Сьогодення

Ремонт дворів стартував

Один із перших об’єктів — прибудинкову територію на вул. Інститутській, 6 — комунальники завершили ще на початку березня. Тут розташований гуртожиток, який торік за кошти американського гранту утеплили й відремонтували під ключ 58 кімнат. Житло в ньому міська влада виділила переселенцям, ветеранам АТО, волонтерам та містянам з інвалідністю. А ось ремонт прибудинкової території провели за кошти міського бюджету, а це 160 тисяч гривень. Минулого року тут збудували пандус, а вже цього року замінили старий асфальт тротуарною плиткою та висадили туї.
Наступний об’єкт — вул. Завадського, 64/2. Це досить велика прибудинкова територія, яку не ремонтували, відколи п’ятипід’їзний будинок здали в експлуатацію, а йому вже понад півсотні років. Відтак робити поточний ремонт не було сенсу. За перший тиждень підрядники замінили навколо висотки відмостку, знесли старий асфальт, вирівняли територію та встановили бордюри. Нині кладуть бруківку. Новий двір обійдеться міському бюджету в два мільйони 200 тисяч гривень. За ці кошти замінять асфальтне покриття площею 1800 квадратних метрів, облаштують 25 нових паркомісць для автівок та викладуть плиткою пішохідні доріжки навколо будинку.
“Як вдалося розпочати будівельні роботи ще в березні?” — запитали в міського голови Олександра Симчишина.
“Фактично фаза ремонтів розпочалася в місті ще в січні: тут і зима сприяла, і те, що ми кілька років поспіль плануємо роботу завчасно. Бюджет ухвалюємо в середині грудня, як і бюджет розвитку. Таким чином даємо розпорядникам коштів уже в грудні планувати свою роботу і вже січень-лютий присвятити виготовленню проєктно-кошторисної документації, погодженню державної експертизи, проведенню тендерів, щоб дійсно, коли настає сприятлива погода, можна було розпочинати роботи, а не, як раніше, коли розпорядник отримує кошти на об’єкт на початку квітня і, поки він пройде експертизу, тендер, ремонти доріг проводили і в листопаді, і в грудні. Зараз ми вже провели більшість тендерів і навіть почали вуличні роботи, які зазвичай починалися в квітні.
Поточні ремонти ми плануємо розпочати, коли температура повітря буде трішечки вищою. Тільки при +10 ми запустимо наш асфальтний завод, тендери вже проведені і, як тільки матимемо стабільно сприятливу погоду, розпочнемо роботи ще на багатьох об’єктах.
На таких об’єктах, як Палац творчості, дитсадочок у Лезневому, НВК №10, НВО №1, ліцей №17, вже 2-3 січня були відновлені роботи. Частину з них ми плануємо в цьому році здати в експлуатацію. Єдиний об’єкт, на якому нині призупинені роботи, це нова школа на вул. Залізняка. Розірваний договір на будівництво. Коригування проєктно-кошторисної документації, нова державна експертиза відповідно до нових держбудівельних норм, новий тендер, а це міжнародний тендер, який у два рази за термінами довший, ніж звичайний, — це десь три-чотири місяці часу вибило нас з того темпу, яким ми почали. Маємо там наразі 15 мільйонів гривень, закладених у міському бюджеті, але використовувати їх зможемо в кінці квітня — на початку травня. Тому цілком можливо, що трохи зіб’ємося з ритму, темпу і часу, які планували на здачу цього об’єкта. Але в будь-якому випадку Озерна отримає нову школу.
Крім того, хочемо виділити кошти на проєкт ще однієї школи на вулиці Січових стрільців, під яку відведена земельна ділянка 4,6 гектара. Будемо замовляти проєктно-кошторисну документацію, далі презентувати громаді, проходити експертизу, але початок її будівництва — 2021 рік. Це також буде велика сучасна школа попередньо на півтори тисячі учнів. Буде готовий проєкт, обов’язково презентуємо всім містянам.
Видатки на капремонти прибудинкових територій на 2020 рік такі ж, як були в попередньому році. Але, зважаючи на здорожчання будівельних матеріалів і вартості робіт, можуть бути меншими. Ми зазвичай до 30 прибудинкових у рік робили. Цього року орієнтуємося на 20. Зате куди більше хочемо зробити ремонтів поточним методом. Місто має розвиватися завжди, рухатися вперед і, якщо ми говоримо, що Хмельницький щодня новий, то він має бути таким у реальності”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *