Політика

Закрийте роти і їжте суп

Чекали і дочекалися. Зар-плати в Україні зросли, точніше злетіли. Мінімальна відтепер на 550 гривень більша, ніж торік. Це приблизно чотири кілограми м’яса та 36 буханців хліба можна купити і не скиглити, що бракує на якийсь там одяг. Хтось же казав з можновладців, що одне пальто на п’ять років — це нормально, а черевики — на два — більш, ніж достатньо, якщо вони, звісно, не китайські.
Прожитковий мінімум тепер становить 2027 гривень. Як кажуть, живи і ні в чому себе не обмежуй. Пенсіонерам тепер також “ляпота”. Кому сотню підкинули, а кому десятку або й того менше. Щось на зразок — закрийте рот і їжте суп. Їмо, аж за вухами лящить, і тільки на “слугів” поглядаємо.
Чомусь на тлі цієї кричущої перемоги над бідністю, вони живуть куди краще “господарів”, тобто народу. Чого варта лише зарплата директора “Укр-пошти” Ігоря Смілянського. За грудень “бідолаха” отримав 1 мільйон 24 тисячі, а на цей рік його відомство заклало для свого керівника 22 мільйони 402 тисячі гривень. Ні, це не на все його життя — це на рік! І сума ця вдвічі вища, ніж річна зарплата президента США! У місяць виходить майже два мільйони.
Що ж за такі гроші можна купити? Якщо перевести в теж саме м’ясо, то за одну грудневу зарплату Смілянського можна купити майже дев’ять тисяч кілограмів. А цього року вдвічі більше. А якщо на хліб, то вистачить дати по буханці понад 68 тисячам людей. Це мешканці сіл двох-трьох областей.
Але не хлібом єдиним. Можна, наприклад, придбати на аукціоні в Чернігові пам’ятку архітектури — особняк Спановського, за який просять 620 тисяч гривень, але все одно залишається ще понад півтора мільйона. Можна щомісяця купувати Mercedes GLE350D, ну, такий, як дружина Гройсмана придбала, тоді ще й на хліб із маслом та ікрою вистачить. Втім, то його справа, бо ж таки рахувати чужі гроші якось некоректно. Тим більше, сам Смілянський обурений, що всі взялися за калькулятора, рахуючи його статки. Каже, що він платить податки і кредити на ньому “висять”. А ще в нього три вищі освіти та 14 років стажу і працює він, як ломовий кінь.
Утім не тільки Смілянський оре, як кінь. Інші “слуги” також не сидять, склавши руки (я не про нардепа Киву). Взяти хоча б міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. В грудні 2019 року його заробіток склав понад 186 тисяч гривень. Заробітна плата міністра культури, молоді і спорту Володимира Бородянського за грудень — 113 тисяч гривень, а в його заступників… вдвічі більша — від 204,5 тисячі до 248 тисяч гривень. Де тут логіка? Чому Бородянський отримує менше за своїх підлеглих?
Якщо йти за логікою Смілянського, то в нього, мабуть, немає або освіти, або стажу, або кредитів. А якщо керуватись наукою про закони й різновиди мислення, то задача залишиться без відповіді. От тільки міністерку освіти пані Новосад шкода. Так щиро і жалісливо вона зізналася, що отих 36 тисяч гривень зарплати на місяць їй ніяк не вистачає. А якщо вона захоче народити дитину, то взагалі хоч з гори та в воду.
Та воно й дійсно не справедливо. Адже інші міністри отримують у кільканадцять разів більше. Та й Зеленський обіцяв, що накине освітянам. Казав, що навіть прості вчителі отримуватимуть по чотири тисячі доларів у місяць, а вона ж бо міністерка! А ось про Зеленського не треба: пацан сказав — пацан зробив. “Какая разніца”, що не вчителям платять нині по чотири тисячі доларів у місяць, а депутатам, слова ж свого президент дотримав.
Та й прем’єр-міністра ніяк не назвеш пустословом. Захмарні зарплати своїх підлеглих він пояснює нічим іншим, як боротьбою з корупцією. Мовляв, при таких статках не крастимуть. Але тут виникає цілком закономірне запитання, чому ж тоді у президента Зеленського заробітна плата в десятки разів менша, ніж у міністрів і їх підлеглих? Адже його посадовий оклад складає всього 28 тисяч гривень — це в півтора раза менше, ніж у Новосад, і вдвічі менше, ніж в Андрія Богдана. Що з корупцією в Офісі президента, на відміну від Кабміну, боротися не збираються (я не про Оман)?
Утім сам президент, відповідаючи на запитання журналістів у Давосі, зізнався, що працює на посаді 248 днів і професія ця складна, тому що він точно знає, скільки він працює. Сказав, що ставить перед собою завдання, щоб щодня, повертаючись додому, знав, що не просто так працює президентом, а працює на державу і всі ці дні дуже мало часу витратив на свою сім’ю. За його ж словами, він має давати щодня якийсь важливий результат, щоб хоча б цим пояснити своїм дітям, чому він не вдома. Що не кажіть, а логіка тут залізобетонна.
Як між іншим і те, що в Україні найбільше зросли зарплати в працівників фітнес-клубів, салонів краси, ресторанів та готелів. Адже ці заклади полюбляють відвідувати ті ж міністри, їхні заступники і нардепи.
Отака цікава математика з задачами з багатьма невідомими, без здорового глузду і діалектики. Адже де ж таке видано, щоб слуги жили краще, ніж їхні господарі, себто народ? Та, як кажуть, бачили очі, що вибирали. Тепер закрийте рота і їжте суп.

Лариса Світловська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *