духовність

Світ об’єднає спільна молитва

Період будь-якого лиха – час посиленої молитви вірян. Папа Римський Франциск та Всеукраїнська Рада церков закликали усіх християн 25 березня,  опівдні (з 12 до 13 години) до спільної екуменічної вселенської молитви за припинення пандемії коронавірусу. Закликають взяти участь у всесвітній релігійній акції й настоятелі хмельницьких храмів.

“Нехай кожен доєднається до цієї молитви, аби Господь почув нас і допоміг здолати пандемію та усі біди світу. Помолімося й за мир в Україні”, – зазначає керуючий Хмельницькою єпархією Православної церкви України Митрополит Антоній Махота.

“Гадаю, ця молитва буде дуже корисною для усіх. Щоденно читати Псалтир  закликав вірян і настоятель православної церкви Митрополит Онуфрій”, – зазначив секретар Хмельницької єпархії Української Православної церкви, протоієрей Олександр Дацюк. 

На період карантину робота православних та католицьких храмів міста змінюється. Наприклад, у восьми міських храмах Православної церкви України служіння будуть відбуватися тільки за участі священників.

В інших церквах служіння відбуватимуться за участі вірян, але вводяться нові правила відвідин церкви та обмеження.

За зверненням Хмельницького і Старокостянтинівського Митрополита Антонія (Василя Фіалко), церкву не мають відвідувати хворі люди.Також під час карантину не потрібно цілувати ікони, чаші, святі книги та інші церковні предмети, варто лише поклонитися перед ними. Потрібно уникати й контактного вияву пошани до священника (рукостискання чи поцілунок рук), турбуватися про особисту гігієну під час походу до храму (мити, дезінфікувати руки).

Богослужіння у храмах мають бути коротшими. Вірянам слід утриматися від частих сповіді та причастя. Вистачить разу-двох за Великий піст. Під час богослужіння слід триматися один від одного на відстані не менше 1,5 метра. Мають припинити роботу церковні недільні школи.

“Сподіваючись на Бога у справі лікування, не маємо нехтувати засобами для цього!”, –

зазначив Митрополит Антоній. Хмельницький Свято-Покровський кафедральний собор працюватиме щоденно. Але кількість прихожан обмежуватиметься до 10 осіб. На період карантину відміняється соборування. У храмі продовжують приймати записки та панахиди.

Митрополит Антоній закликає усіх вірян під час карантину молитися за недужих та лікарів, які рятують життя, ризикуючи власним здоровʼям.

Продовжуються богослужіння і в міському католицькому храмі Христа Царя Всесвіту. Вони також обмежуються 10 особами. Щоб прийти на службу, потрібно попередньо записатися, зателефонувавши у храм. Решта прихожан храму можуть побачити трансляцію служб у соціальних мережах.

Завдяки пожертвам небайдужих парафіян католицький храм придбав спеціальний датчик для вимірювання температури. І тепер її контролюють у кожного прихожанина при вході в костел, а також дезінфікують руки вірян антисептиками.

Настоятель храму Христа Царя Всесвіту Микола Лучинський вдячний за розуміння парафіян у непростий час та дисципліну й повагу до тимчасових правил відвідування храму.

ІринаСалій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *