Місто і влада

Безглузде руйнування, агресія чи розваги?

Невідомі потрощили кабінки для переодягання на міському пляжі

Вандалізм — це тема, що просто вже дістала всіх нормальних людей! При всіх сьогоднішніх економічних негараздах, усіх життєвих проблемах найбільше обурює те, що на кожному кроці бачиш, як будь-які спроби зробити місто гарним і комфортним щоразу наштовхуються на безглузде руйнування.
От і минулого тижня невідомі потрощили нові кабінки для переодягання та питний фонтанчик на міському пляжі. Першою акт вандалізму виявила двірник комунального підприємства “Парки і сквери міста Хмельницького”.
Того ж дня управління ЖКГ звернулося до поліції.
“Наразі триває перевірка факту пошкодження. За попередніми підрахунками, збитки складають до тисячі гривень”, — каже начальник управління ЖКГ Василь Новачок. Сума начебто й не дуже велика, але ж ремонт, без якого можна було б обійтись, лягає не плечі комунальних підприємств-балансоутримувачів того чи іншого об’єкта. Та чи найгірше у цій ситуації те, що досить часто вандали залишаються безкарними, оскільки не завжди вдається впіймати їх за руку на місці злочину.
Заради справедливості скажу, що в Хмельницькому за останні кілька років вандалів поменшало. По-перше, комунальні підприємства щодня проводять ретельне прибирання парків і скверів, зупинок громадського транспорту, в місті достатньо урн для сміття, відремонтовані старі та збудовані нові фонтани, лавочки, чимало є комфортних зон для відпочинку.
По-друге, а це, мабуть, вже як наслідок першого, містяни стали набагато свідомішими. Відповідно активно реагують на неадекватну поведінку тих, хто умисно щось нищить або “випробує на міцність”.
Звісно, боротися з тими, хто серед ночі викидає з вікна пакет зі сміттям або залишає його під під’їздом, майже нереально. Бо якщо мама не навчила дитину класти сміття, навіть обгортку з цукерка, в смітник, то жодна лекція не допоможе. Але якщо неприбране за собою сміття, написи у ліфті та на стінах ще можна якось списати на брак культурного виховання, то хоч якось зрозуміти прагнення виривати “з корінням” і перевертати урни чи ламати роздягальні на пляжі та фонтани, ну, аж ніяк не виходить.
Тут інше. Адже найчастіше до актів вандалізму вдаються молоді люди і підлітки. Руйнування майна найчастіше відбувається імпульсивно, під впливом алкоголю або наркотиків. Такі люди вважають руйнацію просто приємною розвагою. А ще це може бути проявом агресії.
А ось пані Світлана, двірник КП “Парки і сквери міста Хмельницького” вважає, що люди просто не цінують того, що для них роблять, це не для наших людей.
Але тут із нею можна не погодитись. Бо ж таки більшість хмельничан шанують те, що робить для них влада міста. Проблема в безкарності. Бо якби руйнівника не просто оштрафувати, а примусити полагодити пошкоджене майно, може, б це навчило його цінувати працю інших?..

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *