Офіційно

Відповідальність за недотримання карантину

Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), який передбачає посилення відповідальності за недотримання умов карантину.

Так, у статті 325 “Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням” зазначено, що порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або свідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-51 тис. грн) або арештом до шести місяців, або обмеженням волі до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті ж діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші важкі наслідки, караються позбавленням волі від п’яти до восьми років.

Також у документі зазначено, що порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-34 тис. грн), на посадових осіб — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34-170 тис. грн).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *