Сьогодення

Я — жінка! Я — можу!

Море квітів, солодощів, музики, презентації жіночих прикрас та гарний настрій панували у спортивно-розважальному комплексі “СВ”, а все тому, що зібралося тут найповажніше жіноцтво не лише Хмельниччини, а й світу. За сприяння міської ради, особисто міського голови Олександра Симчишина в Хмельницькому відбувся другий форум жінок Хмельниччини “Я — жінка! Я — можу!”.

Організатором заходу є Міжнародне об’єднання жінок України.
“Вже другий рік однією з найцікавіших подій весни, яку відвідую не лише через професійний обов’язок, а й для власного задоволення, є жіночий форум, — зазначив міський голова Олександр Симчишин. — Охоче підтримую його організацію, адже коли єднаються жінки заради звершення спільних ідей, з цього завжди виходить щось хороше. Жінки дійсно нині можуть робити все, що завгодно. Коли приймаю кадрове рішення, не орієнтуюся на стать, вагу, зріст, лише на професійність і порядність. Тому в Хмельницькому жіноцтво активне в усіх сферах. Наприклад, багато жінок очолюють комунальні підприємства. Днями проводив нараду директорів міських шкіл, то якщо раніше це теж вважалося більше чоловічою справою, нині переважна більшість очільників шкіл — жінки. Стовідсотково жіноча царина в місті — дошкільні навчальні заклади. Хмельницька жінка — активна як керівник, бізнесмен, волонтер, благодійник, громадський активіст, спортсмен… Міська рада завжди охоче підтримує різні жіночі проєкти та ініціативи”.
Міський голова згадав і про те, що Міжнародне обʼєднання жінок України було співорганізатором всеукраїнського проєкту “Озеленення України”, до якого Хмельницький долучився першим. З нагоди жіночого свята всім учасницям форуму Олександр Симчишин подарував саджанці туй і запропонував висадити з них у місті Алею жінок Хмельниччини.
Першою на жіночому форумі виступила його організаторка на Хмельничині — співзасновниця Міжнародного обʼєднання жінок українок “МОЖУ” Аліна Скоморохова. Нині ця жінка — на олімпі успіху. Вона — генеральний директор і співвласник металургійного підприємства “Тін Імпекс”, амбасадор Міжнародної Амбасади жінок-підприємниць, кавалер ордена княгині Ольги III ступеня, а цьогоріч ще й Посол Миру.
“Найголовніша мета жіноцтва нині, — наголосила пані Аліна, — принести в Україну мир. Для цього потрібно проводити різноманітні акції, які мають розповісти світу про ситуацію в Україні. Не раз із однодумцями бували у зоні АТО, ООС. Завжди найбільше шкодую тамтешніх дітей та жінок. Вони раді найменшій підтримці, спілкуванню, частуванню солодощами”, — каже Аліна Алімівна.
Нині організацію “МОЖУ” знають навіть у Європарламенті. Світлинами з тамтешньої презентації Аліна Скоморохова поділилася під час форуму. Двома великими друзями українського жіноцтва називає Прибалтику та Німеччину, які постійно підтримують усі дитячі проєкти “МОЖУ”, зокрема допомогу дітям АТО, ООС.
Минулоріч наше місто приймало дітей з Волновахи: разом із хмельницькими школярами вони виготовляли паски, організували флешмоб тощо. Ще одним цікавим проєктом, який символізував прагнення українських дітей до миру став “Дитячий футбол миру”. Участь у ньому взяли діти учасників АТО, ООС і навіть іноземців.
Часто жіноцтво з “МОЖУ” організовує благодійні збори коштів для дітей. От і цьогоріч збирали благодійні пожертви на підтримку дітей з особливими освітніми потребами.
Нагадала Аліна Скоморохова й про минулорічний міжнародний форум молоді української діаспори, який проходив у нашому місті за участю 21 представника країн світу. Представниці “МОЖУ”, які успішно розвивають власний бізнес в Україні, брали активну участь в економічних форумах, що проходили у Жешуві та Криниці-Здруй (Польща), презентуючи кращі проєкти українського бізнесу серед потенційних іноземних партнерів.
Паралельно з іншими проєктами успішній Аліні Скомороховій вистачає часу й на роботу в благодійному фонді “Відродження Миньковецької держави”.
“Для досягнення успіху найголовніше — бажання. Вмотивована жінка завжди знайде аргументи, звершити задумане. Саме вольові, рішучі та впевнені жінки входять до “МОЖУ”, — зазначає Аліна Скоморохова.
Власною історією успіху під час форуму поділилася зіркова гостя — голова Товариства Української культури в Угорщині, самоврядування Українців Будапешта, комітету Світового Конгресу Українців Ярослава Хортяні. Вона — приклад успішної українки у міжнародній політиці.За її плечима сотні міжнародних проєктів на підтримку жінок, дітей, зокрема українських дітей в АТО, ООС.
Родом пані Ярослава з Борщівщини, що на Тернопільщині. У 1979 році переїхала до Угорщини, а все тому, що вийшла заміж за угорця. Нині, крім усіх своїх чинів і регалій, найбільшим дарунком долі вважає доньку та двох онуків.
Коли Ярослава Хортені переїхала до Угорщини (а це були радянські часи), відчула, що про українську жінку в Європі мало хто знає.
“Насправді ж ще у ХVІ столітті історики дивувалися, що на українських теренах багато жінок вміють читати і писати, знають Катехизис. На той час такого не було в багатьох країнах Європи”, — розповідає Ярослава Хортяні.
За кордоном активістка таки зуміла довести силу української жінки. Досконало вивчивши одну з найскладніших мов світу — угорську, у 1995 році пані Ярославі вдалося заснувати в Угорщині двомовний часопис (українською та угорською), де жінка створює позитивний імідж України в Європі.
В Угорщині Ярослава Хортяні закінчила історичний факультет, тривалий час викладала історію в угорських вишах. У 1991 році їй вдалося об’єднати українських жінок Угорщини для пропаганди української культури. Їхніми силами в 1993 році в Угорщині визнали українську національну меншину. Цей політичний статус тамтешніх українців зобов’язав Угорщину захищати та матеріально підтримувати українську діаспору. Зокрема за ініціативи Ярослави Хортяні, яка була представником дорадчої ради угорського парламенту, у 2003 році угорський уряд визнав Голодомор в Україні в 1932-1933-х років Геноцидом проти української нації.
Нині Ярослава Хортяні дбає про видання українських книг за кордоном. На одну з книг про Голодомор в Україні гроші дав сам Президент Угорщини.
Кожна успішна жінка має свої секрети успіху. Ярослава Хортяні найперше наголошує на тому, щоб кожна представниця чарівної статі зуміла виховати чоловіка на власних цінностях. Її переконання та прагнення мають стати спільними в родині. Друга порада: власні амбіції ніколи не мають переважати над загальнолюдськими. Для досягнення успіху успішна жінка радить нічого не просити в інших, а добиватися! А ще ніколи не забувати про свою національну ідентифікацію.
Власний приклад українським жінкам продемонструвала ще одна учасниця форуму Галина Симха. Вона — голова правління Міжнародного благодійного фонду “Українська родина”, Голова ради Асоціації “Український бурштиновий світ”, засновник ТзОВ “Центр “Cонячне ремесло”, амбасадор Міжнародної Амбасади жінок-підприємниць.
“Кожна успішна жінка така ж, як і решта жінок, хіба трохи більше наполегливості, впевненості та сили волі. Кожна з нас так само багато помиляється у вчинках, в людях, але вміє піднятися і йти далі”, — розповідає Галина Симха.
Каже, досягти успіху їй допомогла віра. Запорукою успіху Галина Симха вважає і любов до самої себе, бо лише той, хто цінує себе, зможе шанувати інших. Переконана, не стануть успішними у бізнесі невігласи. Кожна підприємниця має добре розумітися в економіці. Підбираючи команду для спільних справ, жінка має відчувати синергію, коли не тільки віддаєш щось людям, а й отримуєш від них стільки, скільки віддала. На думку Галини Симхи, авторитет не досягається гучними лозунгами, лише вчинками та конкретними справами.
З Хмельниччиною Галину Симху пов’язують родинні зв’язки, звідси родом її мати, бабуся.
Зуміла Галина Симха подолати навіть онкологію. Каже, не потрібно боятися нічого, навіть страшного вироку лікаря. На її думку, на шляху до успіху важливо не ставити палки в колеса сильнішим, а вчитися в них.
Із захопленням надихалися хмельничанки прикладом засновниці діагностично-лікувального центру для дітей в Угорщині та Словаччині, голови ради “Карітас” у Словаччині, генерального директора чеського Діамантового міжнародного холдингу Ольги Семенчак. За фахом пані Ольга — історик, навчалася в Ужгороді, працювала у школі. Паралельно цікавилася медициною, відкрила перші в Ужгороді діагностичні центри.
Каже, коли є ідея, потрібно всіляко шукати шляхи для її реалізації. У 1995 році Ольга Семенчак зуміла виграти грант на обладнання для дітей, хворих на ДЦП.
Нині активістка часто організовує поїздки жінок України до Словаччини, цікаві міжнародні проєкти.
Проте, що жінкам важливо бути активними в політиці, самим висуватися у депутати, наголосила ще одна учасниця форуму Юлія Вусенко. Нині молода жінка — кандидат юридичних наук, депутат Луцької міської ради, координатор Волинського обласного благодійного фонду “Карітас-Волинь”, співзасновник благодійного фонду “Ефективне суспільство”, координаторка північного регіону Української жіночої демократичної мережі. Пані Юлія вважає, що сучасна жінка повинна боротися за рівні права з чоловіком.
“Коли за програмою США стажувалася як молодий лідер у Вашингтоні, там мені закинули, що в Україні важко даються реформи. Не змогла змовчати. Наголосила, що ці реформи відбуваються у період війни, більше того, саме Україна стоїть на сторожі миру всієї Європи”, — зазначає Юлія Вусенко.
За її словами, нині в українському парламенті 21% жінок, це сила, яка повинна множитися, лише тоді в державі будуть результативні зміни на краще.
Звучали на форумі й інші історії успішних жінок, кожна вражала і стимулювала до успіху. Жінки ділилися цікавими ідеями, пропонували брати участь у різних проєктах. А на завершення кожну чекав келих шампанського. Символічно, бо, як відомо, хто не ризикує, той не п’є шампанського, а на шляху до успіху ризик — велика справа!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *