Кримінал

Шахраї не дрімають

У Хмельницькому затримали групу аферистів, які, представляючись співробітниками поліції, видурювали в людей гроші.

Телефонні афери — відносно “молодий”, проте досить поширений вид злочину, який складно розкрити навіть за “гарячими слідами”. Адже в розпорядженні поліції немає нічого, крім розповіді жертви й номера телефона, з якого власне телефонували.
Одна зі схем, за якою “працюють” телефонні шахраї, зовсім проста, однак має дуже достатньо велике психологічне підґрунтя. Махляри набирають міський або мобільний номер телефона і, коли на протилежному кінці дроту власник бере слухавку, зловмисник представляється співробітником правоохоронних органів та приголомшує жертву звісткою про те, що її син (чоловік, брат, донька) потрапив до поліції за скоєння, як правило, смертельного ДТП, доводячи жертв до стану паніки. Цей прийом дає можливість повністю вибити ґрунт із-під ніг, дезорієнтувати потерпілого, зробити його слухняним і повністю керованим, а відтак люблячі батьки, родичі миттєво біжать на виручку чада, яке потрапило в біду.
Дуже важливий момент: шахраї телефонують уночі, коли люди, як правило, міцно сплять, а отже, спросоння сприймають інформацію неадекватно. Саме на це й роблять ставку аферисти. Приголомшені страшною звісткою батьки чітко виконують усі команди лиходія, який водночас наголошує на тому, що питання можна вирішити, але це буде чогось коштувати (далі називається довільна сума в гривнях чи доларах). Ці гроші пропонують перерахувати або на мобільний телефон, або віддати готівкою: шахрай називає місце, куди потрібно підвезти необхідну суму, чи повідомляє, що приїде кур’єр. На всю процедуру з грішми аферисти відводять мало часу, щоб жертва не встигла отямитись. Як правило, вона починає думати лише після того, як віддає гроші.
Саме на такий гачок нещодавно потрапили двоє хмельничан. Так, 21 лютого зловмисники зателефонували жительці обласного центру, представилися поліцейськими і повідомили, що донька скоїла ДТП. За можливість уникнення відповідальності дитини перелякана жінка власноруч віддала псевдокопам тисячу доларів США та 10 тисяч гривень. А вже наступного дня шахраї “розвели” ще одну хмельничанку. Цього разу гроші потрібно було передати за “врятування” сина від покарання, який начебто спричинив аварію та сам потрапив до реанімації. У розпачі потерпіла віддала дурисвітам 420 доларів США та 10 тисяч гривень.
У ході оперативно-розшукових заходів у поле зору поліцейських потрапила група харків’ян, яка, видаючи себе за поліцейських, орудувала на території кількох областей України. Саме за згаданою шахрайською схемою зловмисники ошукали чимало мешканців Львівської, Тернопільської, Київської, Полтавської, Сумської та Волинської областей. Двох з них: уродженців Харківської області 23 і 27 років буквально “на гарячому” затримали у Хмельницькому оперативники внутрішньої безпеки НПУ, карного розшуку та слідчі поліції Хмельниччини. Під час обшуку в чоловіків виявлено та вилучено майже 25 тисяч гривень, мобільні телефони і кілька сім-карток.
Третього зловмисника, 25-річного харків’янина, затримали працівники карного розшуку поліції Волині та Полтавщини на залізничному вокзалі у місті Гребінка Полтавської області, коли він прямував потягом з Хмельницького.
Поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Усім трьом гастролерам обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Нині тривають слідчі дії.
Поліція ж, щоб убезпечити людей від подібної телефонної афери та спустошення гаманців, радить дотримуватися нескладних правил.
Якщо до вас на мобільний або міський телефон надійшов подібний дзвінок і невідома особа, представившись працівником правоохоронних органів, повідомила, що ваш родич потрапив до поліції (скоїв наїзд на пішохода, когось покалічив, щось страшне зробив, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння), насамперед необхідно:
• вислухати афериста і погодитися віддати йому необхідну суму;
• коли він покладе слухавку, негайно набрати номер того родича, який нібито вскочив у халепу, й упевнитися, що з ним усе добре;
• якщо з якихось причин на ваш дзвінок не відповідають, зателефонуйте друзям, сусідам, на роботу тощо і переконайтеся, що інформація лиходіїв не відповідає дійсності;
• негайно набирайте номер міліції “102” та повідомляйте про аферистів. Отримавши від оператора “102” докладні інструкції, як поводитися далі й що говорити під час наступного сеансу зв’язку зі зловмисником, дотримуйтеся їх;
• погоджуйтеся на зустріч, запевнивши, що гроші зібрано й ви готові їх віддати. Поліція, яку ви попередили про зустріч заздалегідь, уже мчить на допомогу, а отже, ймовірність того, що шахраї врешті будуть затримані, багаторазово зростає.
А якщо й справді рідні люди потрапили в біду або причетні до злочину, нещасного випадку, скоєння ДТП, пам’ятайте, що співробітники поліції повідомлять про це в іншій формі, при цьому обов’язково представляться, назвуть свою посаду і місце роботи. Родича при цьому за жодних умов не відпустять додому до з’ясування всіх обставин і оформлення відповідних документів. Отож будьте пильними!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *