Ситуація

Пан Габінет, ідіть в кабінет

Хмельниччина вже мала владу від Бога. Пам’ятаєте, екс-губернатора Василя Ядуху і його крилату фразу: “Ця влада — від Бога. А тому потрібно вбік відкинути політичні вподобання і працювати на її авторитет”?
Втім чим закінчилась епоха “авторитетної” влади Януковича, якій прислужував автор цієї цитати, відомо. Але історія має здатність повторюватись і цього разу про Бога згадав уже нинішній губернатор Хмельниччини Дмитро Габінет.
Сталося це під стінами будівлі обласної державної адміністрації, де зібрались представники малого і середнього бізнесу з вимогою послабити карантинні обмеження. На репліку учасників акції, що він має відповідати за те, що не чує людей, голова ОДА сказав, що відповідатиме перед Богом: “Я буду відповідати перед самим Господом Богом, але не перед вами”. Згрішив пан губернатор, згрішив, а гріх не живе сам по собі, він виходить з зіпсованого і лукавого людського серця (Матф.15:19). Так воно й є, бо ж пан Габінет добре знає, що відповідатиме перед “слугами”, які його на трон всадили і яким він за це зобов’язаний.
Та злукавив губернатор не лише в цьому, а й в іншому, заявивши, що міська влада має право сама вирішувати відкривати ринки чи не відкривати, бо ж кому, як не йому, добре відомо, що карантинні заходи по всій Україні встановлює уряд. А з тими, хто йде на супротив, влада Зеленського розбирається своїми методами. Як приклад — мер Черкас, якого сьогодні переслідують за те, що пішов назустріч підприємцям і послабив карантин. Та хіба не він, Габінет, на останньому брифінгу, забувши про елементарну культуру і толерантність, погрожував мерам поліцією, якщо вони проявлятимуть ініціативу щодо дозволів і змушував дотримуватися вимог Кабміну?!
Хмельницька міська рада йде законним шляхом і вже тиждень офіційно просить Кабмін дозволити органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення щодо послаблення чи посилення карантинних заходів, виходячи зі стану епідситуації та кількості хворих. Та де там! Кабмін може дати дозвіл лише “бідному” Герезі, “Епіцентр” якого як працював до карантину, так і за звичним графіком працює досі.
Або, до прикладу, разом з міністром Аваковим клеїти дурня і вдавати, що не бачать, як у них під носом преспокійно працює елітний ресторан “Велюр” зе-депутата Тищенка, куди на чайок за 500 гривень сходяться товстосуми. І це тоді, коли іншим ресторанам працювати зась! Лукавлячи далі, наш губернатор почав переводити стрілки в інший бік, при цьому згадав про вибори й одразу ж спалився. Бо ж став критикувати і звинувачувати у популізмі міськраду і нашого мера, який вийшов до мітингувальників першим. Причому Симчишин детально розклав по полицях все, що, на відміну від зе-уряду, зробила влада міста, аби зупинити поширення коронавірусу. Розказав людям, скільки грошей місто виділило з бюджету на фінансову допомогу медикам інфекційної лікарні та на закупівлю медичного обладнання, скільки з власних зарплат перерахували на премії медикам працівники мерії, про пільги, які міська влада надала підприємцям, про реальні втрати, які зазнав міський бюджет, і аргументовано пояснив, що нині місто може відкривати речові ринки, звичайно, за умови дотримання підприємцями санітарних вимог. Тож крити після виступу Симчишина, якому довіряє майже 90 відсотків хмельничан, Габінету, було нічим. Не міг же сказати губернатор, що зе-влада відібрала кошти в громад, обдурила з доплатами медиків, обікрала селян, ввела кріпосне право на виїзд за кордон, накосячила з медмасками. Чи про те, що голова Офісу президента Андрій Єрмак напередодні карантину 11 березня купив “Мерседес” майже за три мільйони гривень, а вже наступного дня не без участі президента здав Україну, підписавши у Мінську акт капітуляції. Що лише в березні на утримання Зеленського та його Офісу витрачено майже 59 мільйонів гривень і це тоді, коли відправлені на карантин люди рахували копійки! Що карантин далеко не для всіх. Або хоча б щось конкретне про себе, окрім того, що він, Дмитро Габінет, голова Хмельницької облдержадміністрації. Та й те, після того, як люди запитали, а хто ж він такий, бо не зрозуміли, хто ж то до них вийшов у костюмі та краватці. Та й справді більше нічого було сказати Габінету, хіба що про свої турне районами області в пошуках прихильників Зеленського.
Ба, він, представник президента, який очолює штаб ТЕБ і НС в боротьбі з коронавірусом, навіть не знав, що медперсонал інфекційної лікарні, у якій, до речі, лікують хворих на коронавірус з усієї області, й досі жодної копійки від Нацслужби здоров’я не отримав. До речі, того ж дня, що відбувся мирний мітинг підприємців Хмельницького, у Вінниці протестували медики, яким замість обіцяної потрійної зарплати у квітні держава доплатили по… 83 копійки. А наш губернатор наче в іншому вимірі живе і нічого не знає.
Знає, але в надцятий раз злукавив. Оскільки ще 30 квітня отримав офіційного листа від головного лікаря інфекційної лікарні Оксани Піддубної, яка виклала цю інформацію і просила донести її до центральної влади.
Та замість того, щоб надіслати тривожну ноту Кабміну, Габінет у притаманній йому манері почав звинувачувати у непрофесіоналізмі міськраду і навіть пригрозив відібрати в міста цей медзаклад.
Коли ж губернатор, надуваючи щоки, хотів, як представник президента-кавеенщика, попрацювати на публіку і камеру, хтось з мітингувальників, махнувши рукою, сказав: “Пан Габінет, іди в кабінет”. А якась жіночка додала: “Тільки не забувай, що вихід з кабінету не завжди може бути дверима”.
Мітингувальники, написавши звернення до уряду, розійшлися. Та чи почує він їх? Не факт. А ось, що партія “Слуга народу” вже почала активну підготовку до місцевих виборів і використовує карантин як зброю проти органів місцевого самоврядування, це точно. Та ось чи допоможе це “слугам”? Навряд, бо від спектаклів президента і його команди людям вже зовсім не смішно. Не допоможуть і смотрящі, яких Зеленський направить у регіони для підтримки штанів. Гасло “Зробимо їх разом” уже не спрацює.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *