З життя громади

Фото підсилило пам’ять

З нагоди Дня пам’яті Героїв Небесної cотні 20 лютого в міському музеї-студії фотомистецтва відбулося відкриття виставки фотографій “Мій Майдан” члена Національної спілки письменників України Юрія Гармаша.

Озброєний фотоапаратом, автор став учасником Революції гідності з перших її днів. На столичному Майдані відзняв до п’яти тисяч кадрів. Вже не вперше демонструє свій творчий доробок у Хмельницькому. Деякі його світлини зберігаються в музейному архіві.

У презентовану експозицію увійшло 50 робіт, на яких автор зірким оком фотографа підмітив проникливі і значимі кадри революції. Зафіксовано чимало емоцій майданівців: плач жінок, які обіймають своїх дітей-майданівців, нестрах і лють у поглядах чоловіків з імпровізованою зброєю і навіть радість молоді під синьо-жовтими прапорами, яка вийшла на Майдан з вірою в краще.

Світлини Юрія Гармаша розповідають чимало про події в центрі столиці взимку 2014-ого: майданські медпункти, медсестрички з червоними хрестами на рукаві, старалися, як могли; кухня Майдану — з велетенськими казанами та поварами у камуфляжі…

Але найбільше проймають фото з лозунгами мітингувальників. На стягах, щитах, плакатах писали гасла, які бадьорили, піднімали патріотичний дух.

Центральна світлина експозиції — портрет Тараса Шевченка, зроблений з-понад двох тисяч світлин героїв Небесної сотні, учасників Майдану та військових АТО, ООС. Нині портрет зберігається в музеї Революції гідності, а зменшений варіант — у Каневі на Тарасовій горі.

Одна зі світлин автора — “Киянка”, яка входить до експозиції “Мій Майдан”, навіть подарована бразильському прозаїку й поету Пауло Коельйо.

Під час презентації світлин до присутніх звернулася керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій, зазначивши, що на Майдані звучав голос нації, народ показав свою силу, здатність обороняти державу, боротися за справедливість.

Юлія Сергіївна навіть прочитала патріотичного вірша подільського поета Павла Гірника, повернувшись обличчям до ликів на світлинах.

Свою історію участі в Революції гідності розповів і хмельничанин Микола Козак, якому довелося ризикувати життям, рятуючись від куль на Київському майдані. Каже, допомогла згуртованість майданівців, коли всі один за одного, відчувається сила, яку ніхто не зхупинить.

Фотографуючи, Юрій Гармаш намагався створити загальний образ української революції. Фотохудожник мріє зробити книгу-каталог про Революцію гідності, нині шукає спонсора.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *