Новини

Травень: знову запрацювали продуктові ринки

Кабінет міністрів України 29 квітня прийняв рішення про відновлення роботи аграрних та продуктових ринків по всій країні за умови неухильного дотримання санітарних норм в умовах карантину.

І вже 1 травня, відповідно до рішення обласної ТЕБ і НС, у Хмельницькому відновили роботу два продуктові ринки: центральний і “Ранковий”. Всього в області, окрім цих, 1 травня почали працювати продуктові ринки у Кам’янці-Подільському та Деражні.
Можуть відкриватися й інші продуктові ринки, якщо вони забезпечать виконання вимог щодо профілактичних заходів протидії коронавірусній хворобі COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках. Перелік вимог ухвалений Кабінетом міністрів та, зокрема, передбачає: агропродовольчий ринок має бути зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів; допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора); проходження безконтакт-ного температурного скринінгу; наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком; кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 квадратних метрів торговельної площі; відстань між місцями продавців — не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику); дезінфекція контактних поверхонь — кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня; відсутність неконт-рольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території; забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися.
Обласна комісія з ТЕБ і НС дала можливість органам місцевого самоврядування визначати, які саме ринки зможуть відновити роботу. Проте головним у прийнятті цього рішення має бути акт перевірки Держпродспоживслужби. Її працівники мають підтвердити відповідність ринків вимогам КМУ.
І надалі роботу ринків контролюватиме Держпродспоживслужба.
Як пояснив начальник головного управління Держпродспоживслуби в Хмельницькій області Василь Грушко, два представники Держпродспоживслужби щоденно контролюватимуть дотримання адміністрацією ринку карантинних заходів. Якщо будуть виявлені порушення, які неможливо терміново виправити, складатиметься припис щодо тимчасового закриття ринку.
Окрім продуктових ринків, у місті відновили роботу й кавові точки.
Міський голова Олександр Симчишин, анонсуючи відновлення роботи цих об’єктів, зазначив, що 1 травня відновлює свою роботу частина малого бізнесу, це стосується насамперед продуктових ринків, кавових точок, кавових кіосків.
Мер також наголосив, що влада міста переконана, що бізнес потроху має відновлювати активну діяльність.
На центральному продуктовому ринку, де довелося побувати минулої неділі, покупців було небагато. Торгівля йшла згідно з правилами. Продавці у м’ясному павільйоні стояли на відстані трьох метрів один від одного, у кожного — маска, захисний екран, є диспансери з антисептиком.
Продавчиня Наталя вже далеко не перший рік торгує у цьому павільйоні, привозячи свіже м’ясо з неблизького села. Вона задоволена тим, що ринок знову запрацював і що вона знову заробить для своєї родини хоч якусь копійку. І вважає несправедливою ситуацію, коли під час карантину торгують лише великі супермаркети, а дрібні підприємці мусять сидіти вдома, проїдаючи останні копійки.
Хороший настрій і в покупців. Вони теж усі у захисних масках, здебільшого — у рукавичках. Намагаються дотримуватися дистанції.
Ганна Володимирівна прийшла купити телятини — онукам потрібна дієтична їжа. Вона, звісно, купувала її і в м’ясних магазинах, але там, по-перше, не завжди є. По-друге, значно дорожче. Та й взагалі, каже жінка, весь час купує у знайомих продавців, тому і в якості, і в свіжості м’яса впевнена. А ще обов’язково піде за овочами. Вона їх завжди купує на ринку, у супермаркетах вони їй не такими свіжими видаються.
Інший покупець Петро Васильович теж задоволений, що ринок відновив роботу. “Це хороша ознака, — каже чоловік. — Ознака повернення до нормального життя. Ми готові, будемо всі вимоги беззаперечно виконувати. Ось бачите, яка в мене маска хороша, і рукавички дружина дала. А в кишені маю пляшечку з дезінфікатором. Хіба ми самі собі вороги і не хочемо бути здоровими? Головне — бути дисциплінованими. А цей чортів вірус мусимо пережити. Усе буде добре”.
Нагадаємо, що в середу, 29 квітня, під Кабміном у Києві протестували підприємці. Учасники акції вимагали послабити карантинні заходи вже з 1 травня, стверджуючи, що готові дотримуватися всіх необхідних санітарних умов.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *