Освіта

Найцінніші інвестиції

Майже три мільйони гривень, виділені з міського бюджету наприкінці 2019-го, використали на оновлення обладнання для шкіл.

Унікальне обладнання для кабінетів біології, фізики, географії, хімії та математики отримали нещодавно 14 шкіл міста Хмельницького. Предметні класи тепер мають глобус зоряного неба, рухому модель Сонячної системи, лабораторні набори для проведення фізичних та хімічних дослідів, розбірну модель молекули ДНК і багато іншого. Кошти, виділені наприкінці минулого року з міського бюджету, а це понад три мільйони гривень, пішли на оновлення обладнання для шкіл.
Учитель фізики, інформатики та астрономії НВК №6 Віталій Баранецький не приховує свого задоволення від обладнання, яке отримав їхній навчальний заклад: “Маємо тепер телескоп, демонстраційну модель генератора-електродвигуна, лабораторний набір “Механіка”. Ось, наприклад, лабораторний набір — це дев’ять дуже акуратних новесеньких ящичків, кожен із яких розрахований на проведення 25 лабораторних робіт. У них знаходяться прилади для проведення найрізноманітніших дослідів: для визначення пружних властивостей тіл, визначення тертя-ковзання тощо. Якщо раніше на кожну лабораторну роботу прилади треба було роздавати, то тепер діти самі охоче будуть розпаковувати й запаковувати ящички, у яких таке сучасне приладдя. Лабораторні роботи з новим обладнанням ми ще не проводили, бо отримали його якраз перед запровадженням карантину. Встигли лише скласти разом телескоп. Планували ввечері зібратися й на Марс подивитися (його зараз дуже добре видно), однак карантин завадив. Сподіваюся, що незабаром обов’язково роздивимося небесні тіла, які буде на той час добре видно”.
Віталій Володимирович зауважує, що учням дуже сподобалося нове обладнання, вони зацікавилися й одразу загорілися бажанням проводити досліди. Наочність у навчальному процесі відіграє величезну роль, тому власне й таку цінність має придбане обладнання.
Учителька біології Хмельницької гімназії №2 Наталя Тихонюк теж дуже схвально відгукується про обладнання для біологічного кабінету. За справжніми скелетами риби, жаби, птаха, кроля семикласники вивчатимуть і порівнюватимуть будову хребетних тварин. Використовуючи модель тулуба людини, зможуть наочно роздивитися анатомію людського тіла. Є тепер у школі і функціональні динамічні моделі, і цифрові мікроскопи. Є мікроскоп для педагога з камерою, тож можна виводити зображення на інтерактивну дошку. Тому учні бачать, що вони можуть спостерігати у своєму мікроскопі, яких вистачає на всіх. А чого варта лишень розбірна модель молекули ДНК! Нуклеїнові кислоти вивчаються з восьмого по десятий класи, і дітям ця модель допоможе зрозуміти, що молекула ДНК є об’ємною, дволанцюговою.
Наталя Степанівна каже, що біологію без унаочнення викладати дуже складно. Тому нове обладнання, яке придбали для школи, можна вважати справжнім скарбом.
Світлана Губай, в.о. директора департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради, зазначає, що новітні навчальні пристрої та лабораторні набори дадуть змогу значно полегшити навчальний процес. Більше того, педагоги сподіваються, що підвищиться мотивація дітей до навчання, і це позначиться позитивно на успішності. Обладнання для одного предметного класу коштує 200 тисяч гривень.
Міський голова Олександр Симчишин інвестиції в освіту вважає надзвичайно важливими. З міського бюджету закуплено для всіх 35 шкіл міста смартборди, загальна вартість яких склала понад три мільйони гривень. Тепер на придбання наочного обладнання витрачено 2,8 мільйона гривень (кошти на закупівлю було передбачено ще в грудні минулого року): “Ми купили поки що для 14 шкіл обладнання для класних кабінетів. Настане той день, коли всі дітки повернуться в школи. Хочемо, щоб їм було максимально цікаво навчатися і рости, звичайно ж, конкурентоздатними”.
Для решти шкіл Хмельницького навчальне обладнання буде закуповуватися уже з наступного року. А придбане наочне приладдя очікує школярів у поки що порожніх класах.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *