Соціум

Безпека дітей в руках дорослих

Одне з основних завдань дорослих під час пандемії коронавірусу – потурбуватися про безпеку дітей. Якщо школи та дитячі садочки закрили на карантин, то є ще ряд закладів, де скупчення дітей просто неможливо відмінити. Наприклад, це лікарні та дитячі будинки.

За період карантину, станом на 25 березня, в міському перинатальному центрі народилося понад  два десятки немовлят. Аби оберегти крихіток та їх матерів від вірусної епідемії у медзакладі посилюються заходи безпеки. Так, за словами головного лікаря центру Андрія Ропотана, частіше дезінфікують усі приміщення закладу, обмежується відвідини породіль і тих, хто знаходиться на лікуванні в медзакладі. Можна передавати жінкам передачі, спілкуватися телефоном. На період карантину скасовується дозвіл на партнерські пологи. Чимало жінок, здоровʼя яких контролює центр, консультують в телефонному режимі. Обмежуються деякі планові операції.

На щастя, стан здоровʼя малюків та їх матерів, які за період карантину знаходилися у міському перинатальному центрі, задовільний. Деякі немовлята тимчасово знаходяться під особливим спостереженням лікарів, але це не пов’язано з коронавірусом.

Не можливо обмежити контактування з ровесниками вихованцям КНП “Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини”, який знаходиться в нашому місті. Нині тут перебуває 91 дитина. За словами виконуючої обов’язки директора закладу Катерини Горин, для того, аби не наражати вихованців будинку на небезпеку, карантин у закладі ввели ще до його офіційного проголошення в країні. Нині забороняються відвідини будинку дитини навіть батьками та усиновителями. Спілкування з дітьми відбувається через Інтернет та телефоном. Ще у жовтні минулого року усі вихованці закладу щеплені від звичайного грипу. На період епідемії коронавірусу в будинку дитини проходить активна обробка приміщення дезрозчинами, дезінфікують усі предмети загального вжитку. На прогулянки діти виходять лише  на півгодини. За цей час провітрюється  приміщення. Строго контролюється, щоб не потрапили на територію будинку дитини сторонні.

Відбувається контроль контактування персоналу закладу із приїжджими з-за кордону. Медичні працівники закладу проводять кварцування свого реквізиту. Стан здоровʼя дітей контролюють медиками. На період карантину припинив роботу центр реабілітації при будинку дитини, а раціон харчування збільшився овочами та фруктами. Діткам постійно

нагадують правила гігієни, яких потрібно дотримуватися під час карантину.

Строго контролюють безпеку дітей і в міській дитячій лікарні.

Втім найперше про своїх чад повинні турбуватися батьки. Не випускати їх без потреби на вулицю, обмежити у спілкуванні, наказати одягати медичні маски. Прогулюватися з малюками на свіжому повітрі в малолюдних місцях, консультуватися з лікарем телефоном.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *