Кримінал

Ввічливий злодій, або Як продавець супермаркету покупців обкрадав

Мабуть, багато хто з нас, розраховуючись на касі в супермаркеті, підраховує приблизну вартість своєї покупки, щоб бува касир не “помилився” і не пробив зайвого, бо ж і таке буває.
Та мало хто, розраховуючись банківською карткою, дотримується правил безпеки і прикриває бодай рукою POS-термінал при введенні пін-коду. Саме на таких довірливих покупців і розраховував 23-річний продавець-консультант одного з супермаркетів міста, який піддивлявся пін-код, а потім спустошував картки наївних покупців.
Та ні, це не можливо, скажете ви, адже, щоб зняти кошти без картки, потрібно ще й мати в руках мобільний телефон, на який має зателефонувати банк і переконатись, що саме власник картки знімає кошти. І ви абсолютно праві, але продавець супермаркету придумав іншу схему. Перед тим, як влаштуватися на роботу, він придбав у мережі Інтернет пристрої для зчитування секретної інформації з магнітних стрічок банківських карт (скімінгове обладнання) та копіював реквізити карток покупців. Потім за допомогою спеціального технічного обладнання та програмних засобів записував отриману банківську інформацію на пластикові картки, дублюючи банківські картки обманутих клієнтів супермаркету. І спокійно знімав гроші з рахунків потерпілих у банкоматах Хмельницької області.
Спритного продавця затримали працівники кіберполіції у Хмельницькій області спільно зі слідчими поліції Хмельниччини під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури. Правоохоронці провели обшуки за адресами проживання зловмисника та вилучили прилади (скімінгове обладнання, енкодер, комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, чорнові записи та скомпрометовані картки). Після того, як це “знаряддя праці” пройде відповідну експертизу, чоловікові оголосять про підозру в скоєнні злочину. Кримінальне провадження відкрите за ст. 185 (крадіжка) та ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України. А поки що правоохоронці встановлюють власників карток, які стали жертвами продавця-консультанта, щоправда, вже з префіксом екс.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *