Споживач

Не дайте себе обманути

Немає більш прибуткової пори для магазинів і супермаркетів, ніж свята. Люди блискавично змітають товари з полиць, намагаючись зробити свято багатшим і різноманітнішим. Однак навіть не у свята можна стати жертвою недобросовісних продавців.
Обважування
Найпоширеніша “свиня” від продуктових магазинів — це м’ясні вироби та сирокопчені ковбаси, які зберігаються без герметичних упаковок. Існує таке поняття, як “усушка ковбаси”. Цей продукт потрібно переважувати кожні два дні. Обов’язково, перевіряючи вагу продукту, потрібно подивитися на дату. Якщо він зберігається понад два дні, сміливо зважуйте товар заново. Різниця у вазі може бути і незначною, але, якщо ковбаса вже давно виставлена на продаж, то є ймовірність переплатити.
Так само старий і розповсюджений обман із живою рибою. При недостатньому насиченні кисню в акваріумі жива риба набирається води. І тільки після зважування вдома можна зрозуміти, що ця риба важить на 30% менше, ніж заплачено. Цей трюк легко перевірити, якщо в акваріумі немає компресора або риби настільки багато, що вона ледь переміщується — це явна ознака обважування.
Термін придатності
Звертайте також увагу на термін придатності товару. У холодильнику може легко завалятися прострочене м’ясо або риба. Прострочений товар так само легко приховати за подвійним стікеруванням. Якщо ви бачите під маркером із зазначенням терміну придатності ще одну наклейку, сміливо зривайте і порівняйте дату. Аферу дуже легко провернути, якщо продукція від імпортного виробника. Не кожен українець зможе перекласти те, що написано на упаковці, кінцевий термін придатності легко можна прийняти за дату виготовлення.
Обман на касі
Через неуважність або спеціально касир може неправильно пробити товар. Помилка, здебільшого, буде на користь магазину. Дуже легко провести через касу іншу кількість певної одиниці або ж пробити інший цінник. Щоб уникнути неприємних ситуацій, потрібно перевіряти чек, не відходячи від каси, щоб одразу можна було довести свою правоту.
Умови зберігання
Дуже поширене порушення в магазинах — недотримання умов зберігання товарів. Наприклад, згущене молоко в банці обов’язково повинно зберігатися в холодильнику. Крім втрати смакових якостей, у деякій консервації при високих температурах починається процес бродіння, що може призвести до харчового отруєння.
Дуже часто зустрічається, що у відділах кулінарії деякі товари зберігаються не в холодильнику, а викладені зверху, для зручності покупця. В такому разі температура в торговому залі не відповідає умовам зберігання м’ясних, молочних або рибних продуктів. Такий товар уже не придатний для продажу. Простіше вимагати, щоб те ж саме продавець дістав із холодильника.

Врятуватись від обважування можна за допомогою мобільного телефона. Варто знати вагу свого пристрою і якщо відчуваєте, що на ринку чи в магазині вас обважують, покладіть пристрій на вагу. Якщо вона інша, краще відмовитись від покупки.
Продавця можуть покарати за обман залежно від суми обважування. Якщо покупця обманули на суму від 34 грн, то штраф складе до 100 гривень, якщо обваження від 51 грн — 340-850 грн. Аби зафіксувати факт обважування, треба викликати поліцію, написати заяву в Держпродспоживінспекцію, де вказати час, дату, прізвище продавця, який обважив, та місце, де він стоїть. У середньому продавці обважують своїх покупців на 100-150 грамів, що малопомітно. Так вони заробляють собі “бонуси” до зарплатні.
Найпоширеніший спосіб — “обважування з походом”. Продавець кладе на ваги більше товару, ніж просив покупець. Той просить зняти, продавець знімає, а в цей час трохи притримує пальцем вагу і називає суму.
Ще один спосіб — швидке зважування. Коли продавець швидко кидає на вагу товар і потім його швидко знімає. Перевірити продавця легко. Попросіть зважити 20 грамів якогось товару. Ті, хто має нечіткі ваги, обслуговувати таку людину не буде.
Сипучі товари продавці часто ставлять у вологих приміщеннях. Зокрема, цукор вагою 50 кілограмів за ніч може набрати 2-3 кілограми води. Сіль — до чотирьох кілограмів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *