Ситуація

Уряд ставить місцевим громадам підніжку

Засоби захисту для медиків, додаткове обладнання, експрес- та ПЛР-тести на COVID-19 для лікувальних закладів, розчини для дезінфекції громадського транспорту, вулиць, зупинок, матеріальна допомога та продуктові набори для малозабезпечених пенсіонерів, додаткове фінансування інфекційної лікарні та доплата до зарплат медперсоналу цього закладу. І це далеко не повний перелік усього, що сьогодні міська влада Хмельницького витрачає на боротьбу з коронавірусом. Це навіть не десятки мільйонів гривень, а тисячі. При цьому щодня національний карантин ослаблює казну міста.
В Асоціації міст України прогнозують, що з урахуванням запроваджених карантинних заходів втрати місцевих бюджетів можуть сягати 15,6 мільярда гривень, це 5,3% річних надходжень загального фонду місцевих бюджетів (без офіційних трансфертів).
Наприклад, у квітні міський бюджет Хмельницького недоотримає щонайменше 40 мільйонів гривень. Це досить суттєвий ресурс, зазначив під час недавнього брифінгу міський голова Олександр Симчишин.
“Падіння є по єдиному податку, по землі, нерухомості і ПДФО. По усіх фактично статтях надходжень ми маємо падіння і це майже 40 мільйонів гривень. Квітень є показовим місяцем, бо це фактично повний місяць в умовах карантину, тому економіка все більше і більше просідає”, — сказав міський голова.
За словами Олександра Симчишина, ресурсу не вистачає, щоб виплатити зарплату бюджетникам, а це 35 мільйонів гривень. Втім влада докладає всіх зусиль і до кінця тижня працівники бюджетної сфери отримають її, як було в березні і з авансом перед Великоднем.
Наразі в травні на сесії міськради депутати коригуватимуть бюджет з урахуванням усіх фінансових втрат.
“І ЖКГ, і КБ об’єкти, всі великі будівництва однозначно будемо коригувати. Кількість пускових об’єктів так само буде іншою. Ми планували фактично завершувати дитсадок у Лезневому, НВО №1, НВК №10, ліцей №17, планували активніше будувати школу на вулиці Залізняка. Дитсадок завершимо однозначно, хочемо завершити будівництво магістральної дороги на вул. Січових стрільців. Але щодо інших об’єктів — нині сказати не можу”, — наголосив міський голова.
Зазначимо, що, крім недоотримання коштів, через скасування податків місцевим бюджетам не додадуть цього року й фінансів на розвиток інфраструктури. Майже вдвічі уряд скоротив і фінансування проєктів Державного фонду регіонального розвитку. Відповідне рішення було прийняте 13 квітня на позачерговому пленарному засіданні парламенту. Окрім цього, бюджетний комітет скоротив надходження до місцевих бюджетів на 10,7 мільярда гривень або на 44% обсягу видатків, які потрапляють “під ножиці”.
Водночас обсяг делегованих повноважень, які місцева влада має виконувати за ці гроші, залишився без змін. Тож більша частина витрат на боротьбу з наслідками епідемії та економічної кризи лежатиме на місцевій владі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *