Соціум

Сортувати сміття вчитиме пес Гуфі

Саме з такою ініціативою виступили працівники офісу реалізації проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький”. Відео під назвою “Історія пса Гуфі” вони опублікували минулого тижня.
Історія схожа на казку зі щасливим закінченням. Адже Гуфі народився і жив на міському сміттєзвалищі, поки його не побачили і не забрали до себе додому добрі люди, які його вилікували, обігріли, відгодували. І в них пес живе щасливо вже п’ять років.
Цими добрими людьми виявилася родина Ваврищуків. Голова родини Микола Ваврищук — ніхто інший, як керівник офісу “Розумне довкілля”. Тому, як кажуть, сам Бог велів, аби саме Гуфі допомагав навчати хмельничан сортувати сміття. Особливо результативно пес зможе працювати з дітьми. По-перше, така форма буде для них цікавою, по-друге, ініціатори сподіваються на позитивний ефект, який повинен посилитися в перспективі, адже правильно виховані діти згодом стануть дорослими й батьками, отож так само навчатимуть і своїх дітей.
Відтак на ековолонтера Гуфі покладаються великі надії. Саме він стане обличчям кампанії свідомого поводження з твердими побутовими відходами.
У лютому передбачено новий етап навчання сортування твердих побутових відходів у школах міста, тож у центрі промоційної кампанії буде пес Гуфі, який учитиме сортувати сміття, вестиме сторінку в соціальних мережах, власним прикладом заохочуватиме школярів свідомо поводитися з побутовими відходами. Ідея дуже вдала, адже, послухавши Гуфі, будь-який першокласник точно переконає батьків не викидати батарейку чи зіпсовані медикаменти у відро для сміття, що згодом потрапить на міське сміттєзвалище. А розповість, що треба віддати їх в екобус, який кожної п’ятниці, суботи та неділі курсує різними мікрорайонами міста за встановленим графіком.
З цього, власне, й починається свідоме ставлення до сортування твердих відходів. Це з нами, старшими, складніше, адже звички важко змінювати. З дітьми простіше — вони легко вчаться. Головне, правильно їх навчати. І ось тут пес Гуфі справді стане в нагоді.
В офісі планують залучати його до публічної роботи. Уже й робоче місце облаштували. Також передбачено конкурси на кращі відеоролики про сортування сміття. Нагороджувати переможців буде їздити й Гуфі.
Для ековолонтера уже підговлені, так би мовити, матеріали для роботи: закуплені пластикові контейнери для сортування, розроблені інформаційні плакати…
Нагадаємо, що концепція “Розумне довкілля” втілюється у Хмельницькому впродовж останніх кількох років.
“Розумне довкілля” складається з чотирьох основних елементів: видобування звалищного газу, стабілізація та накриття полігону; будівництво заводу з механічно-біологічного очищення; генерація сонячної енергії; центр переробки будівельних відходів.
Уже запроваджено сортування сміття в усіх школах міста. “Екобус” збирає небезпечні побутові відходи в мікрорайонах міста. Встановлено підземні контейнери для відходів. Облаштовано сучасні закриті сміттєві майданчики, нові сміттєві контейнери для навчальних закладів та в різних мікрорайонах міста. Придбана нова комунальна техніка для вивезення сміття та миття контейнерів, встановлені нові контейнери для роздільного збору ПЕТ-пляшки тощо.
Офіс проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” створено при комунальному підприємстві “Спецкомунтранс”. Тож головне завдання діяльності офісу — вирішення проблеми побутових відходів у місті Хмельницькому.
Ще у вересні минулого року міський голова Олександр Симчишин та заступник Голови ЄБРР в Україні Марк Магалецький підписали Меморандум про порозуміння між Хмельницькою міською радою та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку щодо програми ЄБРР “Green Cities” (“Зелені міста”).
Хмельницький став четвертим українським містом, яке долучилося до проєкту “Green Cities”, подібну угоду підписали Львів, Київ та Маріуполь.
Впровадженням проєкту “Зелені міста” також займається офіс “Розумне довкілля. Хмельницький”.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *