Великдень

Смачні паски від “Проскурова”

Усі наступні дні аж до суботнього вечора – час випікання пасок. Цьогоріч більшість хмельничан на Великодні свята залишаються вдома, а не їдуть до матерів, бабусь, які зазвичай готують смачний великодній хліб. Пропонуємо нашим господиням випекти паску самостійно за стародавніми українськими рецептами.

“Паска звичайна”

Інгредієнти: 0,5 літра молока, кілограм борошна, 50 грамів дріжджів, склянка цукру, 300 грамів вершкового масла, цедра лимону, трохи товченого солодкого мигдалю, родзинки.

Скипʼятити молоко й дати йому охолонути до температури парного молока, додати борошно й розпущені в молоці дріжджі. Тісто добре збити й дати піднятися. Потім додати яйця, розтерті з цукром, розтоплене вершкове масло, мигдаль, цедру, сіль, дрібні родзинки. Усе добре вимісити, а коли тісто почне пузиритися, викласти у форму, встелену промасленим папером, і дати ще раз підійти. Змастити зверху яйцем, посипати цукром і мигдалем, поставити випікати.

“Паска шоколадна”

Інгредієнти: півтори склянки борошна, одна друга склянки житніх сухарів, одна друга склянки апельсинових цукатів, одна друга склянки червоного вина, одна четверта склянки рому, 15 яєць, дві склянки цукру, одна друга склянки тертого шоколаду, гвоздика, кориця, сухі дріжджі.

Розпустити в одній другій склянки води 15 грамів сухих дріжджів, розмішати їх з борошном і дати опарі піднятися в теплому місці. Потім покласти в тісто жовтки, розтерті до білого з цукром, додати тертий шоколад, ром, червоне вино, житні сухарі, дрібно посічені апельсинові цукати, трохи товченої гвоздики й кориці. Тісто добре збити й дати піднятися. Після цього додати 15 збитих білків і борошно, вимішати до потрібної густоти, перекласти масу в форму, дати піднятися ще раз і поставити в духовку.

Гарних вам Великодніх свят і смачної паски!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *