Місто і влада

Замість смітника — парк

Величезну територію в приватному секторі мікрорайону Дубове між колишнім цегельним заводом та старим аеропортом люди роками перетворювали на смітник. Ті, хто будував тут приватні палаци, звозили сюди будівельні відходи, інші, побачивши купи сміття, почали й собі викидати непотріб. І ось так величезний район елітних будинків опинився посеред такої собі помийної ями. Схоже, раніше цього ніхто не помічав чи не хотів помічати, а дехто й око вже поклав, аби використати цю ділянку під будівництво. А чому б ні? Місце гарне й перспективне. Проте міська влада вирішила, що просто прибрати смітник — замало. Потрібно зробити так, щоб віднадити людей знову смітити там. Тобто на місці гори побутових відходів створити для містян територію комфортного відпочинку. Переконавши в доцільності зеленої зони архітектуру та депутатів міськради, ідею затвердили офіційно, виділивши два гектари землі під новий парк. Тож на початку березня, тільки-но випогодилося, комунальники взялися до роботи. “Її тут непочатий край”, — каже начальник управління ЖКГ Василь Новачок. За його словами, коли прибирали сміття, то знімали один шар, а з землі вже виднівся інший шар сміття. Можна лише уявити, скільки часу воно там складувалось! Паралельно з вивозом сміття вирівнюють і територію.
Втім кошти на облаштування парку з міського бюджету не виділили і не зроблять цього найближчим часом. Після так званої “децентралізації” міський бюджет дуже перевантажений, грошей бракує, тому намагаються залучати небайдужих людей, які всі підготовчі роботи допомагатимуть виконувати безкоштовно.
“Якщо встигнемо підготувати ділянку, то восени толокою будемо висаджувати дерева. А поки вони приживатимуться, гроші збиратимемо. Тому сказати, яким саме буде парк, поки що рано, але те, що там не буде атракціонів і це буде зона для відпочинку — це точно. Найголовніше те, що є земельна ділянка, відведена під парк, у неї є вже власник — КП “Зеленбуд”. А це означає, що будувати там будь-що заборонено”, — каже Василь Новачок.
Майбутній парк уже має сторінку у Facebook. Тож містяни можуть пропонувати свої ідеї щодо його облаштування та долучатися до робіт, вносити пропозиції стосовно назви парку, поки що він просто — новий парк.
Нагадаємо, торік міська влада виділила 9 земельних ділянок під парки і сквери. Загалом за чотири роки — 25 ділянок загальною площею понад 140 гектарів.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *