Кримінал

Шахраї не дрімають

Новий спосіб винайшли шахраї для виманювання грошей у законослухняних громадян. Для цього їм потрібні секретні дані платіжних карток ПриватБанку та інших фінустанов. Схема працює доволі просто.
На мобільний вам зателефонує “представник банку”, який почне з’ясовувати, коли ви розраховувалися своєю карткою або знімали з неї кошти. Далі цей “працівник” повідомляє, що щойно з вашої картки були зняті всі кошти. Як тільки шахрай зрозуміє, що жертва йому повірила, він просить узяти до рук картку і назвати секретний код, що на зворотному боці або CVV-код.
Підступ виявляють не всі жертви, а лише ті, хто здогадався, що номери телефонів так званих співробітників банку (наприклад, ПриватБанку) починаються не з коду 056 — коду міста Дніпра, де знаходиться головний офіс цього банку. До речі, ПриватБанк не один раз просив своїх клієнтів не повідомляти код картки, окрім номера з 12 цифр, якщо вам необхідно здійснити платіж з картки на картку через будь-який банк України.
Нагадаємо, торік шахраї влаштовували “призові” опитування в соцмережах і на сумнівних сайтах, де під приводом виплати призів за відповіді на кілька простих запитань отримували доступ до особистих фінансових даних учасників і списували гроші з їхніх карток. Але ПриватБанк ніколи не організовував і не проводив у соцмережах або на інших Інтернет-ресурсах вікторин чи опитувань з виплатою грошових призів.
Цього року цей вид шахрайства також процвітає. Тож якщо ви отримали пропозицію про участь у “призовому” опитуванні, переходити за посиланнями на сайт шахраїв або зазначати особисті дані не можна. Ви дасте шахраям можливість доступу до коштів з вашої картки.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *