Мовою здоров'я

Найперше: зателефонуйте сімейному лікарю!

Нині тільки й мови, що про коронавірус. Намагаємося убезпечити себе від можливого зараження, аби полегшити нашій медицині архіскладне завдання рятувати нас усіх одночасно. Слухняно сидимо вдома.Миємо руки, які, здається, ще ніколи такими чистими не були… З усіх сил опираємося тривожним думкам, “тікаємо” від гнітючих телевізійних новин до книг, мильних серіалів, аби ні про що не думати. Але є ще життя, крім коронавірусу. сьогодні себе виявляють. Ну, наприклад, когось прихопило серце — треба зробити кардіограму. У когось щось сталося з оком. У когось загострився хронічний тонзиліт. Ну, і так далі. Що тоді робити, карантин же дуже довгий?

 Людмила Головко, директор комунального підприємства “Хмельницький центр ПМСД №2”, зазначає, що у будь-якому випадку треба звертатися до сімейного лікаря. Найкраще — телефоном. Не варто нині, під час карантину, одразу бігти в амбулаторію сімейної медицини чи поліклініку: “По-перше, ви себе наражаєте на небезпек. Тому спочатку порадьтеся з лікарем по телефону, разом з ним обговоріть, як можна вирішити проблему. І лише в разі необхідності записуйтеся на індивідуальний прийом”.

 Звичайно, при невідкладних станах (як-от, підозра на апендицит, інсульт, інфаркт тощо) необхідно негайно викликати швидку допомогу. Це планові операції відтерміновані на період карантину, невідкладні ж стани не можуть чекати.

 Нині, наголошує Людмила Леонтіївна, треба бути дуже обачним. Карантин недаремно запровадили. Ми всі повинні намагатися без крайньої потреби не виходити на вулицю: “Так, ми зобов’язані бути свідомими. Розуміти, що, якщо одночасно захворіємо, то не зможемо отримати потрібну медичну допомогу. І мусимо бути соціально відповідальними: за своїх рідних, близьких, сусідів і просто перехожих на вулиці. Це стосується особливо тих громадян, які повернулися нещодавно з-за кордону. Будь ласка, залишайтеся в самоізоляції! Цим ви врятуєте не лише себе, а й життя тих, хто, ймовірно, може заразитися від вас”.

 Також, зауважує Людмила Леонтіївна, якщо людина виявила у себе симптоми, схожі на коронавірусну інфекцію, одразу треба телефонувати сімейному лікарю й усе йому розповісти. Саме лікар визначить план лікування.

 Як можна зробити тест на коронавірус? Щодо тестування на виявлення хвороби дав роз’яснення начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач. Згідно з наказом головного санітарного лікаря України В.Ляшка, при всіх центральних районних лікарнях будуть створені мобільні бригади з водія та медпрацівників, які за викликом сімейного лікаря чи екстреної допомоги зможуть приїжджати додому до людей з підозрою на коронавірус й забирати зразки біоматеріалу для проведення необхідних лабораторних досліджень. Це дасть змогу зменшити відвідування закладів охорони здоров’я.

 Пройти тестування просто за бажанням не можна. Воно призначається лише за показами.

 Коронавірус медичній реформі не завадить

 Звичайно, коронавірус тривожить нині всіх. Однак є речі не менш важливі для нашого здоров’я: з 1 квітня передбачено старт реформування вторинної ланки медицини (на першому етапі реформувалася сімейна медицина). Було багато розмов про можливе відтермінування другого етапу, оскільки світ охопила пандемія коронавірусу. Однак ніяких змін не буде, зазначив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медстрахування Михайло Радуцький, другий етап розпочинається 1 квітня, як і було заплановано. Інфекційні лікарні поки залишаються поза реформою. У Національній службі здоров’я України кажуть, що готові у квітні надати інфекційним лікарням повну передоплату за їхню роботу.

 У Хмельницькому ж, наголосив Борис Ткач, усі медичні заклади уклали договори з НСЗУ. Фінансування відбуватиметься за глобальним бюджетом відповідності до наданих послуг. Так що другий етап реформи розпочався.

 Нагадаємо, що реформування галузі охорони здоров’я відбувається в інтересах пацієнта. Як пояснюють у МОЗ України, саме пацієнт з його потребами та інтересами повинен бути в центрі. Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків: укласти декларацію з сімейним лікарем, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром”.

 Уряд зазначає, що Програма медичних гарантій містить первинну допомогу, екстрену, амбулаторно-поліклінічну. До неї увійдуть послуги профільного спеціаліста, до якого скерував сімейний лікар; стаціонарна, паліативна медична допомога — обслуговування невиліковних хвороб (знеболювання, допомога сім’ям пацієнтів, підтримка життєдіяльності, догляд за пацієнтом); медична реабілітація, медична допомога у зв’язку з пологами та реімбурсація ліків (програма “Доступні ліки”).

 Як кажуть, поживемо — побачимо, що нас чекає в майбутньому. Хоча прикро, що початок другого етапу реформування збігся з періодом боротьби з коронавірусом, тому важко зорієнтуватися й давати якусь точну оцінку. Більшості громадян, чесно кажучи, не до того. Коронавірус їх непокоїть дужче. Тож чекаємо закінчення епідемії? І коли підсумуємо, як вдалося нам пройти це складне випробування, тоді й початок другого етапу реформи оцінимо.

 Гарного всім здоров’я!  Тетяна СІКОРСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *