайовий український державний драматичний театр для обслуговування українців Краснодарського краю та Північного Кавказу. З нього й зародився хмельницький театр, який історично примандрував на Поділля.
Напередодні ювілейного року театру віртуальний музей пропонує згадати фундаторів колективу, серед них — перший директор театру Сергій Чернявський.
Дуже цікаво впізнавати на світлинах нинішніх зірок театру, його старожилів, які розпочинали в ньому творчу діяльність ще зовсім молодими, а нині стали авторитетами для початківців та улюбленцями театральної публіки. Серед них заслужені артисти України Лариса Курманова, Микола Валівоць, Поліна Попач, народний артист України Вʼячеслав Хімʼяк та інші.
Також віртуальний музей пропонує переглянути стародавні афіші театру, фото з вистав, газетні публікації про театр. Приємно, що є тут і стаття про театральний оркестр, видана 2004 року в газеті “Проскурів”, авторства Миколи Кульбовського.
Мандруючи віртуальним музеєм, відчуваєш ностальгію за минулим і гордість від того, що у Хмельницькому є такий потужний культурний осере-док.
За ініціативи керівництва до 90-річного ювілею театру в 2021 році віртуальний музей розробляє хмельницький фотограф Сергій Аніськов, який закликає всіх долучитися до збору цікавих матеріалів про театр та відвідувати новостворений віртуальний музей.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *