Соціум

Хрещенська вода освячує людину

Понад дві тисячі років тому Ісуса Хреста хрестили в річці Йордані. З тих пір зранку 19 січня віряни православної та греко-католицької церков, попри холод і мороз, пірнають в ополонки з освяченою священиками водою. Вірять, вода змиває все погане, бадьора купіль стає оберегом на весь рік.
Традиційно зранку на Водохреща освячують й головну водойму Хмельницького — річку Південний Буг. Минулої неділі по девʼятій годині ранку святкова літургія на освячення Бугу відбулася на міській набережній. Провели її керуючий Камʼянець-Подільською єпархією Української греко-католицької церкви преосвященнійший єпископ Іван Кулик та синкел Камʼянець-Подільської єпархії УГКЦ митрофорний протоієрей Іван Данкевич.
“Змістом Водохреща не є вода, а те, що Господь водою освячує людину, знову і знову дає людям шанс на спасіння та безгрішне життя. Коли відбувалося Хрещення Ісуса в Йордані, на небі явилася Свята Трійця, Господь показав себе у триєдності. З неба почувся голос, який говорив, що Ісус — його Син, і наказував людям слухатися його. Освячена цього дня вода є символом Божого благословення для всіх нас. Споживаючи її, маємо вірити, що Господь, його заповіді — наше спасіння і щиро каятися в гріхах. Нехай освяченою нами водою Господь благословить хмельничан, їхні оселі, все місто, щоб скрізь запанували доброта, мир і злагода”, — зазначив єпископ Іван Кулик.
По завершенню літургії священики щиро окропили люд і радісні, прохолодні краплі збадьорили свято. Кожен міг узяти освяченої води додому.
А згодом, коли краплі води, над якою читалися святкові молитви, впали на тонку кригу Бугу й у спеціально підготовані ополонки, сміливці почали купання. Навіть триградусний мороз не завадив відчайдухам занурюватися у воду з головою. Чоловіки, жінки та діти рядком вишикувались до ополонок. Тремтіли, вкривалися мурахами, але дух не здригнувся.
Для перестороги поблизу ополонок розташувався пункт обігріву, де охочі могли зігрітися гарячим чаєм, чатували швидка медична допомога, рятувальники та водолази. Як і щороку, моржі й пересічні хмельничани пірнали в ополонки аж до сутінок.
“В ополонку пірнаю вже років з десять, раджу це не лише віруючим хмельничанам. Після купання — настрій просто супер, зовсім не холодно. Отримуєш позитивний заряд на весь рік!” — ділиться враженнями Борис Бахтін, який пірнув першим після освячення Південного Бугу.
Участь в освяченні річки взяли й представники міської ради, зокрема керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій та депутат міської ради Ігор Мельничук.
Тож з 19 січня містом тече освячена вода, наснажує нас на щасливе праведне життя.

Ольга Наскальна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *