Місто і влада

Освітянський фест як вияв креативності

Вдруге у Хмельницькому відбувається освітній фестиваль “KhmelnytskyiEdFest-2020. Next”. Започаткований торік, він став не тільки потужнішим, а й змінив свій формат. Якщо у 2019-ому фестиваль проводили тільки для вчителів Хмельницького, то цьогоріч до нашого міста з’їхались освітяни з усієї України, а це понад 700 найкращих педагогів. Упродовж двох днів відбулося 26 семінарів на освітні теми від фіналістів національної премії Global Teacher Prize Ukraine, а також креативних вчителів Хмельницького, Києва, Тернополя, Полтави, Львова.

Організатори фестивалю — Хмельницька міська рада, департамент освіти та науки міської ради, гімназія №1 імені Володимира Красицького, інноваційна школа Think Global Хмельницький. А автор ідеї — вчителька математики гімназії №1 Оксана Ратушняк, яка стала фіналісткою премії Global Teacher Prize Ukraine.

Мета фестивалю, за визначенням самих організаторів, формування креативного простору для активної участі освітян у процесі розбудови Нової української школи; творчий розвиток педагогів; презентація сучасних освітніх методик; організація співтворчості освітян з креативними педагогами України.

Тож дискусії тривали на восьми майданчиках. Окрім традиційних майстерок, відбувались воркшопи, дискусійні панелі та виставки новинок серед підручників та шкільного сучасного обладнання для кабінетів хімії, фізики, біології.

Із захопленням учасники слухали спікерів Юрія Гайдученка, вчителя української мови та літератури з Києва, Лілію Вавринів, директорку школи з Тернополя, Юрія Матвієнка, начальника управління освіти і науки з Полтави та інших.

Теми виступів абсолютно творчі й креативні. “Школа як бренд”, “Технологічні мікс для тих, хто хоче бути в тренді, або Інструментарій для вчителя майбутнього”, “Компетентнісний урок історії: що робити, куди бігти” тощо.

Творчі й креативні уроки, які проводили фіналісти премії, стали насправді вибуховими за своїми темами та ідеями. Так, на уроці вчителя з Полтави Сергія Зайцева учні з допомогою мобільних телефонів голосували, яким повинен бути ідеальний вчитель. Веселий? Добрий? Розумний? Переміг “Розумний”.

Сергій Зайцев пояснив, наскільки важливо дітям пізнати, що таке сьоме чуття. “Сьоме чуття — це людина по відношенню до штучного інтелекту. До тих самих дивайсів, які ми використовуємо. І, власне, як з ними співпрацювати, як підкорити саме їх, щоб штучний інтелект — телефони, планшети, комп’ютери не поглинули нас. Той, хто зможе розвинути у собі сьоме чуття, той володітиме, як мінімум, самим собою. А як максимум — світом”.

У фестивалі взяла участь заступниця міністерки освіти України Любомира Гандзій. Вона, зокрема, сказала: “У субвенції на українську школу передбачена субвенція на підвищення кваліфікації вчителя. Пропорційно до кількості вчителів, практично на кожного вчителя в межах 900 гривень. Але використання цих коштів, вибір програми підвищення кваліфікації залежить виключно від бажання вчителя і рішення педради. Важливо, щоб учитель засвоїв нові навички, методики, що дозволить змінити методи навчання у щколі”.

За словами директора департаменту освіти та науки Хмельницької ОДА, нині лише третина вчителів початкових класів в області працює за сучасними інноваційними методиками. Ще третина — наполовину, так би мовити, працює по-новому. Решта й не думали змінюватися.

З цього приводу цікава думка вчительки початкових класів зі Львова Ольги Зелінської про необхідність пошуку нових методик. Адже вона почала прагнути цього ще 20 років тому, коли її донька пішла до першого класу. І, виявилося, вже тоді у Львові були різноманітні групи, які й починали розробляти цікаві методики, які бачили нашу школу новою. Завдання хмельницьких педагогів (серед них багато креативних і творчих) — виховувати конкурентоздатного учня.

Учні між тим прагнуть цікавого навчання за сучасними інтерактивними методиками. Сухе і безбарвне викладання будь-якого предмету — це шлях у нікуди. В учня не буде знань, у вчителя — поваги.

Тому ось вона, нагода навчитися самим педагогам! У своїх креативних колег зі свіжими ідеями, новим підходом і новим баченням.

Тим більше, що успішне навчання учня — це дві третини заслуги вчителя. До речі, в приватних школах уже можна обирати вчителя. Не знаємо, коли можна буде робити це нашим дітям у наших школах, але, погодьтеся, це буде надзвичайно потужним стимулом для вдосконалення методів роботи кожного вчителя.

Як розповідає засновник приватної школи у Хмельницькому Олег Гриньов, одним із найголовніших критеріїв до педагогічних кадрів є відсутність у них радянського консерватизму. Учитель повинен бути сучасним. Сторінка в Інстаграм має бути обов’язково. Це дітям сьогодні важливо. Для них це номер один в оцінці класного вчителя.

Дійсно, навчати дітей нині не так просто, і давати їм те, що буде потрібно в житті. Фестиваль — прекрасна нагода запитати себе: “А що я не так роблю?” або ж, навпаки, “Чим я можу поділитися?”. Подібні заходи додають нашій освіті ще більшої креативності.

“Актуальність такого заходу не підлягає сумніву, — сказав на фестивалі міський голова Олександр Симчишин. — Пишаюся, що саме Хмельницький формує моду на інновації в освіті. Маємо вчити так, щоб випускники шкіл ставали конкурентоспроможними на світовому ринку. Та й самі вчителі повинні вчитися завжди”.

До речі, мер міста підготував власну майстерку на фестивалі. Пояснив: “Хочу порушити проблему формування саме української школи, виховання конкурентного випускника, культу знань, культу навчання, культу праці. Це те, чого бракує сьогодні абсолютній більшості українців. Більшість не любить, не хоче вчитися, більшість не любить і не хоче працювати. І, як наслідок, ми програємо конкуренцію в світі”.

Фестиваль, багатий ідеями та креативністю, завершився. Залишився незрівнянний ні з чим смак новизни. Тому, кажуть педагоги, хочеться чим швидше в клас, щоб ділитися з учнями отриманими знаннями.

До речі, кому не варто було приходити на фестиваль? Викладачам, які не хочуть ставати кращими. Хто не вірить у майбутнє української освіти. Тим, хто вважає, що намагатися покращити щось — чисте безглуздя. Тим, хто й так знає все. Який сенс слухати спікерів, коли ви більш компетентні? Ось такий цікавий, так би мовити, натяк, кому не варто були брати участь у фестивалі. Зрештою, таких там і не було.

Бо діяв лозунг: досягайте більшого з кращими!

Тетяна КРАВЦОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *