Культура

“Подільські солов’ї” злетілися на спів

Минулого четверга десятки юних вокалістів Хмельницької дитячої музичної школи №1 ім. М. Мозгового зібрали в обласній філармонії своїх численних шанувальників.

Лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів — зразковий дитячий хоровий колектив “Подільські солов’ї” віщував Різдво духовними піснями, вітчизняною та світовою класикою.
За словами засновниці, художнього керівника та диригента хору “Подільські солов’ї” Наталі Бухти, в програму концерту увійшли 33 духовні твори, стільки ж, скільки років прожив на землі Ісус Христос до Вознесіння.
“Багато творів — з постійного репертуару нашої школи, зарубіжну класику, духовну музику брали навіть з Інтернету. А от щодо вітчизняної духовної музики, тут довелося підшуковувати особливо старанно. Нині, на жаль, дуже мало видається та перевидається музичних навчальних посібників, збірок народної музики та пісні, української класики. Мало такого матеріалу й в Інтернеті. Хочеться, щоб про це в країні турбувалися більше. Належної державної підтримки дуже потребує й хорове мистецтво, яке представляють, зокрема і “Подільські солов’ї”, адже це — основа, без якої не буде естради, популярної музики”, — зазначає Наталя Бухта.
Педагог стверджує, що ніхто не співає духовну пісню краще, ніж безгрішні діти. Можливо, тому з їхніх уст вона звучить особливо піднесено й чисто. Відтак 25 років тому вирішили керівники хору заснувати два традиційні концерти “Подільських солов’їв”: різдвяний та великодній.
Цьогоріч особливу увагу юні вокалісти приділили європейській та українській духовній музиці, стародавнім народним колядкам у сучасній обробці. Ними зичили добра, радості, милосердя та миру всій Україні.
Твори ангельськими голосами виконували акапельно та в супроводі фортепіано молодша, середня і старша групи “Подільських солов’їв”, а також дочірні вокальні колективи хору: ансамблі “Радість”, “Дружба”, “Веселка”, “Гармонія”, “Диво-цвіт”.
Серед інших творів зал почув духовні мелодії композиторів Степана Дегтярьова та Дмитра Бортянського, якого називають українським Моцартом.
Особливо хористи вшанували піснями образ Богородиці, яка народила Спасителя. Заспівав дитячий хор і знамениту композицію “Аве Марія”, що в перекладі означає “Радуйся, Маріє”. Цю пісню називають ангельським вітанням. Адже саме цими словами архангел Гавриїл привітав Богородицю, повідомляючи, що вона народить Ісуса Христа. Своїм корінням пісенне привітання “Аве Марія” сягає ХІІ століття. Починаючи з епохи Відродження, донині існує майже сотня музичних інтерпретацій цього твору в різних жанрах. Початкові слова композиції звучать і в молитві, яка є другою після Отче наш.
Почув зал у виконанні дитячого колективу й “Месу-танго” Мартіна Пальмері.
Продемонстрували хористи й сучасну коляду, заспівавши “Ніч над Вифлеємом” співвітчизниці авторки слів та композиторки Марти Лозинської.
“До концерту готуємося весь рік. Наш успішний виступ — заслуга кожного викладача школи, який на різних етапах готує дітей до масштабного дійства”, — зазначає Наталя Бухта.
Подібні виступи для “Подільських солов’їв” — не новинка. Останнім часом, зокрема за ініціативи директора обласної філармонії Олександра Драгана, хористи беруть участь у цікавих проєктах філармонії. Зокрема, хор співав у опері “Запорожець за Дунаєм” та опері Джакомо Пучіні “Тоска”, виконав кілька мес світових класиків. Наприклад, у супроводі органу виконували месу Габрієля Форе. Брали участь “Подільські соловʼї” й у концерті філармонії творів канадського композитора українського походження Івана Небесного “Небесний Щедрик”.
Уже 20 лютого “Подільські солов’ї” братимуть участь у музичній програмі філармонії, присвяченій загиблим учасникам АТО, ООС та під час Революції гідності. Виконають “Реквієм” Джузеппе Верді.
Нині хор багато репетирує, зокрема в органній залі цього поважного мистецького закладу.
Співали “Подільські солов’ї” й на одній сцені з міським муніципальним академічним хором під керівництвом Ігоря Цмура та церковними хорами не лише нашого міста. Виступають і на загальноміських культурно-мистецьких заходах.
Нині хор “Подільські солов’ї” — гордість міста. Історія створення колективу сягає 1989 року, коли при Хмельницькій дитячій музичній школі №1 заснували хоровий відділ, який очолила Наталя Бухта — випускниця Рівненського інституту культури, кафедри хорового диригування, співала в колективі обласної філармонії “Подолянка”, нині — “Козаки Поділля”.
З тих пір Наталя Бухта за свою сумлінну роботу отримала чимало відзнак, вона — неодноразовий стипендіат міської ради, лауреат міської премії ім. Б.Хмельницького та обласної ім. В.Заремби, нагороджена грамотами Міністерства культури та Верховної Ради України.
Нині до складу хору входять діти від п’яти років до випускного класу музичної школи (віку девʼятикласників загальноосвітніх шкіл).
За час існування “Подільські солов’ї” об’їздили майже всю Україну, а також брали участь у міжнародних конкурсах. З найяскравіших вражень — поїздки на конкурс “Артеківські зорі”, де завжди отримували перші місця й дуже подобалися публіці. Досі класи музичної школи прикрашають конкурсні золоті кубки. Бували хористи й на конкурсі міжнародного рівня в Тисмениці “Весняні голоси”. Тут “Подільські солов’ї” представляли духовну музику, яка співається в храмі, та твір “Дударик” Миколи Леонтовича. Наші хористи на конкурсі отримали гран-прі, а Наталя Бухта — диплом кращого диригента та відзнаку за краще виконання твору.
Долав академічний спів хористів й державні кордони. В 2017 році “соловейки” побували у французькому місті Сомюр на міжнародному фестивалі духових оркестрів. Для цього фестивалю підготували цікаву концертну програму. Хмельничанам здавалося, що європейську публіку акапельною академічною українською музикою не здивуєш, адже сучасний світ любить шоу, але в Сомюрі “Подільських солов’їв” чекав аншлаг. Виступали на велетенському кінному манежі. Давали концерти й в інших залах, навіть на майданчиках просто неба. Після кількох концертів у рамках гастролей дітей чекала захоплююча екскурсія Францією, зокрема Парижем.
У 2018 році “Подільські солов’ї” їздили на дитячо-юнацький конкурс хорових колективів у Грецію. А минулоріч брали участь у конкурсі, який проводила мистецька організація “Самоцвіти” у Львові, де отримали гран-прі. Організували в Хмельницькому п’ять концертів до пам’ятних ювілейних дат відомого українського композитора Миколи Леонтовича. Знає “солов’їв” і столиця України…
“Прикро, що нині світ дуже матеріалізувався й поїздки дітей відбуваються, в основному, за кошти батьків. Хочеться більшого державного фінансування для реалізації всіх наших творчих задумів”, — зазначає Наталя Бухта.
Окрім того, що “Подільські солов’ї” гарно співають, у кожного з них після навчання у музичній школі є навички гри на музичних інструментах. Діти добре обізнані й з теорією музики: вони часто стають переможцями музично-теоретичних олімпіад.
Для розвитку та задоволення, виховання музичних та естетичних смаків з Наталею Бухтою хористи часто відвідують концерти обласної філармонії.
“Останні років десять у нас створено дуже потужний симфонічний оркестр. До Хмельницької філармонії приїжджають диригенти світового рівня. Раджу учням дивитися й музичний канал “Mezzo”, який постійно переглядаю вдома. Дуже рада, що дітям цікаво виконувати складні класичні твори”, — каже художня наставниця.
Головні вимоги вступу до колективу “Подільські солов’ї” — музичний слух і відчуття ритму. Решта — результат клопіткої роботи учня та вчителя.
“Масовою, популярною музикою мають займатися загальноосвітня школа, гуртки, ми ж виховуємо дітей на вічних цінностях. А вічні цінності — це народна пісня, духовна та класична музика — як українська, так і європейська. Якщо дитині змалку прищепити розуміння цієї музики, у неї виховається художній і музичний смак. Якщо дитина оволодіє академічним співом, їй не складно буде виконувати будь-яку музику”, — впевнена Наталя Бухта.
За 25 років у колективі “Подільські солов’ї” пишаються всіма своїми випускниками, дехто з них став уже знаменитістю. Наприклад, солістка Національної Одеської опери Юлія Терещук. До речі, 2 лютого вона співатиме в філармонії. Солісткою Київського національного театру опери стала екс-хористка Олена Арбузова. В хорі Київської національної опери співає колишній “подільський соловей” Олександр Черевик. Особливо пишаються в колективі випускником Дмитром Кальмучиним, котрий вступив у Львівську національну музичну академію з найвищим рейтингом. Нині він уже навчається в оперній студії у швейцарському місті Базелі. Дмитро виконував сольні партії в європейських операх, нині запрошений у Тель-Авів (Ізраїль), Бостон (США).
Випускники дитячої музичної школи №1 ім. М.Мозгового є керівниками церковних хорів, викладачами музики, співають у міському муніципальному академічному хорі… Це інтелігентні люди, виховані на справжніх – вічних цінностях.
Багато з них завітали 16 січня на різдвяний концерт “Подільських солов’їв” у філармонію. Їхні теплі згадки про дитинство в школі — найдорожчий подарунок для Наталі Бухти.
Серед поважних гостей концерту й колишній директор музичної школи №1 Олександр Апонюк, за якого й створився шкільний хоровий відділ. Він свого часу допомагав Наталі Бухті освоювати новітні методики навчання дітей у Києві, Єкатеринбурзі, Самарі.
Тож, коли у вас запитуватимуть, ким пишається місто Хмельницький, розкажіть і про “Подільських солов’їв”, які, виплекані у дитячій музичній школі №1, розлітаються по всьому світу.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *