Сьогодення

Замість сосисок і ковбаси нагетси та різотто

В Хмельницьких дитячих садках і школах
змінили харчування

Розуміючи важливість здорового харчування в дитсадках та школах міста, міський голова Олександр Симчишин ще у 2016 році особисто ініціював зміни в раціоні навчальних закладів міста і перехід на новаційні методики приготування страв у їдальнях.
“Хочемо, щоб діти харчувалися поживною їжею, росли здоровими. Тому, коли прийшли до влади, одним із перших, за що взялися, харчування дітей, — зазначає міський голова. — У 2015 році харчування в школах для учнів перших-четвертих класів коштувало 4 гривні на день. У дошкільних навчальних закладах — 12 гривень. Керівники навчальних закладів підтвердили, що нормально харчувати дитину за такі мізерні суми не можливо. Тому вартість харчування ми тоді підняли у два рази. Вирішили, що підвищуватимемо його щороку”.
Нагадаємо, в школах міста безкоштовно харчують учнів першого-четвертого класів та пільгові категорії. За цінами 2020 року це харчування коштує 15 гривень. У дитячому садочку — 28 гривень на день, міському бюджету харчування дітей та школярів обходиться в понад 70 мільйонів гривень.
“У 2016-2018 роках багато міст відмовилися від харчування учнів перших-четвертих класів, перейшовши на лотки з домашніми стравами. Ми ж вирішили не відмовлятися, а навпаки максимально його вдосконалювати”, — каже міський голова.
Потурбувалися у місті й про впровадження у школах нового дитячого меню за методикою відомого кулінарного експерта, переможця проєкту “МастерШеф” Євгена Клопотенка. Влітку Олександр Симчишин зустрівся з ним особисто. Впровадження системи шеф-кухаря проходило приблизно півроку. Треба було навчати поварів, керівництво навчальних закладів, покращити харчоблоки тощо. Паралельно переходили на нове харчування і в дитячих садках, але вже за методикою хмельницького експерта Олени Сівак, яку погодили з Держспоживслужбою. Для того, аби харчування було якісне, крім виділених додаткових коштів на харчування учнів і дошкільнят, підняли заробітну плату працівникам харчоблоків.
“До 2019 року вони отримували мінімальну зарплату. Її підвищили на 30-70%, ввели додаткові посади шеф-кухарів. У багатьох харчоблоках зроблено ремонти — поточні або капітальні, закуплені нові плити, кухонний інвентар. По суті, в такий спосіб намагаємося покращувати систему харчування й надалі.
У минулому році за результатами перевірок деякі директори шкіл, завідувачі дитсадків отримали догани, де з ким не продовжено контракти, звільнено недобросовісних працівників харчоблоків, багатьох депремійовано. Ставалося це і через недопустимо великі відходи продуктів — 40-60%. Їх або крали, або стільки недоїдали діти, отже, страви були несмачними. За даними січневої перевірки, кількість відходів зменшилася в три-п’ять разів. Нині отримуємо багато схвальних відгуків від батьків, що дітям тепер подобається їсти у школах і дитсадках. Заохочуємо, щоб за потреби батьки зверталися до представників влади. На всі новації харчування, як і на недоліки, ми реагуватимемо, бо прагнемо досягти максимально якісної системи харчування юних хмельничанˮ, — зазначає міський голова.
Щодо впровадження новаційної методики харчування інженера-технолога міського департаменту освіти і науки Олени Сівак, за її ініціативи в щоденному меню дисадків з середини грудня з’явилося значно більше страв із м’яса, з різних видів риби. Обов’язкові в дитячому харчуванні гарніри тепер готуватимуться креативніше. Ті ж каші, пюре на маслі, а також салати смакуватимуть по-новому. Щодня діти їстимуть різноманітні фрукти й багато зелені. Цікаво, що для салатів використовується соняшникове і гарбузове насіння, горіхи. Нововведенням у дитяче харчування став імбир. Перші страви будуть насиченими бобовими, наприклад, квасолею. Щодо напоїв, дітей частують трав’яними чаями, каркаде та лимонадами, зокрема лимонадом з імбірем, який дуже їм полюбився. Обовʼязково діти вживають мед, ласують соусами на фруктовій основі.
Натомість у дошкільних навчальних закладах вилучили з меню ковбасні вироби, соки в промислових упаковках. Дозволяються лише свіжовіджаті.
Окреме меню розроблено для дітей, яким призначена дієта. “Кухарі готують страви спеціально для них, — зазначає інженер-технолог. — Дітям-алергікам не даємо мед. Обмеження їх раціону зазначає лікар. Усю документацію має шеф-кухар навчального закладу. Крім того, проводимо опитування батьків, що можна їсти дитині. У навчальних закладах міста є діти, яким призначена безглютенова дієта, тобто діти не вживають пшеницю, ячмінь, жито, молочні продукти тощо. Якщо таким дітям кухарі готують м’ясо, то лише на пару”.
Інноваційне харчування дітей полягає не лише в заміні продуктів. Осучаснюються й способи приготування страв та меню. Про це детальніше розповіла шеф-кухар ДНЗ №26 “Кульбабка” Лариса Марчук: “Страви тепер не смажимо, а запікаємо в духовій шафі. Нову нам купили за кошти міського бюджету. Відколи ввели нове харчування, дітям дуже подобається їсти нагетси — шматочки курячого чи рибного філе в паніровці, курячі палички, чізкейки тощо. Кожен повар пройшов навчання на спеціальних курсах, де отримав техкарти з креативними рецептами, рекомендації щодо їх приготування, таблицю заміни продуктів тощо”.
Денний показник калорійності їжі дошкільнят складає 2299 кілокалорій.
Коштує нове харчування в дошкільних навчальних закладах 28 гривень на день за дитину. Сорок відсотків від цієї суми оплачують з міського бюджету, решту — батьки.
“Новий підхід до харчування дітей мені дуже подобається. Особливо те, що з раціону виключили смажену їжу. Надаємо перевагу продукції хмельницьких виробників, яка проходить лабораторну перевірку. Якось батьки хотіли подарувати нам гарбузи з власного городу, але під час перевірки в них виявили перевищену кількість нітратів. Гарбузи повернули власникам”, — розповідала завідувачка ДНЗ №26 Тетяна Деревенченко.
А ще додала, що покращилося харчування в дитячих садочках і тому, що кухарів матеріально заохотили до праці: вони отримують тепер до семи тисяч гривень плюс преміальні.
Важливо, що новаційна система харчування дітей полягає не лише в новому раціоні та закупівлі сучаснішого обладнання. Відтепер на заняттях дітей навчають, що таке здорове харчування, як правильно турбуватися про здоровʼя з дитинства, вчать культурі харчування.
Щодо змін у харчуванні школярів за програмою відомого українського кулінарного експерта Євгена Клопотенка для учнів перших-четвертих класів, за його версією раціон школярів поділяється за порами року: на зимовий, весняний, літній та осінній. У пріоритеті — м’ясо, риба, фрукти та овочі, приготовані за креативними авторськими рецептами.
Якщо ми звикли вважати, що бургер — це шкідлива їжа, то за рецептами Євгена Клопотенка ця страва стає корисною й надзвичайно смачною. Нині вона — у топі улюблених страв школярів. Учні смакують бургерами з відбивною чи котлетою, салатами з сухариками власного виробництва, різото з овочами, рисом з консервованою кукурудзою тощо. За Клопотенком усі рибні та мʼясні продукти запікають у духових шафах.
Для того, щоб відстежувати впровадження новацій у школах та дитсадках міста, відбуваються систематичні перевірки, зокрема визначається, яким закладам потрібне нове обладнання для харчоблоків.
Після перевірок силами навчальних закладів та влади міста продовжуватимуть оновлювати кухонний інвентар. Дуже багато ще потрібно закупити духових шаф.
“Ми поставили перед собою чітку мету: покращити харчування в школах і дитсадках, зробити його максимально корисним, змінити ідеологію харчування повністю, — пояснює Олександр Симчишин. — Аби харчування в дитсадках і школах було не за принципом: треба, бо безкоштовно, а хочу, бо смачно. За шість місяців зроблено вже багато”.

Марина Захар’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *