духовність

Наповніть серця любовʼю і покаянням

Священнослужителі закликали вірян святкувати Великдень, єднатися у Христі духовно, але цього року, зважаючи на необхідність збереження життя та здоров’я людей, недопущення поширення пандемії коронавірусу в Україні та місті Хмельницькому, утриматись від відвідування Храму та звершувати молитви вдома, у колі найближчих.

Напередодні святкування найбільшого християнського свята – Великодня, 10 квітня, в залі міської ради зібралися представники різних релігійних конфесій – члени міської Духовної ради. В режимі онлайн  священнослужителі відповіли на запитання журналістів щодо  відзначення Воскресіння Христового в умовах карантину.

Як зазначив голова Духовної ради, митрополит Хмельницький і Камʼянець-Подільський Православної церкви України Антоній Махота, за настановами верховного духовенства усі святкові богослужіння хмельницьких християнських храмів відбуватимуться онлайн. Після закінчення головного богослужіння на Великдень кожен зможе самостійно освятити паску, окропивши її свяченою водою, або просто вжити після молитви, якщо освяченої води вдома немає.

Якщо ж віряни обирають таки йти на головне богослужіння з великодніми кошиками до церкви, то ця процедура відбуватиметься за строгими умовами карантину. Головне, щоб під час богослужіння в храмі було не більше 10 людей. Кожен повинен записатися на службу, попередньо повідомивши настоятеля храму. В храмі прихожани мають молитися на відстані два метри один від одного, бути в масках та рукавичках. Не потрібно цілувати ікони чи будь-які інші церковні реліквії. Правил безпеки мають дотримуватися й самі священики. Усі вони повинні перевіряти стан свого здоровʼя в медзакладах, уникати рукостискання з прихожанами та між собою. На вході в храм церковні прислужники мають перевіряти температуру прихожан та надавати антисептики, маски чи будь-які інші засоби гігієни й захисту.

Освячення відбуватиметься за межами храму на свіжому повітрі з дотриманням усіх правил безпеки під час карантину.

Нині йдуть перемовини настоятелів християнських храмів міста з місцевими виробниками пасок про те, щоб освятити їхню продукцію вже на виробництві. До та після свят освячена продукція буде позначена. Про це детально йтиметься на інтернет-сторінках місцевих храмів. Знайти інформацію можна буде й на сайті міської ради та безпосередньо у продавця магазину.

Духовенство міста запевняє, що відсутність вірянина в церкві на Пасху не є маловірством.  У Біблії можна знайти чимало випадків, коли усі церковні таїнства відбувалися в особливий спосіб через різні причини.

Головне, щоб в період святкових днів віряни відчули близькість з Богом, пережили біблійні події, читаючи Святе письмо, покаялися у своїх гріхах та пробачили одне одного.

Щодо сповіді, прихожани, за великого бажання та потреби, можуть посповідатися вдома. Для цього потрібно зателефонувати священнику й він приїде до вас додому. Якщо обираєте сповідь у храмі, також потрібно попередньо записатися, щоб здійснити цей ритуал.

Існують проблеми з переглядом онлайн-служб у прихожан, які в період карантину знаходяться в селах, де відсутній звʼязок. Для них є вихід – приєднатися до загальних державних молитов у телеефірах, або в ефірах місцевих телеканалів, консультуватися зі священниками телефоном.

Митрополит Антоній також зазначив, що, можливо, належне святкування Великодня відбудеться після завершенню карантину. Про це також повідомлятимуть.

Нині в храмах моляться за медиків, які лікують хворих на коронавірус, закликає духовенство помолитися за них і усіх нас, кожного християнина.

За словами духовенства, нині  церкви надають  засоби захисту та продуктові набори нужденним. Водночас  представники різних релігійних конфесій закликають допомагати ближньому в непростий час  і усіх вірян. Приміром, якщо ваш сусід не здатен забезпечити себе харчами, йому потрібна будь-яка інша турбота – не будьте байдужими, допоможіть. Наповніть серця любовʼю і покаянням і це буде найкращий спосіб зустріти Христове Воскресіння!

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *