Мовою здоров'я

“Здорові зуби — здорове місто”

До Міжнародного дня стоматолога акцію “Хвиля посмішки”
організувало управління охорони здоров’я

Так прекрасно, коли тебе оточують усміхнені люди. Але, на жаль, не всі можуть дозволити собі радіти на всі 32. І часто справа не в поганому настрої чи непривітній вдачі людини, а в банальній сором’язливості показати нездорові зуби.
З метою нагадати хмельничанам про важливість правильного догляду за зубами та з нагоди Міжнародного дня стоматолога, який відзначають 9 лютого, в місті відбулась акція “Хвиля посмішки”, яку організувало міське управління охорони здоров’я.
З вихованцями дитсадка №57 “Перлинка” зустрівся методист управління — стоматолог Руслан Ратушний. Він учив дітей правильно чистити зуби — вимітаючими рухами: на верхній щелепі зубною щіткою зверху вниз, а на нижній щелепі — знизу вверх. Звичне навіть для багатьох дорослих чищення зубною щіткою збоку вбік не ефективне й руйнує емаль.
Закріпили матеріал діти на практиці: чистили зуби штучної щелепи. Крім того, малеча почула, що лікувати зуби зовсім не боляче і не потрібно боятися стоматолога в білому халаті та звуків бормашин. Встиг лікар опитати дітей, хто вже лікувався в стоматолога. На жаль, більшості діток уже доводилося пломбувати зуби, а декому навіть видаляти.
По закінченню уроків стоматолога кожна дитина отримала “Дипломи Зубного Захисника”.
“Часто батьки хибно вважають, якщо зуби молочні, то не потребують догляду. Але насправді чистити зуби дитині потрібно вже з появою першого зуба, — зазначив лікар. — Для немовлят існують спеціальні зубні пасти і щітки-масажери на палець. Мама чи тато легко можуть почистити нею зуби дитині після вживання їжі. До самостійного чищення зубів малечу потрібно привчати якомога раніше. Останнім часом стан зубів дітей у місті покращав, але завжди краще попередити хворобу зубів, ніж потім лікувати її, витрачаючи немалі кошти, якщо йдеться про лікування в приватних стоматкабінетах і клініках. У міській дитячій стоматологічній поліклініці лікування та консультації безкоштовні”.
“У дитячому садку діти зубів не чистять, за це відповідають удома батьки, — зазначає завідувач дитсадка Ольга Бабій. — Але ми вчимо діток правилам особистої гігієни, мити руки щоразу після вулиці, перед вживанням їжі, а після їжі полоскати зуби теплою водою”.
“Вдома чистимо зуби двічі на день. Перевіряли зуби й у лікаря, спочатку було трохи страшно, але насправді зовсім не боліло. На занятті ми почули, що потрібно використовувати не надто жорстку щітку, ретельно полоскати зуби, не гризти льодяники”, — кажуть братики Миколка та Мишко Тарасенки.
Цього ж дня кілька десятків “зубних захисників” — студентів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії в рамках акції “Передай посмішку” біля ТЦ “Дитячий світ” роздавали пам’ятки з порадами для дітей та батьків, як чистити зуби. А в обмін на усміхнене селфі перехожі отримували в подарунок зубну пасту.
Як зазначила куратор акції — декан факультету початкової освіти та філології гуманітарно-педагогічної академії Інна Ящук, під час акції хмельничанам роздано до п’яти тисяч пам’яток.
Зокрема, студенти нагадали, що чистити зуби потрібно зубною пастою з фторидом не менше двох разів на день: після сніданку і перед сном. Щодня слід використовувати зубну стрічку (нитку), яка допомагає видалити наліт, не доступний для зубної щітки. Стоматолога потрібно відвідувати не менше двох разів на рік, якщо немає скарг на зубний біль. Потрібно використовувати й ополіскувач для зубів, що містить фторид, який зміцнює зуби. Важливо обмежити кількість перекусів, щоб зупинити “кислотну атаку” на зуби.
Крім того, хмельничани отримали календарі Зубного Захисника, де можуть позначати кожне чищення зубів, щоб не забути.
Захід пройшов під девізом: “Здорові зуби — здорове місто!”.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *