Спорт

Хмельницькі реґбісти отримали нагороди від міського голови

Минулої п’ятниці з нагоди 35-річчя реґбі на Хмельниччині в міській раді відзначили кращих представників цього виду спорту й тих, хто дбає про його розвиток. Почесні грамоти з рук міського голови Олександра Симчишина отримали майже два десятки спортсменів і тренерів. Відзначили й тих, хто минулоріч турбувався про розвиток реґбі в місті. Серед них Олег Плахотнюк, Анатолій Стицун, Андрій Криворучка, Сергій Щербанюк, Андрій Колесник, Станіслав Мазур та інші.
Голова обласної федерації з реґбі Олег Плахотнюк розповів, що в Хмельницькому реґбі заснував свого часу молодий інженер Микола Лещенко. Перша команда сформувалася на заводі “Темп” і складалася з робітників заводу. Після реґбійного клубу “Темп” у місті утворилися клуби “Мустанг”, “Оболонь — Університет”, “Хмельницький”, “Поділля”. Чимало представників сильної статі спробували себе в цьому виді спорту. Хмельницьке реґбі виховало не одне покоління успішних спортсменів.
“Наші хлопці не раз представляли місто й область на всеукраїнських змаганнях. Брали участь й у міжнародних поєдинках. Маємо чимало нагород різних рівнів. Для успіху багато тренуємося, хоч реґбі — гра, де багато залежить від настрою, сконцентрованості команди в певний момент, і не завжди виграє професійніша команда. Коли виходимо на поле, команда і фани кричать разом підбадьорливе “Хміль!”, — каже Олег Плахотнюк.
За 35 років у Хмельницькому створено досить потужну базу. У місті грають майже всі різновиди реґбі. Ветерани спорту грають у команді “Подільський вепр”, гідно представляють місто навіть на міжнародних змаганнях. Гордість міста й команда з реґбі-15 “Поділля”. Місто має дві команди з реґбі-7 “ЕволюшнСевенс” та “Поділля”. Успішні й дитячі команди, які щороку стають чемпіонами в різних вікових категоріях.
У 2019 році в місті почали активно розвиватися реґбійні ліги. Наші реґбісти кубку України стали бронзовими призерами. Планується заявка на чемпіонат України з цього виду спорту.
“Але найголовніша мета реґбі на Хмельниччині — не кубки і перемоги, а виховання здорової нації. Для цього до спорту залучаємо з раннього віку, пропагуємо здоровий спосіб життя, спорт як альтернативу марнування життя молоді на вулицях. Саме для цього два роки тому в місті запроваджена програма “Get intoRugby”. Це світова програма з залучення дітей до гри в реґбі. Днями завершилася спартакіада з реґбі-5, у якій узяли участь уже 13 шкіл. Це досить гарний показник. Регулярно проводяться міські чемпіонати, змагання на кубок міського голови. Цьогоріч започаткуємо й обласні змагання. Умовно, в кожній другій школі міста нині є гурток чи секція з реґбі”, — зазначає Олег Плахотнюк.
Про здобутки реґбістів міста розповів і капітан команд “Поділля” та “ЕволюшнСевенс” Олег Квасниця. Минулого року з реґбі-7 хмельницькі команди здобули срібло чемпіонату України в суперлізі та на кубку України з цього виду спорту, який у серпні відбувся на хмельницькому стадіоні “Поділля”. Хмельницька студентська команда минулоріч посіла друге місце на всеукраїнських змаганнях з реґбі-7. Щодо класичного реґбі-15, хмельничани здобули третє місце в суперлізі.
Про успіхи дитячих команд звітував тренер Олександр Мігунов. Минулий рік назвав одним із кращих щодо здобутків дитячих реґбі-команд. Зайняли чотири перших місця в різних вікових категоріях. Здобули бронзові нагороди чемпіонату України з реґбі-5, в реґбілгах стали чемпіонами України в трьох вікових категоріях.
Планами хмельницьких реґбістів на наступний сезон поділився президент обласної федерації з реґбі Андрій Лещенко. Хмельничани братимуть участь у чемпіонаті та кубку України з реґбі. А також наше місто боротиметься, щоб прийняти один із матчів чемпіонату Європи. В серпні в Хмельницькому відбудеться відкритий чемпіонат України з реґбі-7. Ведуться перемовини з командами Білорусі, Молдови, Грузії, Польщі та Прибалтики. Кілька гравців хмельницьких команд з реґбі продовжуватимуть своє членство в національній збірній з реґбі.
З ювілеєм існування цього виду спорту на Хмельниччині реґбістів привітав і міський голова Олександр Симчишин. Бажав змінити срібло з реґбі-7 на золото, а бронзу з реґбі-15 на срібло. Усім реґбістам ставати багаторазовими чемпіонами. Пообіцяв, що міська влада всіляко сприятиме покращенню інфраструктури для цього виду спорту, адже охочих займатися реґбі більшає. А також міський голова закликав меценатів підтримати цей вид спорту.
Що цікаво, в реґбі-7 з минулого року на День здоров’я грають і представники міської ради, серед яких керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *