Сьогодення

Яскравий рік життя молоді

У час, коли молодечий максималізм надихає на великі справи і здається, що можеш змінити весь світ, важливо знайти тих, хто роздмухають у тобі цей запал ще дужче, спрямують сили в правильне русло. Для здійснення мрій, втілення гарних ідей і просто для цікавого спілкування з ровесниками молодь Хмельницького єднається в Молодіжному центрі, який у квітні відзначив свій перший день народження — рік існування.

За цей час вдалося зробити дуже багато.

Заклад не раз відвідували представники влади міста, особисто міський голова Олександр Симчишин, який підтримав його відкриття, керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій, представники міського управління молоді і спорту, якому підпорядковується центр. Їхні зустрічі з молоддю не лише мотивували молодь до роботи на благо міста, внаслідок діалогу з владою народжувалися цікаві проєкти, проводилося безліч заходів.

Так, за час існування Молодіжного центру реалізовано понад 150 різноманітних акцій, тренінгів, воркшопів, лекцій, круглих столів, флешмобів, квестів, змагань, батлів, концертів, обговорень тощо. Всі ці заходи не лише ідейно, а й матеріально підтримувала влада міста. З міського бюджету на їх проведення виділено понад 31 тисячу гривень.

Нині центр розвивається в кількох напрямках, зокрема й національно-патріотичного виховання. Майже жодна важлива подія в країні, жодне державне свято не залишилися поза увагою молодих активістів центру. Їхні яскраві флешмоби, як у День Державного прапора, коли молодь міста оптимістично й патріотично кидалася жовто-блакитними фарбами, залишилися не лише на світлинах, а й у душах молодої зміни хмельничан. На феєричних заходах просто неба молодь не раз єднали українські прапор, гімн, пісні тощо. Молодіжний центр показував історичне українське кіно, молодь готувала неординарні заходи, присвячені відомим землякам, співвітчизникам. Загалом національно-патріотичному вихованню молоді присвячено 26 проєктів, які охопили понад чотири з половиною тисячі учасників.

Важливим аспектом глобалізації та соціалізації молоді є толерантність. Саме тому міський Молодіжний центр розвивається в соціально-інклюзивному напрямку. За рік відбулося понад 15 заходів, які обʼєднали понад три сотні здорових молодих активістів та їх ровесників з особливими потребами.

Кажуть, вік живи — вік учись, але, беззаперечно, найкращий час для навчання — молодість, коли ви ще не обтяжені сімейними турботами та професійними обов’язками, є можливість поглинати знання, як губка. І якщо вам не цікаво слухати класичну манеру лекцій у вишах, але жага до нових знань не дає спокою, вам до Молодіжного центру. Креативні спікери за рік роботи закладу провели 39 проєктів, присвячених неформальній освіті. Понад п’ять з половиною тисяч молодих хмельничан закінчили різноманітні курси, пройшли тренінги, відвідали майстер-класи, отримали навички з актуальних для сьогодення ремесел. Наприклад, вивчали іноземні мови, вчилися фотографувати, освоювали новітні ІТ-технології тощо.

Запорукою успіху нової нації, яку будувати молодим, є здоровʼя. А найважливіший чинник, який впливає на здоровʼя, — екологія. Тому Молодіжний центр розвивається й в екологічному напрямку. За рік цій темі в Молодіжному центрі присвячувалося 10 проєктів, які охопили понад п’ять тисяч учасників. Молодь прибирала місто, озеленювала його, приєднувалася до міжнародних екологічних акцій, зверталася до влади з петиціями на тему збереження природи тощо.

Звісно ж, не забували про розвиток творчих талантів та розваги. Культурно-масовий напрям, в якому працює центр, дав можливість продемонструвати креативній молоді свої акторські, вокальні, танцювальні здібності тощо. Молодь виступала на міських підмостках, організовувала фестивалі, гулянки, перегляди кіно тощо. Всього 33 культурні заходи за рік існування Молодіжного центру. Роботу понад п’яти тисяч молодих затійників побачило біля 15 тисяч хмельничан та гостей міста.

Тож у такому, на перший погляд, досить скромному затишному куточку, як Молодіжний центр, зустрічі молоді, в якому часто нагадують квартирник з гітарами та чаюванням, народжуються досить масштабні ідеї, більшість яких реалізовується.

Молодіжний центр єднає громадські організації, закликає молодь до створення нових, заохочує молодь міста до участі у всеукраїнських та міжнародних проєктах.

Тут реалізовується одне з важливих завдань міської влади — виховати молоду зміну міських лідерів, які в майбутньому змінюватимуть наше місто, а, можливо, й країну та світ. Так, спільний з міською радою проєкт “Школа сучасного лідера” підготував вже не один випуск молодих активістів, яких навчили бути гарними спікерами, дебатерами, досягати своєї мети, єднати однодумців.

“Цьогоріч я вже випускниця школи. Навчилася долати власні страхи, переживання на шляху до реалізації гарних ідей. Дізналася про історію власного міста, принципи роботи міської влади. Крім того, познайомилася з багатьма креативними ровесниками, з якими разом охоче брали участь у різних міських молодіжних заходах. Наприклад, вже не один рік є учасницею міського конкурсу читців “Слово нації”, який гартує патріотичним словом поезії. Дуже рада читати поетичні рядки місцевих авторів. Готуючись до конкурсу, відкрила для себе нові імена”, — каже молода лідерка Марина Мацеха.

Важливо й те, що Молодіжний центр навчає молодь єднатися для звершення добрих справ. Тут виховують молодих волонтерів, які допомагають проводити загальноміські заходи тощо. Навзаєм отримують радість спілкування з ровесниками.

Неформальним лідером, який курує роботу центру, є його директор Владислав Гребенюк, який свого часу теж закінчив Школу лідера.

“Власним прикладом демонструю, що лідером може стати кожен. Тут головне — знати проблеми та потреби інших, вміти об’єднувати людей заради їх вирішення. Наш Молодіжний центр працює понад вісім годин на добу, адже наша команда працює і вдома, і у вихідні, бо має шалену любов до своєї роботи. Молодіжний центр — це установа, в якій постійно вирує життя. Відкриваємо можливості для молоді, надихаємо і мотивуємо, організовуємо зустрічі та цікаві знайомства, створюємо простір для творчого розвитку. Реалізовуємо молодіжну політику міста. Дуже вдячний усім своїм колегам, друзям, з яким зробили чимало. За рік нас відвідали майже сім тисяч осіб. Закликаю молодь приєднуватися до нас, з нами весело й цікаво! Наступний рік життя центру плануємо зробити ще продуктивнішим та яскравішим!”, — впевнений Владислав Гребенюк.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *