Соціум

У “Хмельницькгазі” розповіли про процес доставки газу та необхідність окремої платіжки

20 лютого у “Хмельницькгазі” відбулася пресконференція для ЗМІ області. Приводом для спілкування стало нововведення на ринку газу України щодо розділення єдиного рахунку за газ. Тож відповідно до рішення держрегулятора НКРЕКП з початку року всі споживачі газу, зокрема й подоляни, отримали два рахунки: один за газ як товар від постачальника газу ТОВ “Хмельницькгаз збут”, другий — за доставку газу від АТ “Хмельницькгаз”.

Як відомо, це нововведення сприйнялося неоднозначно та викликало чималий суспільний резонанс. Адже люди зрозуміли це як додатковий платіж, що спричинить додаткові витрати. Щоб розставити всі крапки над “і”, газовики детально розповіли про новинку та відповіли на запитання журналістів.

Спікер пресконференції, комерційний директор АТ “Хмельницькгаз” Олександр Надольний розповів, що це завершальний крок реформи ринку газу, який обмежує вплив природних монополій. За європейським законодавством продавати газ і транспортувати його мають різні компанії. Відповідно споживачі отримують різні рахунки за ці послуги — окремий від продавця газу, окремий — від оператора ГРМ (облгазу), що доставив газ.

Що це дає споживачам? По-перше, з отриманням окремих рахунків вони конкретно знають, яку суму сплачують одній компанії за газ, а яку — за послугу доставки (розподілу). Тож якщо раніше це було в єдиному рахунку, в суть якого ніхто не вникав, то тепер споживачі бачать, кому і за що платять.

Дмитро Дідич, комерційний директор газорозподільної компанії АТ “Хмельницькгаз” розказав, що послуга доставки (розподілу) газу передбачає забезпечення всіх технологічних процесів 24 години на добу. “Хмельницькгаз” обслуговує майже 18 тисяч кілометрів труб, тисячі будинкових регуляторів тиску і одиниць різного обладнання, яке забезпечує наявність потрібного об’єму газу в помешканні 24 години на добу. Крім того, це робота майже двох тисяч людей по області, які доставляють газ і дбають про безпеку.

У своїх зверненнях споживачі зауважують, що самі прокладали газові мережі, тому не мають платити за доставку газу, і що труби — їхня власність.На що Дмитро Дідич зауважив, щочасто люди думають, що газ в оселі залежить лише від наявності труб під землею та на фасадах їхніх будинків. Однак насправді все значно складніше. Видобутий чи імпортований газ потрапляє до магістрального газопроводу, де транспортується під високим тиском. Напряму від магістральної труби газ не можна подати в помешкання чи навіть на промисловий об’єкт. Це небезпечно. Тому до будинків газ доставляється розподільними мережами, в яких тиск понижується. Понижають та підтримують стабільний тиск газу в мережах, запобігають його стрибкам шафові газорегуляторні пункти (ШРП) — жовті скриньки з написом “Вогненебезпечно. Газ”, які подоляни бачать мало не щодня на вулицях. Таку ж функцію виконують газорегуляторні пункти (ГРП). Це вже сірі цегляні приміщення. І такого обладнання, від якого залежить безперебійне та безаварійне газопостачання, дуже багато, яке потрібно щоденно обслуговувати, ремонтувати та міняти. Тому “Хмельницькгаз” проводить лише необхідні роботи з доставки газу і жодним чином не “відбирає” труби.

Як і коли необхідно платити? Оплата доставки має здійснюватися в поточному місяці до 20 числа. Вона здійснюється на підставі рахунку, який надсилається АТ “Хмельницькгаз” поштою. Можна завантажити й оплатити рахунок онлайн — в Особистому кабінеті на сайті 104.ua.

Пресслужба АТ “Хмельницькгаз”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *