Соціум

Політика без кнута, або Як у Хмельницькому легалізують ринок праці

У Хмельницькому не збавляються темпи легалізації найманих працівників, зростає кількість роботодавців і середня заробітна плата.
Про це повідомив заступник міського голови Володимир Гончарук під час першого у 2020 році засідання робочої групи зі сприяння легалізації “тіньової” зайнятості населення та “тіньової” заробітної плати. На захід запросили роботодавців міста, у яких, за даними фіскальної служби, середній розмір заробітної плати у грудні 2019 року був меншим, ніж середній по місту (середня зарплата по місту в грудні становила 8264 грн). У ході засідання обговорено проблемні питання діяльності роботодавців міста, їх подальшого розвитку, налагодження діалогу між бізнесом та владою міста.
“Хмельницька міська рада завжди намагається спілкуватися з бізнесом, як партнер з партнером. Тому ми впродовж останнього року практично не вживали заходів дисциплінарного стягнення до фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб. Ми більше намагаємося спілкуватися і доносити потребу: необхідність сплачувати податки та підвищувати рівень заробітної плати на підприємстві, — зазначив заступник міського голови Володимир Гончарук. — Ми постійно моніторимо ситуацію на ринку праці. У переважної більшості присутніх у залі дуже низька заробітна плата, у деяких випадках її рівень нижчий мінімальної зарплати”.
У Хмельницькому триває робота з легалізації “тіньової” зайнятості населення та “тіньової” заробітної плати. Представники робочої групи та інспектори праці управління праці та соціального захисту населення продовжують навідуватись до роботодавців з інспекційною та інформаційно-роз’яснювальною метою. Під час проведення вони розповсюджують серед роботодавців пам’ятки про відповідальність за порушення трудового законодавства, а працівникам вручають пам’ятки стосовно важливості та переваг офіційного працевлаштування.
Загалом за 2019 рік робоча група та інспектори праці здійснили 4500 відвідувань роботодавців на підприємствах різних сфер діяльності, у тому числі на ринках міста, і майже 1000 — за два місяці цього року. За результатами таких візитів, щотижня запрошують до розмови роботодавців, у кого виявили порушення.
Завдяки відвідуванням і роз’яснювальним зустрічам з роботодавцями (у 2019 році на засіданнях робочої групи заслухано понад 900 роботодавців) у місті поступово збільшується кількість офіційно зареєстрованих найманих працівників, зростає і заробітна плата. Наприклад, середня зарплата в січні становила 7 тисяч 312 гривень: збільшилась на майже 1200 гривень або на 20%. У січні минулого року середня заробітна плата становила 6114 гривень.
Позитивна динаміка в місті і щодо створення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Станом на 1 січня 2020 року кількість юридичних осіб у Хмельницькому збільшилась порівняно з минулим роком на 447 (з 11913 до 12360). Кількість фізичних осіб-підприємців збільшилася на 302 (з 22281 до 22583). Загальна сума податку з доходів фізичних осіб, яка надійшла до бюджету міста Хмельницького у 2019 році, становила 1 млрд 114,5 млн грн — збільшилась, порівняно з 2018 роком, на 193,0 млн грн або на 21%. Загальна сума сплаченого суб’єктами господарювання єдиного податку становила 299,9 млн грн — збільшилась порівняно з 2018 роком на 49,9 млн грн або 19,9%.
“Ситуація покращується. Тим, хто йде нам назустріч, хто реагує на наші законні вимоги, ми вдячні. Майже 70% роботодавців міста, яких також запрошували на подібні наради попереднього року, уже вийшли з цього “чорного” списку, адже платять найманим працівникам мінімальну заробітну плату або наближену до її рівня. Сподіваюсь, що і ця зустріч матиме позитивний ефект: і роботодавці, і міська влада намагатимуться разом робити Хмельницький кращим”, — зазначив, підсумовуючи засідання, Володимир Гончарук.
Про проведену інформаційно-роз’яснювальну роботу, перевірки, застосовані штрафні санкції, вимоги податкового і трудового законодавства присутніх проінформували представники контролюючих органів: заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю управління Держпраці у Хмельницькій області Віталій Роздорожний та заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Хмельницького управління ГУ ДПС у області Володимир Мороз.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *