Ситуація

Скандальний небосяг. Суд виніс рішення

Ще десять років тому занедбаний клапоть землі, який стояв пусткою поруч із будинком побуту “Південний Буг” на вул. Кам’янецькій, 2, майже не привертав увагу містян. Можливо, тому, що ця ділянка гармонійно вписувалась тоді в таку ж занедбану міську набережну. Але якщо набережна належала громаді і була свого роду пам’ятником безгосподарності колишній владі міста, то земельна ділянка на Кам’янецькій, 2а мала конкретного користувача.
У 2009-ому за рішенням Хмельницької міськради №20 та з легкого розчерку пера ексмера Сергія Мельника, земельну ділянку площею 2500 кв. м передали в оренду ПМП “Фінмаркет”. До слова, орендарями цього ласого шматка землі в центрі міста стало сімейство, близьке до родини ексгубернатора Віктора Лундишева. Згідно з договором оренди ПМП “Фінмаркет” мало звести тут триповерховий готельно-торговельно-розважальний комплекс.
Однак задумане будівництво так і не розпочалось. Натомість додатковими угодами від 26 червня 2012 року і 18 листопада 2015 року договір оренди поновлювався і був чинним до 27 травня 2018 року. За цей час якимось дивом змінилися містобудівні умови та обмеження на забудову і замість триповерхової споруди орендар вирішив звести хмарочос, а точніше будівлю на 30 поверхів, умовною висотою 73,5 м, із загальною кількістю квартир 190, площею 16050 метрів квадратних та нежитловими приміщеннями 12950 метрів квадратних. За проєктом, який у 2016 році навіть пройшов експертизу Мінрегіонбуду та мав на той час усі необхідні дозволи та погодження, на 800 метрів від будинку мали вміститися і парковка, і прибудинкові майданчики.
Тоді ж у міськраді виявили, що документація була видана з порушеннями законодавства, адже договір оренди не передбачав будівництво хмарочосу, а письмового дозволу на зміни в договорі оренди, як того вимагав закон, міськрада ПМП “Фінмаркет” не надавала.
Відтак Господарський суд задовольнив позов міськради щодо розірвання договору оренди земельної ділянки з “Фінмаркетом” і зобов’язав приватне підприємство повернути землю місту.
Водночас слідство взялося перевіряти факт можливого внесення недостовірних відомостей до протоколу від 04.03.2016 р. №11 засідання секції житлового будівництва, промислової та інженерної забудови, будівельних матеріалів і виробів науково-технічної ради Мінрегіонбуду, що в подальшому стало наслідком порушення Державних будівельних норм при будівництві вищезазначеного об’єкта. За цими фактами було відкрите кримінальне провадження за ст. 356, ч. 1 ст. 358 КК України (“Викрадення, привласнення, вимагання документів, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження”, “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів”). Незважаючи на це, фундамент під будівництво хмарочосу таки заклали. Тривало воно недовго, оскільки ДАБІ скасувала містобудівні умови. Перший суд замовник будівництва виграв і відновив будівельні роботи, загородивши будмайданчик високим парканом. При цьому захопив і землі, які на праві власності належали Хмельницькій мі-ськраді, бо ж звести хмарочос з прибудинковою територією та багаторівневим паркінгом на 42 місця, де майже 93 відсотки орендованої земельної ділянки мала займати сама будівля, було нереально.
Таке брутальне самочинство не сподобалось ні міськраді, ні хмельницьким активістам, які знесли той паркан. У свою чергу Державна архітектурно-будівельна інспекція в грудні 2018-го зупинила дію містобудівних умов та обмежень, а вже в травні 2019 року їх узагалі скасувала. Тобто продовжувати будівництво замовник уже не мав права. Але вирішив вчергове звернутися до суду.
Позов розглядав Хмельницький окружний адміністративний суд, який став на бік замовника, мотивуючи своє рішення від 23 вересня 2019 року тим, що ДАБІ не мала права скасовувати містобудівні умови та обмеження. Натомість Хмельницьке управління ДАБІ та управління архітектури міськради з рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду не погодилися і звернулися до суду апеляційної інстанції. 5 березня 2020 року Сьомий апеляційний адміністративний суд у Вінниці завершив розгляд справи. Судді визнали дії ДАБІ законними. Відповідно будівництво на Кам’янецькій, 2а не має жодним чином продовжуватись.
Тоді ж на вимогу міськради ДАБІ анулювало дозвіл на проведення будівельних робіт. Яке рішення прийме Верховний суд, якщо ПМП “Фінмаркет” подасть касаційну скаргу, прогнозувати складно. Якщо попереднє рішення не буде скасовано, на Кам’янецькій, 2а з’явиться ще одна зелена зона для дозвілля містян.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *