Актуальне інтерв'ю

Олександр Симчишин: “Самоізоляція не для галочки”

— Олександре Сергійовичу, ситуація зі спалахом коронавірусу в

Хмельницькому сьогодні не критична, але будь-якої миті вона може змінитися. Які в нас шанси пригальмувати поширення цієї інфекції?

— Інформація постійно змінюється. Вона дуже динамічна, на жаль, і в світі, і в Україні, і в Хмельницькому. Якщо проаналізувати цифри,

порівняльні таблиці, ситуація в Іспанії і Україні до якогось моменту

була дуже схожою. На щастя, зараз динаміка захворювання в нашій країні нижча, але маємо розуміти, що у випадку такої кількості хворих наша медична галузь може не справитись. Тому й дуже важливі самоізоляція і дотримання карантину. Треба берегти себе, своїх родичів, друзів, не наражати нікого на небезпеку. Станом на 8 квітня в області 15 хворих на COVID-19. (Сім хворих — мешканці міста (чотири в лікарні і три лікуються амбулаторно). Хворих на пневмонію у міській інфекційній лікарні 20, у міській лікарні 11, дев’ять діток у дитячій лікарні. Крім того, тестуванню підлягають медпрацівники, які приймають хворих. У всіх наших медиків, дякуючи Богу, тести негативні, вони здорові. Захворіли двоє лікарів з військового госпіталю. Втім цифри змінюються постійно, кількість людей з підозрою зростає. Дуже сподіваюся, що в Хмельницькому динаміка не буде різкою і ми, дотримуючись самоізоляції і карантину, не допустимо навантаження на медичні заклади.

— Чи вистачить місць в інфекційній лікарні, якщо хворих на COVID-19 збільшиться?

— Від 2 квітня інфекційна лікарня приймає на лікування виключно хворих на COVID-19. Зважаючи на те, що інфекційна лікарня обслуговує всю область, ми запланували резервні місця у міській лікарні. 174 ліжка облаштовуємо для хворих на COVID-19, якщо, не дай Боже, кількість захворювань зростатиме.

— Нині можемо оцінити недосконалість медичної реформи і наочно бачимо, наскільки ница наша медична галузь. Тобто все, що мала робити держава, зараз лягло на плечі місцевих органів самоврядування. Як виходите з цієї ситуації?

— Фактично ми до березня фінансували медицину міста з коштів, які

виділили ще в грудні минулого року. Серед тих коштів на закупівлю

медикаментів і медичного одягу було десь 10 з половиною мільйонів на медичне обладнання. На останній позачерговій сесії ми прийняли рішення виділити додатково для медичних закладів міста майже 20 мільйонів гривень. Ці кошти передбачені для всіх медичних закладів, з них частина коштів — для інфекційної лікарні. Тут передбачено 10 апаратів штучної вентиляції легенів. Ми вже підписали договір. Нині він висить у системі ProZorro. Впродовж двох тижнів ми чекаємо поставку цих апаратів і 20 моніторів. Один мільйон гривень піде на пульсоксиметри та кисневі концентратори, 400 тисяч гривень — на облаштування кисневої станції в міській лікарні. Упродовж двох тижнів нам обіцяють їх запустити. 5,4 мільйона гривень виділені безпосередньо на засоби захисту. Усі потреби на засоби захисту подавали наші медзаклади з розрахунку місяць в умовах значної епідемії. Перинатальний центр уже придбав на 500 тисяч гривень, лікувально-діагностичні центри купують і так само передаватимуть для кожної поліклініки, міська лікарня купує, міська дитяча лікарня купує. Ми фактичного щодня купуємо і роздаємо. Центри ПМСД купують за власні кошти, бо вони мають ресурс, а решта купує за бюджетні кошти. Плюс ми маємо три мільйони гривень резервного

фонду, які так само готові використовувати в будь-який момент на

засоби захисту, маємо також надходження і допомогу від меценатів і

спонсорів. Об’єктивно нині ситуація з засобами захисту набагато краща, ніж була два тижні тому, але вона має ставати ще кращою, тому що медики, які працюватимуть з хворими на коронавірус, мають бути захищені постійно. Звичайно, що з’являються проблеми і з поставкою. Дуже багато неякісних товарів з’являється, несертифікованих. Якісний і сертифікований в обмеженій кількості і теж реально, мало не до зубів, де треба вигризати і шукати якісний матеріал.

— Чи долучається наш місцевий бізнес до цієї проблеми?

— Дуже багато людей небайдужих. Хтось анонімно перераховує кошти на благодійний рахунок, потім телефонує і каже, що я там перерахував величезну суму, використовуйте її, як вважаєте за потрібне, хтось купує сам і привозить. Фактично впродовж десяти днів благодійники і меценати допомагають і продуктами харчування для малозабезпечених разом з нами. Ми до 200 продуктових наборів щодня розвозимо. Понад 800 наборів роздали, плюс 900 вітамінних наборів для інших категорій населення, які ми передбачили, і ще 800 проднаборів уже заготовили. Загалом приблизно сім тисяч плануємо роздати. Це і засоби захисту, і те, що напряму завозять у медзаклади.

Принагідно хочу всім подякувати. Я дуже задоволений соціальною

активністю, хоча багато хто також має проблеми і з закупівлями, і з

доставками. Тисячу експрес-тестів наш швейний бізнес — весільники

придбали ще три тижні тому і проплатили ще три тижні тому, але щодня зриваються поставки: то літак не вилетів, то не сів… Насправді зараз велика проблема з доставкою. Але ми чекаємо ці 1000 експрес-тестів, якими забезпечимо і міську лікарню, і міську дитячу лікарню. Також плануємо передати частину на первинну ланку, аби можна було і на первинці тестувати людей, у яких є схожа симптоматика з коронавірусом. 150 тестів купила наша комунальна аптека “Віола” і теж уже три тижні чекає, поки ці тести з’являться. Дуже схожа ситуація, коли благодійники купують засоби захисту і чекають, але дуже часто поставки зриваються. Ми ту проблематику знаємо, ми з нею обов’язково впораємося і щодня будемо максимально забезпечувати наших медиків, тому що розуміємо рівень їхньої відповідальності і загрозу їхньому здоров’ю також розуміємо.

— Працівники міськради також стали благодійниками?

— Маємо матеріально підтримати наших медиків. 620 тисяч гривень

перерахували працівники міської ради з власних заробітних плат, як і

керівники комунальних підприємств, для додаткових премій працівникам інфекційної лікарні. Крім того, ми обіцяємо, що в квітні, якщо виплати, які обіцяє уряд, будуть низькими, так само передбачити доплати з міського бюджету для всіх, хто буде працювати з хворими на COVID-19. Медик має бути захищеним, бо він сьогодні головна дійова особа, ми це прекрасно розуміємо і робимо все, щоб це було не на словах, а наділі.

— На в’їздах до Хмельницького встановили чотири блокпости, на яких чергують лікарі та поліція. Це, щоб не допустити поширення коронавірусу?

— Так. Поліція зупиняє транспортні засоби, які мають реєстрацію інших областей чи іноземну. Завдяки цьому величезну кількість транспортних засобів спрямовується на об’їзну дорогу, щоб усі буси, фури не заїжджали в Хмельницький. Плюс перевірка температурного режиму виявляє людей з підвищеною температурою і симптомами коронавірусу. Обов’язково перевіряються люди, які можуть бути порушниками режиму самоізоляції. Поліція має базу даних, до якої внесені ті, хто повернувся з-за кордону. Якщо виявляють таку людину, одразу складається адмінпротокол і вживаються відповідні заходи. У випадку зростання і загострення епідемічної ситуації, блокпости будуть готові зупинити повністю в’їзд у місто і перевірятимуть абсолютно всіх. Головна мета — вберегти хмельничан.

— А як проконтролювати, чи дотримуються самоізоляції хмельничани, які повернулися з-за кордону в наше місто? Скільки їх?

— З цим була проблема, тому що нам спершу не надавали повної

інформації про осіб, які поверталися. Забороняв закон про захист

персональних даних і ці дані мали тільки поліція і прикордонна служба. Фактично маємо 320 людей, які прибули з-за кордону і перебувають у самоізоляції. Крім того, ми попросили людей повідомляти нам про випадки, якщо людина прибула з-за кордону і порушує режим. Ми мали за останній час декілька десятків таких дзвінків. У чотирьох випадках були складені адмінпротоколи, якими передбачений чималий штаф. Тому переконливо просимо людей, які повернулися з-за кордону, розуміти, що вони, цілком можливо, відчуваючи себе здоровими, можуть бути носіями хвороби. І, захотівши просто піти з кумом, братом, сватом з’їсти шашлику чи просто прогулятися в місті, може заразити їх. Так і зростає кількість хворих.

— У місті щодня дуже інтенсивно проводиться дезінфекція. Не бракує дизрозчинів?

— Фактично четвертий тиждень триває в місті дезінфекція. Ми

дезінфікуємо зупинки громадського транспорту, тролейбуси, під’їзди,

вулиці. Дезінфекція триватиме й надалі. Засоби для цього маємо поки що в достатній кількості. Я вкотре хочу звернутися до хмельничан, щоб вони не панікували і дотримувались самоізоляції не для галочки і не для того, що хтось так собі хоче. Потрібно зрозуміти одну річ: ця зараза може зачепити будь-кого. Вона не обирає статусів, хворіють усі — міські голови,депутати, спортсмени, артисти, члени королівської родини в Англії.Розуміти, що цей ворог сам не прийде у ваші домівки, не застрибне у вікно, не зайде через двері. Тільки ви самі його принесете і заразите всіх навколо. Але якщо ви залишаєтесь удома, гарантовано будете здоровими і ніде цю заразу не підчепите. Тому бережіть себе, свої родини, дітей, батьків, а ми будемо робити свою роботу, максимально запобігати поширенню вірусу, сприяти всьому, аби наші медики змогли так само впоратися з хворими. Лише спільними зусиллями, як одна команда, зможемо перемогти епідемію.

Я живу маленькою мрією, що настане день, коли це все закінчиться, люди повернуться на свої робочі місця, хмельницькі ринки відкриються і будуть мати тисячі покупців, запрацюють кавові кіоски, відновлять роботу школи, дитсадки, де лунатиме дитячий сміх, спортивні майданчики, які ми й надалі будуємо, будуть переповнені, сквери, парки, пляж, фестивалі — це все повернеться до нормального ритму. Я дуже хочу, щоб це було якомога швидше, але швидкість залежить насправді від кожного з нас. Будьте здоровими і бережіть себе!

Натисніть тут, щоб швидко відповісти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *