Новини

Швейну галузь перезавантажать

5 березня в Хмельницькому вже вдруге відбудеться форум “Швейна галузь: перезавантаження”. Його організовує Центр інформаційної підтримки бізнесу в м. Хмельницькому за сприяння Європейського банку реконструкції і розвитку в рамках ініціативи Європейського Союзу #EU4Business.

Ще не так давно Хмельницький називали містом базарів, де під одним куполом вирувала торгівля майже 30 ринків. Ряди продавців поповнила величезна армія безробітних, які після масових скорочень у кінці 1990-х опинилися на вулиці. Тоді торгівля дала роботу й заробіток десяткам тисяч мешканців міста.
Але час минав, й усі зрозуміли, що лише торгівлею “купив-продав” економіку не підняти. З тих пір підприємці-човники, які свого часу об’їздили всі фабрики Туреччини та Китаю, стали задумуватися про власне виробництво. Це підштовхнуло їх до створення швейних цехів.
Сьогодні в галузі легкої промисловості міста працюють майже 30 тисяч людей. Це понад 200 компаній, які займаються виробництвом одягу, білизни та взуття.
За словами керівника центру інформаційної підтримки бізнесу в Хмельницькому Олега Демчука, після першого швейного форуму, який відбувся в місті торік, підприємці виявили бажання вийти на всеукраїнський ринок, а деякі навіть на зовнішні ринки. Тобто реалізовувати свою продукцію поза межами країни — в Європі та на Сході. Задля цього потрібні знання й інформація з капіталізації торгових брендів та покращення технології виробничих процесів. Саме для цього на цьогорічний форум запрошені спеціалісти, які проведуть для швейників п’ять презентацій.
“До списку спікерів потрапили експерти-консультанти, які не один рік працюють з різними відомими брендами і можуть розповісти, як будувати внутрішні бізнес-процеси, знаходити свої конкурентні переваги, налагоджувати експорт, працювати з онлайн-магазинами, а також, як співпрацювати зі своїми колегами та конкурентами, аби отримувати більше вигод”, — каже комунікаційна менеджерка Центру інформаційної підтримки бізнесу в Хмельницькому Анна Сіра.
Крім цього, підприємцям розкажуть про переваги кластерів. Наразі в Хмельницькому їх поки що два.
“У нашому кластері вже до 15 швейних підприємств. Це дає нам змогу знижувати собівартість сировини і відповідно купувати її великими партіями, а це в подальшому позначається на кінцевій ціні готового виробу. Завдяки цьому продукція стає конкурентоздатною і на ринку України, і на зовнішніх ринках”, — вважає координатор швейної галузі Центру інформаційної підтримки бізнесу в Хмельницькому Олександр Шемчук.
Тож у рамках форуму заплановано закласти передумови до об’єднання виробників, їх переорієнтації з ринку СНД на європейський та інші зовнішні ринки, вивчити успішні практики ведення бізнесу, отримати нові знання з продажу і маркетингу продукції, налагодити зв’язки між виробниками одягу та постачальниками сировини, обладнання, упаковки й інших супутніх товарів, вивчити передумови експорту продукції та поширити інформацію про програми підтримки легкої промисловості.
Відтак учасникам форуму обіцяють вісім годин інтенсивної роботи. Реєстрація вже почалася й триватиме до 3 березня.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *