Кримінал

Як захистити свій дім від квартирних злодіїв

Як показав аналіз стану криміногенної ситуації в області за минулий рік, на Хмельниччині понад 60% усіх зареєстрованих кримінальних правопорушень складають майнові злочини, основна маса з яких — крадіжки.
І хоча порівняно з попередніми роками кількість крадіжок з квартир і будинків суттєво зменшилася, все ж краще не розслаблятись і подбати про належний захист своїх осель від небажаних візитерів.
Тож уважно прочитайте і запам’ятайте кілька порад, які зведуть до мінімуму ризик потрапити у число жертв квартирних злодіїв.
Як квартирні злодії вибирають свою жертву?
Є три способи, якими зазвичай користуються злодії: наведення, стеження за квартирою і її мешканцями, випадкові крадіжки.
Спосіб, який вибирає зловмисник, безпосередньо залежить від рівня його “професіоналізму”. На даний момент крадіжок по наведенню трапляється значно менше, ніж десять років тому. Люди стали обачнішими, менше розповідають про те, що відбувається в них удома.
Стосовно тривалого стеження за квартирою, то воно залишається і до цього дня, але не в буквальному розумінні, як раніше, а за допомогою соціальних мереж. Зловмисники відстежують пости людей, дізнаються, де і коли бувають власники оселі, коли у них відпустка, що нового купили і чи варто взагалі розглядати цю квартиру для проникнення?
Таким зазвичай займаються злодії-професіонали. Вони ретельно планують злочин. Тож перш, ніж опублікувати на загал чергове фото у соцмережах з підписом на зразок “Iphone XS уже і в мене!” чи “Ура! Відлітаємо у відпустку в Грецію”, добре подумайте, хто може побачити цю інформацію і з якою метою нею скористатися.
Випадкові крадіжки, як правило, вчиняють злодії-дилетанти під впливом наркотиків чи алкоголю, які терміново потребують грошей. Вони обирають квартири, неоснащені додатковими засобами захисту, мають простий замок і двері.
Що найчастіше виносять з квартири?
Потрапляючи в оселю, крадії беруть усе цінне, що можна легко винести: ґаджети, негабаритну побутову техніку, ювелірні вироби, гроші. Хоча в практиці поліції Хмельниччини траплялись і випадки, коли зловмисники знахабніли настільки, що вивезли бусом з приватного будинку майже все майно, доки власник був на відпочинку. А сусідам пояснили, що господар дому — це їхній родич і він сам попросив допомогти перевезти його речі.
Як вберегти своє майно?
Найкращим захистом від непроханих гостей вважається сигналізація, адже у разі її спрацювання охоронці приїжджають на місце події за кілька хвилин. В практиці управління поліції охорони в Хмельницькій області є чимало історій про те, як група реагування затримувала злодіїв на гарячому — з награбованим у руках.
До речі, з кожним днем усе більше хмельничан приймає рішення на користь встановлення у квартирах та будинках сигналізації.
Якщо ж у вашому домі її поки що немає, подбайте про надійний замок або й кілька з високим захистом. Також не будуть зайвими ґрати або ролети на вікнах, особливо, якщо ви мешкаєте на першому чи останньому поверсі. Майте на увазі, що сучасні злодії навчилися відчиняти навіть пластикові вікна з системою фіксації проти зовнішнього відкриття.
До охорони свого житла треба підходити комплексно. Встановити домофон на вхідні двері і камеру згори. Поставити міцні металеві двері в під’їзд. А ще важливо потоваришувати з сусідами, щоб за вашої відсутності хтось із них міг навідуватися до вашого помешкання, створюючи ілюзію присутності господаря (вмикати періодично світло, перекладати килимок перед дверима, міняти положення дверної ручки, забирати рекламні листівки тощо).
Де не варто ховати цінні речі?
Якщо ви дивитесь детективні серіали, то точно знаєте, що ховати гроші у сейфі за картиною — найгірша ідея. Також злодії обшукують подушки, матраци, комоди, вази. Можуть перевірити плінтуси і навіть витрусити землю з квіткового горщика чи заглянути в розетку за шафою.
На кухні обстежують полиці з посудом і банки з сипучими продуктами, не погребують заглянути в смітник і перевірити вентиляційну трубу.
Тож велику суму грошей все-таки краще зберігати у банківському сейфі чи на рахунку. Але все ж найнадійніший варіант — замовити встановлення сигналізації і здавати квартиру під охорону професіоналам цієї справи.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *