Точка зору

Зеленський звільнив свого шептуна

Президент Володимир Зеленський звільнив Андрія Богдана з посади керівника Офісу президента і призначив на цю посаду свого помічника Андрія Єрмака. Про це свідчать укази на офіційному сайті президента України.
Нагадаємо, ще на початку серпня 2019 року в ЗМІ з’явилась інформація про відставку очільника Офісу президента Андрія Богдана та фото написаної ним від руки заяви. Втім згодом з’ясувалося, що Богдан у відставку не йде, а заяви буцімто написали кілька членів команди Зеленського — про всяк випадок, на майбутнє.
Та, як кажуть, диму без вогню не буває. Впевнений у собі Андрій Богдан, заради якого Адміністрацію президента України перейменували на Офіс, щоб він не підпадав під закон про люстрацію, був правою рукою Зеленського, його тінню, монітором і суфлером. Чи насправді його звільнення — це бажання позбутися конфліктів, які давно точилися в ОП за його участю, не факт. Думаю, цей конфлікт має набагато глибше коріння, про що ми дізнаємося з часом. Так у нас заведено. А поки що, хто ж такий Єрмак, який зайняв місце свого тезки Богдана?
За освітою Андрій Єрмак — магістр з міжнародного приватного права, який має свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю. Свого часу працював помічником народного депутата України від Партії регіонів Ельбруса Тедеєва.
Крім політичної кар’єри, Єрмак спробував себе і в кінематографі. Зокрема, він є засновником Garnet International Media Group та продюсером фільмів “Правила бою” та “Межа”. За даними ЗМІ, Єрмак володіє або має частку у понад 20 бізнес-компаніях у сферах юридичних послуг, охорони, фармацевтики, консалтингу, будівництва і входить до засновників кількох громадських організацій. Крім цього, міжнародна юридична компанія Єрмака 16 років надає послуги в сфері захисту прав інтелектуальної власності та авторського права.
З Володимиром Зеленським Єрмак познайомився ще в середині 2000-х, коли студія “Квартал 95” тільки почала з’являтися на телебаченні і виступала на “Інтері”. Адвокат Єрмак також обертався в тих колах, тому робочі стосунки з комік-трупою переросли в дружбу і через довгі роки він, як між іншим і більшість друзів президента, опинився у великій політиці. Тож 21 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський призначив Андрія Єрмака своїм помічником. Йому було доручено вести переговори з Кремлем про обмін полоненими. Крім цього, Єрмак супроводжує Зеленського в міжнародних зустрічах.
Вперше про Єрмака широка громадськість почула після того, як спливла інформація про його зустрічі як помічника президента Зеленського з помічником президента Трампа — Руді Джуліані. На зустрічі Єрмак обговорював резонансну справу про український компромат на сина Джона Байдена. Водночас американська преса в кінці січня цього року писала, що під час зустрічі також обговорювалася доля мера Києва Віталія Кличка, якого влітку минулого року намагалися звільнити з посади голови КМДА. За словами Лева Парнаса, колишнього помічника Джуліані, під час тієї закритої зустрічі в Мадриді Джуліані просив Єрмака залишити Кличка на посаді голови КМДА. В результаті Зеленський вирішив не звільняти мера Києва. Щодо особистого життя Єрмака, то інформація такого змісту відсутня.
Втім не це важливо. Мабуть, одна з причин відставки Богдана, крім того, що він багато “накосячив”, є перезапуск мінського процесу, тобто, скоріш за все, Єрмак буде ще більше займатися зовнішньою політикою, а Офіс президента стане таким собі невеличким МЗС і ми маленькими, але впевненими кроками повернемося в часи президентства Кучми, коли рішення приймалися після консультації з олігархами, а їх ухвалення було закритим.
Та все ж найбільший ризик — це зближення з Росією. Ми не знаємо, що Єрмак обіцятиме в обмін на модифікацію Мінських угод, як і те, з ким він зустрічався в Омані.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *