Політика

Держава не сцена для шоу

Україна — парламентсько-президентська республіка. Це за Конституцією, але, схоже, нас відкинуло до монархії, коли важелі управління державою перебувають в одних руках. Не царя точно, а ось вождя — можливо. А хіба ні? Прем’єр-міністр Гончарук пише заяву про відставку не до парламенту (за законом), а президенту, бо вважає себе членом його команди, а глава держави дає главі уряду “шанс”. Мабуть, Зеленський забув, що згідно з Конституцією України його повноваження досить обмежені й стосуються переважно безпеки, оборони й зовнішньої політики? Не забув, бо, скоріш за все, не знав, адже, якщо уважно прочитати його передвиборчу програму, то в цьому переконуєшся на всі 100. Та якщо бути відвертим, то та програма взагалі не має нічого спільного з політичною програмою, бо, крім метафор, там нічого немає, а відтак Зеленський не відчуває відповідальності за долю країни. Президент сам зізнається, що він мріє і не більше: “Я мрію про Україну, де стріляють лише салюти на весіллях та днях народження. Де недоторканними є карпатські ліси, а не депутати. Де бабця отримує гідну пенсію, а не інфаркт від рахунку за комуналку”…
Втім можна припустити, що майже рік тому він не міг так швидко переключитися з кавеенщика на кандидата в президенти, тому програма написана в стилі капусника. Але, схоже, процес затягнувся. Більше того, цей стиль уже перейняли урядовці та нардепи, яких Зеленський завів до парламенту.
Візьмемо зовсім свіже. Народний депутат від “Слуги народу” Євген Брагар, чи то намагаючись бути креативним, чи через брак розуму, пропонує пенсіонерці з Кіровоградщини продати елітного пса, щоб заплатити за комуналку, а радник прем’єр-міністра з економічних питань Олексій Мушак пропонує взагалі скасувати в Україні пенсії. Натомість радить, щоб пенсіонерів утримували їхні діти. Це одне з найбільш цинічних заяв нової влади. Мушак також зазначив, що людям його віку — 30-35 років — взагалі все одно щодо пенсії, адже його покоління їх уже не отримуватиме. Це куди жорсткіше пропозиції продати собаку, щоб заплатити за газ!
А чат з повіями під час засідання ВР, “жарти” Сивохо, Юзика і їм подібним? Не буду перераховувати усі й заглиблюватись у політику, скажу одне: рейтинг Зеленського різко падає. І не потрібно навіть посилатися на соціологічні дослідження експертів. Це очевидно. Народ починає прозрівати і йому вже не до сміху.
Хоча, за оприлюдненими даними Центру “Соціальний моніторинг” та Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка, рейтинг Володимира Зеленського дійсно вперше за час його президентства впав нижче 50%, а партії “Слуга народу”, яка зайшла в парламент винятково на хвилі підтримки виборцями “нових облич” з Кварталу 95, — нижче 40%.
У силу того, що в зе-команди, яка окупувала владу, і в самого президента досі немає чіткої стратегії щодо припинення війни на Донбасі та взагалі щодо розвитку держави, рейтинг довіри виборців продовжуватиме падати. Масла у вогонь додає реакція Зеленського або точніше її відсутність на поведінку своїх “любих друзів”.
Так і не склав мандат депутата колишній член фракції “Слуга народу” Роман Іванісов, котрий приховав факт засудження за зґвалтування. Нічого не відомо про наслідки скандалу на митниці, про загадкову поїздку президента України до Оману та скільки вона нам коштує.
При цьому постійно виникають нові й нові приколи, а країна поступово перетворюється в сцену для шоу. І причина в цьому досить проста: Україною керують непрофесіонали. Так що мораль байки Езопа, де через дурість, відсутність елементарних умінь, фаховості та згоди ладу нема, актуальна й нині.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *