Місто і влада

Протидія незаконному вилову риби

Минулої п’ятниці в міській раді відбувся “круглий стіл”, присвячений підготовці водойм міста до зариблення та протидії браконьєрству. Нагальні проблеми обговорила робоча група по зарибленню водойм міста під керівництвом заступника міського голови Анатолія Нестерука. До її складу увійшли також керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій, представники комунальних підприємств, муніципальної дружини та рибоохоронного патруля.
Найперше обговорили покращення методів відстеження незаконного вилову риби на міських водоймах. Запропоновано придбати для міста квадрокоптер із влаштованою камерою. Коштуватиме він приблизно 150 тисяч гривень. Дальність польоту такого літального приладу — майже п’ять кілометрів від місця управління. Він реагує на тепло, тому літати може при температурі до +5 С˚. При нижчій температурі лід на водоймах замерзає, а тому особливо слідкувати за браконьєрами не потрібно.
Завдяки квадрокоптеру можна відстежувати, що коїться на водоймах міста навіть уночі. А це, за словами фахівців, дуже важливо, бо браконьєри, особливо на Південному Бузі, зазвичай починають діяти пізно ввечері і вночі.
Звісно, знадобиться й фахівець, який управлятиме квадрокоптером і доглядатиме за технікою. А також необхідно сформувати команду, яка в разі вистеження правопорушників виїжджатиме на місце події. Плюс необхідно закупити новий човен для курсування патруля та обмундирування фахівцям: високі гумові чоботи тощо.
До нересту риби, який починається в квітні, також планується закупити й спеціальний пристрій (земснаряд), який очищає дно водоймищ від мулу, піску тощо. Маса з дна викидається на берег. Як стверджують спеціалісти, вона може стати гарним натуральним добривом, використовуватиметься й за іншими потребами.
Фахівці запевняють, що необхідно закупити місту й спеціальну пасту хлореллу.
“Вона запобігатиме цвітінню водоймищ синьо-зеленими водорослями. А також паста підтримує кисневий баланс водоймищ. Адже, коли хлорелла цвіте, вона не споживає, а виробляє кисень. Це запобігає мору риби, розвитку планктону, яким харчується риба. Крім того, хлорелла усуває неприємний запах води”, — коментує начальник управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Олександр Луков.

Марина Зінов”єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *