Місто і влада

Зміна екосвідомості

Ви знаєте, як правильно викидати у смітник пластикову пляшку? Ні-ні, ви все точно прочитали (я знаю, що викидати будь-яке сміття дуже просто: шпурнув у відро та й по всьому) — позбуватися сміття треба правильно. Спочатку його треба посортувати. Але й потім викинути потрібно за всіма правилами: у контейнер для ПЕТ-відходів. Тобто пляшку треба добряче скрутити. Тоді таких пляшок поміститься у контейнері набагато більше. Але навіть не це найголовніше. Важливо те, що ніхто, ніяка тітонька не витягне зі смітника пляшку, не наллє у неї молока і не продасть вам її на базарі. А це можливо, і доказом цьому слугує відеоролик, який зняли працівники офісу проєкту “Розумне довкілля Хмельницький”.
Відеоролик демонструє Ксенія Косюк, фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою офісу “Розумне довкілля”. Побачене справді вражає. Відтепер, по-перше, всі пляшки скручуватиму. По-друге, ніколи в житті більше не купуватиму молоко в пляшках!
Ось вам і виховний ефект. Саме на це й розраховують у “Розумному довкіллі”. Особливо під час роботи з дітьми.
Якраз у лютому в школах Хмельницького розпочинається друга хвиля навчального сортування сміття. У рамках проєкту кожна школа отримає кілька комплектів для сортування та інформаційний плакат. Ці контейнери будуть встановлені у холах шкіл. Білого кольору — для паперу, жовтого — для ПЕТ-відходів, зеленого — для змішаних твердих відходів.
“Минулого тижня, — розповідає Ксенія, — ми зустрілися з представниками навчальних закладів міста. Розповіли про наш проєкт, презентували екобус та важливість розумного ставлення до довкілля. Окрім того, ми розробили й надали презентації та відеоматеріали для того, аби розповсюджувати інформацію серед усіх школярів.
Для заохочення дітей їм запропонували зняти відеоролик. Звичайний, аматорський, можна телефоном. Ролик, який розповідає про те, як усі дружно вчаться сортувати сміття. Як спільно дбають про екологію, а отже, про рідну землю. Як забувають про шкідливі звички, і обгортки з цукерок чи печива тепер у жодному разі не викинуть на вулиці собі (чи й перехожим) під ноги”.
Буде визначено кращу роботу. Наймовірніше, що нагороду переможцям вручить пес Гуфі, який став символом кампанії свідомого поводження з твердими побутовими відходами.
Екоактивісти впевнені, що саме навчання правильного поводження зі сміттям дозволить нинішнім дітям вирости свідомими людьми. Взагалі, каже Ксенія Косюк, планують починати таке виховання з дитячих садків. Аби в дітей згодом навіть думки не виникало, що можна чинити якось інакше (у нашому випадку — неправильно й ганебно). Так, великі надії покладаються на дітей. А вони, до речі, вчитимуть потім своїх батьків.
Нагадаємо, офіс концепції “Розумне довкілля” розпочав роботу в Хмельницькому в серпні 2019-го. Це офіс впровадження нових стандартів поводження з відходами у місті Хмельницькому.
Концепція “Розумне довкілля. Хмельницький” передбачає: комплексний підхід до вирішення проблеми зі сміттям у місті, рекультивацію діючого полігону твердих побутових відходів, побудову сміттєпереробного комплексу, привернення хмельничан до проблем екології.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *