З життя громади

Прощай зима — весна прийшла!

Хоч цьогоріч зима видалася не надто морозною і сніжною, прихід весни відчувається у настроях хмельничан. Прокидаються усі найкращі почуття, душа прагне прекрасного: поезії, пісні… У Хмельницькому найромантичнішу пору року зустрічали всім містом 29 лютого в парку ім. М.Чекмана.

Розпочалося cвято зустрічі весни концертною програмою “Весна ще так ніколи не співала”. Стільки пісень про весну від вихованців освітніх закладів міста, напевно, Хмельницький ще не чув.
Серед найяскравіших зірочок на сцені — юні артисти Палацу творчості та юнацтва. Пісенну палітру, присвячену зустрічі весни, доповнили танцями. Особливо трепетно було спостерігати, як на сцені крутилися-вертілися наймолодші учасники концерту — вихованці дитсадків.
З нагоди зустрічі весни школярі міста зробили парк суцільною яскравою фотозоною. На його головних алеях парку кожна школа облаштувала місця з безліччю квітів, казкових героїв, навіть імітували український двір, де можна було сфотографуватися на згадку.
Гарно підготували парк до свята й комунальники міста: обрізали дерева, розчистили гілля. Запрацював і зоокуточок.
Оскільки розважальні програми тривали аж до сутінок, у парку облаштували фудкорти зі смачними смаколиками. На свіжому повітрі можна було почастуватися різними наїдками та солодощами, запивши смачними узваром або чаєм.
“Рідко вдається вибратися на прогулянку в міський парк, бо живу в віддаленому мікрорайоні. Але зустріч весни таки не пропустили з сімʼєю, знаємо, щороку свято дуже веселе”, — ділиться Сергій Мельник.
Родзинкою цьогорічного свята весни стали музичні батли, організовані управлінням культури і туризму та міським Будинком культури. Троє солістів та дует у складі заслуженого артиста естрадного мистецтва України Олега Стадніка і хмельницького барда Сергія Білецького виконували по кілька пісень під гітару. За оплесками хмельничан визначали тих, хто співав найкраще.
У фіналі батлів зустрілися вокально найсильніші Дмитро Волошин зі сценічним ім’ям Дмитро Джокер та соліст рок-гурту “Крізь час” Ігор Ниц. Обрати кращого було непросто, допоміг незалежний експерт із натовпу, який визначив перемогу Ігоря Ница.
По завершенню музичних батлів знову ожила головна сцена парку, де відбулося театралізоване дійство “Весну закликаємо!” за сприяння міського управління культури і туризму, центру національного виховання учнівської молоді.
Як же не хотіли Зимові Місяці, яких зіграли солісти балету обласної філармонії, молодшим братам — Весняним Місяцям правління віддавати! Навіть канат перетягували. Врешті спрацювали закони природи: дорогу дали молодим, у яких серця тепліші й сил багато.
Заходились Березень, Квітень і Травень порядкувати: все розморозили, почали пробиватися в жвавому таночку проліски.
Цікаво відтворили народну традицію зустрічі весни — закликання пташок. Діти виготовили сотню пернатих з кольорового паперу і почепили їх на дерево щастя. Бо ж весна — символ віри й надії на краще. “Пташок викликаю з теплого краю!” — співали діти.
Запустили пташок — передвісників тепла, стали Весну викликати: “Вийди, Весно красна, засяй сонечко ясне!”. І вийшла пава розкішна — Весна, у віночку з перших післязимових квітів, у жупані з зеленої травиці. Співала пісень, тішила звуками танення снігу, перших весняних струмочків, співом пташок… Весну-красуню зіграла вихованка гуманітарно-педагогічної академії Ольга Коханська.
А люту Зиму з її синами геть прогнали, спалюючи все погане в опудалі Масляної. Палав вогонь — прощалися з морозами.
Конкурсами та смішинками впродовж концерту тішили хмельничан ведучі Сергій та Олена Слободянюки.
Під вечір дорослих відвіду-вачів парку розважали муніципальний естрадно-духовий оркестр та заслужені артисти України Вадим і Євген Гжегожевські.
У сутінках парк засвітився яскравими візерунками театрів вогню “Майстри ілюзіону” і “Zlights”.

Марина Захар’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *