Реалії життя

Зв’язок є!

Скучили за книжкою, але під час карантину взяти нову й цікаву ніде? Бібліотеки міста пропонують скористатися їхніми підбірками різножанрової аудіолітератури для будь-якого віку, яку розсилають своїм читачам у групах Viber та соціальних мережах.
За словами директорки Централізованої бібліотечної системи міста Тамари Козицької, ці підбірки взяті з безкоштовного Інтернет-ресурсу.
Під час карантину на сторінках міських бібліотек у соцмережах та бібліотечних сайтах розробляються й цікаві підбірки для дітей. Центральна міська бібліотека на своєму сайті пропонує підбірки книг подільських авторів, зокрема учасників фестивалю “Слово єднає”.
Карантин дає другий шанс перечитати взяту в бібліотеці паперову книгу, адже термін її здачі автоматично переноситься до завершення карантину. Тож, хто не встиг дочитати цікаву літературну історію, мають змогу завершити уявну подорож у вигаданий світ автора або дати книжку на прочитання комусь із домашніх.
Навіть у цей непростий час для багатьох людей, особливо похилого віку, бібліотека залишається надійним джерелом отримання корисної інформації.
“Інколи до нас телефонують бабусі й дідусі з проханням допомогти їм знайти інформацію в Інтернеті. Навіть просять записати їх до дільничого лікаря чи подивитися, наприклад, як доглядати за вазонами. Радо їм допомагаємо”, — каже Тамара Степанівна.
Ще до карантину міські бібліотеки розпочали цифрову освіту хмельничан. У сформованих групах читалень навчалися здебільшого люди поважного віку, які освоювали сучасні новітні технології. Навчання в рамках проєкту продовжується, зокрема йде перегляд запропонованих освітніх серіалів.
Як і в повсякденному житті, навіть під час епідемії міські бібліотеки є не просто сховищами книг, а активними культурними осередками. Тут знайдуть можливість реалізувати свої творчі ідеї всі охочі. Наприклад, запропонувати провести цікавий майстер-клас з виготовлення якоїсь прикраси, оберегу чи іграшки, узяти участь у флешмобах. Протягом карантину бібліотеки міста на своїх сайтах влаштовують цікаві флешмоби. Веселі квести до Дня здоровʼя у своїй вебгрупі робила бібліотека-філія №8. Читачі надсилали відеозаписи фізичних вправ. Так допомагали хмельничанам тримати форму, не відвідуючи спортзал. До ювілею подільської авторки Марії Демʼянюк бібліотека-філія №7 організувала флешмоб “Творчість, оповита красою”. Всеукраїнський флешмоб до Дня поезії розпочали в бібліотеці-філії №11: діти читали власні вірші чи вірші улюблених авторів. До Міжнародного дня памʼяток та історичних місць у міській центральній бібліотеці для користувачів сайтів розробили архітектурний кросворд. Його авторкою стала заввідділом електронних ресурсів центральної бібліотеки Галина Єсюніна.
Нині бібліотечне інформаційне поле виходить за стіни читальні. Активні бібліотечні гуртківці дистанційно готують цікаві статті для довідкового сайту Вікіпедія. Зібралося чимало цікавих матеріалів про хмельницький спорт, ці матеріали ретельно опрацьовують бібліотекарі.
Коли двері читалень зачинилися для відвідувачів, у бібліотекарів зʼявилося більше часу на внутрішню роботу. Так, під час карантину міські книгозбірні займаються переходом на нову класифікацію книг з бібліотечного фонду, списують зношені книги. Готуються до роботи після карантину, планують більше демонструвати бібліотечні ресурси в Інтернеті.
А бібліотека-філія №10 готує приміщення, де впроваджуватиме проєкт, реалізований за кошти міської програми “Бюджет участі”.
Основна мета бібліотек на карантині — тримати зв’язок із читачами.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *