Новини

Свій до свого про своє

У рамках реалізації Національного плану дій “Жінки, мир, безпека” представниці коаліції “Хмельниччина 1325” організували зустріч із переселенцями з Донбасу, які проживають в обласному центрі.

За словами голови правління ГО Подільський центр “Гендерна рада” Тетяни Баєвої, на таких зустрічах відбувається жива комунікація, де можна почути, яка саме допомога потрібна переселенцям. Не менш важливий момент, щоб ми перезнайомились, бо в багатьох із них є вже тут бізнес і щоб спрацювало гасло: “Свій до свого по своє”.

Серед переселенців журналістка Олена Дорога. Жінка разом з родиною залишила Луганськ у 2014 році. Зізнається, що було важко, але завдяки міні-гранту, про який дізналася від громадської організації Подільський центр “Гендерна рада”, придбала професійний фотоапарат та ноутбук.

“Я завжди кажу, дайте людині вудочку і вона почне ловити рибу, тільки не годуйте її рибою, бо тоді вона втрачає свою ідентичність та мету в житті”, — каже переселенка.

Загалом за чотири роки міжнародні партнери через гранти передали переселенцям зі Сходу обладнання на понад 10 мільйонів гривень. Для багатьох із них це був стартовий капітал. За словами переселенців, вони потребують і психологічної підтримки, щоб адаптуватися до нового місця проживання та зрозуміти, що вони тут не зайві, але водночас, що їм ніхто нічого не винен.

А ось людей старшого віку найбільше цікавлять питання пенсійного забезпечення та адресної допомоги.

На всі ці запитання переселенці отримати відповіді. Консультації та поради дають і в Центрі для сімей учасників АТО і переселенців, який запрацював у місті восени минулого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *