Культура

У вирі мелодій світу

В обласній філармонії 20 лютого розпочався XI міжнародний фестиваль камерної музики “Хмельницький КамерФест”.

Семиденне свято музики відбувається в Хмельницькому під патронатом міського голови Олександра Симчишина. До нашого міста зʼїхалися представники академічного музичного мистецтва з Австрії, Франції, Польщі, Угорщини та Китаю. Колективи та солісти виконували світову класику й твори відомих композиторів-земляків.
Перший день фестивалю присвячувався Героям Небесної сотні і розпочався відомим твором “Реквієм” Джузеппе Верді. Цією безсмертною композицією музиканти і глядачі вшанували загиблих за Україну.
“На сцені під час виконання твору було понад дві сотні музикантів. Обʼєднали всі творчі сили Хмельницького. Разом з академічним симфонічним оркестром обласної філармонії виступили хор “Молодість” музичного коледжу ім. В.Заремби, зразковий дитячий хор дитячої музичної школи №1 ім. М.Мозгового “Подільські соловʼї”, а також чоловічий хор академічного ансамблю пісні і танцю “Козаки Поділля”. Долучився до виконання цього твору, який став втіленням традиційної церковної заупокійної служби і який є вершиною творчості композитора, й Галицький академічний камерний хор. За диригентським пультом стояв італійський маестро Лоренцо Кастріота”, — розповідає директор обласної філармонії Олександр Драган.
“Насправді Верді було складно перевершити еталонний “Реквієм” Моцарта. І все ж таки композитору вдалося створити шедевр у цьому музичному жанрі. Дуже приємно відповідати за виконання цього твору в Хмельницькому”, — зазначає Лоренцо Кастріота.
Обʼєднавши хмельницькі, галицькі колективи, італійського маестро, “Реквієм” Верді став міжнародною молитвою митців за українських героїв. Музиканти продемонстрували, що мистецтво не стоїть осторонь важливих суспільних процесів і явищ, зокрема й таких, як українська Революція гідності.
У день відкриття “Камер-Фесту” звучали й інші музичні твори. Особливо вразили сольні партії львівʼян Тетяни Вахновської, заслуженого артиста України Романа Трохимчука, лауреатів міжнародних конкурсів Христини Макар та Володимира Дутчака.
У другий фестивальний день, 23 лютого, гості міжнародного фестивалю насолодилися вишуканою музикою фортепіано і саксофона у виконанні столичних музикантів — дуету “LifeonDuo” Артема Голоднюка та Юлії Компанієць. Серед решти творів у їх виконанні лунала неперевершена музика німецького композитора Альфреда Шнітке, автора чотирьох опер, трьох балетів, 15 інструментальних концертів, творів камерної, вокальної та інструментальної музики…
У вівторок, 25 лютого, в обласній філармонії плакали й тріумфували смичкові інструменти київського струнного квартету в складі скрипалів Олесі Завади та Павла Хмари, альтистки Ірини Онещак та віолончелістки Катерини Полянської.
Артисти виконали й твори чеського композитора епохи романтизму Антоніна Дворжака. Це класична музика, де вдало поєднуються народні мотиви.
Музикою Австрії та Франції, яскравими представниками якої є твори легендарних композиторів Шуберта, Дебюсі, Моцарта та Франка, гості фестивалю насолодилися 26 лютого. Музичну класику виконували австрійська піаністка та скрипалька українського походження Анфіса Бобильова й Тетяна Луцик.
Сьогодні, 27 лютого, в обласній філармонії мав відбудися цікавий музичний експеримент: хмельницьким камерним академічним оркестром мав диригувати китайський митець Янь Цзянань. Проте, як зазначають в обласній філармонії, через поширення коронавірусу в світі і, як наслідок, проблеми з візами для громадян Китаю, запланований концерт скасовано.
У рамках “Хмельницького КамерФесту” в п’ятницю, 28 лютого, публіка почує звучання цікавого інструмента — блокфлейти (подовженої флейти зі свистком) і гітари. Cвою майстерність покаже VirDUOoso у складі Даніела Сурашенка і Михайла Вігули (Угорщина-Україна).
Традиційно завершать фестиваль творами українських композиторів, які зверталися до творчості Тараса Шевченка.
“Виконуватиметься великий монументальний твір сучасної композиторки Богдани Фроляк “Праведная душе”. Минулого року ця композиція отримала Національну премію ім. Т.Шевченка. Виконуватимуть її хор “Козаки Поділля”, симфонічний оркестр обласної філармонії та муніципальний камерний хор. Солістами стануть Наталка Половинка зі Львова, Ольга Абакумова та Степан Дробіт з Хмельницького, а диригуватиме — варшавський диригент українського походження Роман Ревакович”, — зазначає Олександр Драган.
Загалом цьогорічний фестиваль продемонструє різні напрямки академічної музики, покаже манеру виконання класичних творів в різних куточках світу. Натомість наші музиканти мали нагоду перевірити свою майстерність, виступаючи з іноземними диригентами і музикантами. А найголовніше, слухач вкотре почув кращі мелодії світу зі сцени Хмельницької філармонії, яка справді стала храмом мистецтва.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *