Сьогодення

Потяг “Максим Яровець”

Потяг, що курсує з Хмельницького до Лисичанська, тепер носитиме ім’я Максима Яровця, розвідника, який віддав життя, боронячи Україну на сході.

Ідея увіковічити пам’ять героя виникла в листопаді 2019 року в товариша Максима Яровця — Владислава Бондаря, провідника потяга. З ним він познайомився ще до війни. Згодом дізнався, що Максим вирушив боронити схід країни. Там командував ротою у розвідувальному батальйоні і в жовтні 2016-го, поблизу Троїцького на Луганщині, загинув. Розвідник на позивний “Скіф” натрапив на ворожу розтяжку. Йому було лише 21. За мужність та самовіддане виконання військового обов’язку Максим Яровець нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).
Про шлях від свого задуму і до його реалізації Владислав Бондар написав на свій сторінці у Facebook:
“Це був День залізничника України. Я зрозумів, що відзначати своє свято, нічого не зробивши цінного для друга Максима, не маю морального права. Тож вирішив, що Максим вартий того, аби його ім’я носив пасажирський поїзд. Розробляючи концепцію свого задуму, обрав потяг “Хмельницький-Лисичанськ”. Цей потяг символічний, бо щодня дає надію на звільнення окупованих територій. Раніше цей поїзд їздив за маршрутом у Дебальцеве, яке нині захоплене ворогами. І Максим захищав Україну саме на Донеччині.
Після завершення розробки концепції проєкту звернувся за підтримкою до Олександра Симчишина — найкращого мера найкращого міста Хмельницький. До слова, Олександр Сергійович вислухав та прийняв мою пропозицію, і саме він дав потужний поштовх для просування проєкту.
Досі пам’ятаю: 29 листопада, перебуваючи у відрядженні на Миколаївщині, у холодний та похмурий день мені зателефонував Ігор Олійник, радник міського голови, і тоді я зрозумів: з такими потужними людьми і їхньою підтримкою проєкт має всі шанси на втілення.
Паралельно йшла співпраця з філією “Пасажирська компанія”, що відповідає за процес формування поїзда і його експлуатацію. Були вибрані вагони, де провели ремонт: замінили туалетні комплекси, перетягнули спальні полиці, почепили нові шторки та фіранки, інший технічний інвентар, після чого комісією АТ “Укрзалізниця” спільно з Департаментом з організації внутрішніх та міжнародних пасажирських перевезень було надано атестат про фірмовість 2-го класу групи вагонів поїзда “Хмельницький-Лисичанськ” з назвою іменного статусу “Максим Яровець” згідно з вимогами Положення про фірмові поїзди та групи вагонів.
І ось ми бачимо результат: Хмельницький має новий символ свободи і незалежності України, другий іменний поїзд в Україні після поїзда Владислава Зубенка, який загинув на Майдані, і перший і єдиний поїзд в Україні, що має статус іменного на честь загиблого героя України. Він буде символом для тих, хто нині в Донецьку і Луганську, щоб вони відчували себе частиною України. І дуже сподіваюся, що цей поїзд згодом поїде до Луганська, Донецька, бо це той поїзд, який прямував за маршрутом з Дебальцевого до Хмельницького”.
“Я хочу, щоб його ім’я не забувалося. Минуть роки, ми повмираємо, а пам’ять буде. Цей поїзд, як символ не тільки про нашого сина. Я думаю, це символ про всіх загиблих — понад чотири тисячі захисників України, які поклали своє життя в російсько-українській війні”. Це слова матері Максима Яровця, яка прийшла на перон зустрічати, на жаль, уже не сина, а потяг, який носить його ім’я.
У приміщенні Хмельницького вокзалу розмістили пам’ятну дошку з біографією 21-річного загиблого героя-земляка.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *